Sestavine

  • 75 g stopljenega masla
  • 125 g maslenih piškotov
  • 25 g orehov
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • sol
  • 125 g temne čokolade (70 %)
  • 50 g nugata
  • 200 g sladke smetane
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica kavnega likerja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak

Uvod

Je torta lahko povsem brez sladkorja? To, da je lahko brez moke, smo že vzeli, kajne ... Na ta način gre lahko še dalje. Praline brez oblike? Jagode brez smetane? Čokoladna torta brez rojstnega dne? Seveda, torta, ki ne potrebuje posebne priložnosti, saj je vse na in v njej – posebno....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto s premerom 20 cm namastimo. Piškote, orehe in sladkor fino zmeljemo v blenderju, vmešamo kakav in ščepec soli ter stopljeno maslo, da dobimo drobljivo maso. Stresemo jo v namaščeni model, jo s prsti enakomerno pritisnemo na dno in pri tem oblikujemo 2 cm visoki rob. Postavimo v sredino pečice za 10 do 12 minut, nato pečeno postavimo skupaj z modelom na rešetko, da se malce ohladi.

2

Za nadev čokolado fino sesekljamo in stresemo v skledo. Zavremo smetano, vanilijev sladkor in kavni liker, prelijemo preko čokolade in pustimo stati 5 minut. Nato vse skupaj gladko razmešamo in z metlico vmešamo jajce in rumenjak. Čokoladno kremo vlijemo v model na pečeno dno in pečemo v sredini pečice 20 minut. Torto pustimo ohladiti. Postrežemo jo lahko s stepeno sladko smetano ali svežimi jagodami.

Oceni
1234