Sestavine

  • 1 kg buče maslenke (butternut)
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 velika konzerva belega fižola (cannellini)
  • 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov
  • 60 dag prekajenih nemastnih rebrc
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 3 lovorovi listi
  • sol, poper
  • sveže mleti čili
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja ali drobnjaka

Uvod

Ko zadiši po žaru in zraven ponudijo nekje prebranac, drugje pa gravče na tavče, se začne pojedina … Se strinjate? Če da, potem tudi s tem, da se je po takšni pojedini zelo težko vstati, kaj šele premikati. Težka hrana, pač.

Pač? Nekaj je potrebno narediti, ne pa se le sprijazniti. Mi smo fižolu dodali bučo, takšnemu štajerskemu prebrancu pa nato namesto kotlovine le pečena rebrca. Če ne greste potem na maraton in če zunaj dežuje, je to s kozarcem kraškega terana kosilo za leno popoldne z dobro knjigo.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 584 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Teran 2013, Emil Tavčar
 
Postopek
1

Bučo olupimo, odstranimo peške in narežemo na 2 cm velike kocke. Šalotko in česen drobno sesekljamo. Fižol stresemo na cedilo. Rebrca narežemo na 2 cm debele kose. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2

V posodi za pečenje rahlo segrejemo olje ter šalotko in česen stekleno opražimo. Dodamo narezano bučo, jo opečemo, dolijemo kis in ga pustimo povreti. Vmešamo še paradižnik, fižol, 300 ml vode, lovorove liste in sladkor ter začinimo s soljo, čilijem in poprom. Po vrhu je naložil rebrca in posodo postavil v sredino pečice za 40 do 45 minut. Pred serviranjem je jed potresel z drobnjakom.

3

Po vrhu naložimo rebrca in posodo postavimo v sredino pečice za 40 do 45 minut. Pred serviranjem potresemo z drobnjakom.

Oceni
1234