Sestavine

  • 160 g riža za rižoto (Arborio, Carnaroli)
  • 1 šalotka
  • 2 žlici olivnega olja
  • 75 ml belega vina
  • 40 g masla
  • 2 žlici parmezana
  • 6 vejic akacije
  • 30 g olupljenih lešnikov
  • 1 bio limona
  • 650 ml zelenjavne juhe

Uvod

Kako diši, kajne, ko cveti akacija. In koliko grmov je kar ob poti, ki je naša vsakdanja. Naj nam odišavi, torej, še kosilo! Rižota je bo vesela, saj jo bo tudi polepšala. Želite še močnejše okuse? Na rob krožnika cvetovi timijana, že zaradi barve, na vrh rižote pa drobljeni in opraženi lešniki, že zaradi teksture. Limonova lupinica je namesto parmezana, ker ga tudi v rižoti ni. Da je še bolj kremna, poskrbi tolminec (ali pa montasio, z one strani).

Sicer pa lahko ta recept uporabite za vsako rižoto. Osnova, od sestavin, pri katerih velja le najboljši riž, do postopka, pri katerem toploto riža, preden ga zalijete z vinom, preizkusite obvezno z roko, je vedno enaka. Pika na i pa je odvisna od tega, kar ravno kar - cveti....

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija 2011, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Šalotko je olupil in drobno sesekljal. V kozici je segrel olje, dodal šalotko in jo stekleno opražil. Dodal je še riž, malce popražil, zalil z vinom in ga skoraj v celoti pokuhal.

2

Dolil je toliko vroče zelenjavne juhe, da je bil riž pokrit in nato med mešanjem in dodajanjem zelenjavne juhe kuhal 18 do 20 minut.

3

Medtem je v ponvi brez maščobe opražil lešnike in jih drobno sesekljal. Cvetove akacije je osmukal, limonino lupinico pa nastrgal.

4

V kuhano rižoto je zamešal cvetove akacije (nekaj jih je shranil za dekoracijo), maslo in parmezan ter nekaj žlic juhe, da je ostala kremasta. Naložil jo je v ogrete krožnike, potresel s praženimi lešniki in limonino lupinico ter okrasil s cvetovi akacije in origana.

Oceni
1234