Sestavine

  • 160 g riža za rižoto
  • 30 g krebuljice
  • 20 g bazilike
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 1 lovorov list
  • 40 g masla
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 75 ml belega vina
  • 2 rezini svežega kozjega sira (a 80 g)
  • krebuljica za dekoracijo

Uvod

Kuhanje rižote je umetnost, ki je ne more popisati noben recept! Kdaj riž zalijemo z juho, pove dlan, ko jo položimo nanj. Kaj je to al dente, povedo izkušnje, ko med riž vmešamo mrzlo maslo. Naj bo rižota bolj tekoča kot gosta, pove okus, ki pa se spreminja od kuharja do kuharja. Toda vse drugo je prepuščeno domišljiji. Kdo bi si mislil, da tako mladi kozji sir lahko tako nadgradi tako izkušenj polno rižoto!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebe
  • Hranilna vrednost: 635 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Šipon 2013, Verus
 
Postopek
1

Lističe krebuljice in bazilike blanširamo 10 sekund v vreli slani vodi, jih stresemo na cedilo, prelijemo z ledeno vodo, odcedimo in ožamemo z roko. Šalotko drobno sesekljamo, olupljeni česen prerežemo na polovico.

2

V kozici segrejemo 20 g masla in olje, dodamo šalotko, česen in lovorov list ter pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dodamo še riž, ga malce popražimo, zalijemo z vinom in ga skoraj v celoti pokuhamo.

3

Dolijemo toliko vroče zelenjavne juhe, da je riž pokrit in ga nato med mešanjem in dodajanjem zelenjavne juhe kuhamo 18 do 20 minut. Na koncu odstranimo lovorov list in česen. Blanširana zelišča sesekljamo in zamešamo v rižoto. Vmešamo še parmezan in preostalo maslo. Rižoto naložimo na ogreta krožnika, dodamo kozji sir in potresemo s krebuljico.

Oceni