Sestavine

  • 1 šopek divjih špargljev (ca. 100 g)
  • 50 g masla
  • 50 g naribanega parmezana
  • 2 žlici peteršiljevih lističev
  • nastrgana limonina lupina
  • 1 šalotka
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 180 g riža (arborio, carnaroli)
  • 75 ml suhega belega vina
  • 600 do 750 ml zelenjavne juhe
  • sol, sveže mleti poper
  • 6 prepeličjih jajc
  • 1 jajce
  • moka in drobtine za paniranje
  • olje za cvrenje

Uvod

Dve jedi v eni, zato, da nobeni ničesar ne manjka. Če bi bila le rižota, četudi z divjimi šparglji, po katere je bilo potrebno na Primorsko, bi rekli: ”In kaj še?” Če bi bila le jajca, četudi tako lepo ocvrta, da bi zunaj hrustljala, znotraj pa bi se razlila, bi jih zmanjkalo, preden bi se najedli. Torej smo ju združili, da je nastal par, ki ni le lep, temveč je tudi eleganten, zato potrebuje kar posebno priložnost. Presenetite z njim še koga!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Belo 2010, Gordia
 
Postopek
1

Šparglje očistimo (odlomimo spodnji oleseneli del), odrežemo vrhove (4 cm) in jih damo na stran, mehka stebla pa narežemo na 4 cm dolge kose. Stebla blanširamo v slanem kropu 2 minuti, jih s penavko poberemo iz vode in stresemo v blender. Dodamo maslo in parmezan ter zmiksamo v gladki pire.

2

Špargljeve vršičke blanširamo v isti vodi 1 minuto, jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro osušimo.

3

Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V široki kozici segrejemo olje, stekleno opražimo šalotko in dodamo še riž. Pražimo 2 do 3 minute, dolijemo vino, ga skoraj v celoti pokuhamo in nato dolijemo nekaj žlic vroče juhe. Med mešanjem in dolivanjem juhe skuhamo riž na zob (al dente).

4

V lončku zavremo vodo, vanjo položimo prepeličja jajca in jih kuhamo 2 minuti. Takoj jih prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Peteršilj in limonino lupino drobno sesekljamo in zmešamo v gremolato.

5

V kuhani riž zamešamo špargljev pire in polovico gremolate. Posodo odstavimo z ognja. Če je rižota pregosta, dolijemo še malce juhe, da dobimo kremasto teksturo.

6

Prepeličja jajca povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah ter jih zlato rjavo ocvremo v vročem olju. Položimo jih na kuhinjski papir, da se dobro odcedijo.

7

V ogreta krožnika naložimo rižoto, jo potresemo s špargljevimi vršički in preostalo gremolato, na vrh posadimo ocvrta jajca in takoj ponudimo.

Oceni