Sestavine

  • 150 g kumar
  • 150 g rumene ali oranžne paprike
  • 650 g zrelih rumenih paradižnikov
  • 1 sesekljana šalotka
  • 1 sesekljan strok česna
  • 2 žlici staranega vinskega kisa
  • 1 žlička soli
  • koper
  • solni cvet

Uvod

Sicer je sezona paradižnika, toda ni dobro, če so ga v menijih polni vsi hodi. Kako, torej, če pa je vremenska napoved vroča, za hlajenje pa je najboljši gazpacho, in je hkrati v hladni predjedi že zmagovalna paradižnikova omaka? Rešitev je v barvi! Četudi dvakrat paradižnik, je najprej rumen, nato pa še rdeč.

Pomembno za učinek je tudi presenečenje. Eni bodo mislili, da je korenčkova juha, drugi da se je že začela jesenska sezona bučnih juh, tretji bodo kar ”zeksali”! Saj ni juha, temveč napitek. Ker pa je čisto na začetku in ker tako prijetno zbudi tek, je pravzaprav aperitiv. Kje pa piše, da je potrebno vedno začeti alkoholno, mehurčkasto ali, samo to ne, žgano?!

  • Kategorija: On zanjo, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: penina Ana, rose, Šturm
 
Postopek
1

Kumaro je olupil, odstranil semenje in narezal na kocke. Papriko je očistil in drobno narezal. Na manjše kose je narezal tudi paradižnik. V posodi je zmešal kumare, papriko, paradižnik, šalotko, česen, kis in sol ter pustil stati 30 minut.

2

Nato je vse skupaj stresel v blender, dolil 150 ml vode in gladko zmiskal. Juho je precedil in postavil v hladilnik za najmanj 1 uro. Ohlajeni gazpacho je nalil v kozarce, okrasil s koprom in po vrhu potresel s solnim cvetom.

Oceni
1234