Sestavine

  • 400 g bele pšenične moke (tip 550)
  • 100 g ržene moke (tip 1150)
  • 8 g soli
  • 340 g mlačne vode
  • 20 g svežega kvasa (ali 6,8 g suhega kvasa)

Uvod

Saj sveže žemljice iz dopeke na prvem vogalu za vikend tudi dišijo, če le ne pada dež, ko se nam ne ljubi do trgovine. A ne glede na vreme vseeno dosti bolj diši iz domače pečice! Toda, kako to narediti že za zajtrk? Gre, če vstaneš kot pravi peki že ob štirih zjutraj, zakuriš, da bo na toplem vzhajalo, zamesiš, vzhajaš, oblikuješ, ogreješ pečico, spečeš, počakaš, da se ohladijo … do poznega kosila se bo ravno izšlo.

Zato pa je Šola okusov! Da vam pomaga tudi iz takšnih nerešljivih zagat. Sveže žemljice iz domače peke tudi za zajtrk! In celo ržene! Le spomniti se morate dan prej, testo vzhajati čez noč v hladilniku, nato pa drugo jutro le ogreti pečico in nato iz žemljic narediti - žličnike. Za vse skupaj je potrebno vstati le uro pred zajtrkom. Oziroma, on je vstal, ona pa je še malo potegnila. Saj je vikend. Zbudil jo je z vonjem svežih žemljic! Vrnila mu je s kosilom....

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 160 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ 12 ur za vzhajanje)
 
Postopek
1

Moko in sol je zmešal z metlico. Kvas je nadrobil v mlačno vodo in ga z metlico temeljito mešal 30 sekund, da so se na vrhu naredili mehurčki.
V moko je naredil na sredini luknjo, vanjo vlil vodo s stopljenim kvasom in s kuhalnico premešal, da se je vse skupaj sprijelo.

2

Nato je testo v električnem mešalcu gnetel najprej na najnižji hitrosti, da se je oblikovala kepa, nato je zvišal hitrost na 2 in gnetel še 5 minut. Posodo je pokril s prozorno folijo in postavil v hladilnik, kjer je vzhajalo preko noči (najmanj 10 ur, največ do 18 ur).

3

Naslednji dan je vzel testo iz hladilnika. V pečico je na sredino dal kamen za pečenje (pizz) in jo segrel na 250 stopinj.
Z veliko žlico je iz testa naredil velike žličnike (sedem ali osem) in jih položil na peki papir. Skupaj s peki papirjem jih je preložil na vroči kamen in pekel v sredini pečice 15 do 20 minut oz. do zlato rjave barve. Ohladil jih na rešetki.

Oceni
1234