Sestavine

  • 4 rezine rženega kruha
  • 3 žlice arašidovega masla
  • 2 majhna avokada
  • 2 kumari
  • 3 žlice limonovega soka
  • sol
  • kajenski poper
  • zdrobljeni posušeni rdeči čili
  • oljčno olje z limono
  • črni poper

Uvod

Arašidovo maslo na kruh ni po njenem okusu. Še najmanj za zajtrk. ”to naj kar Američani jejo,” je odločila. A je potem vztrajala le tako dolgo, dokler ji ni nanj dal še avokado in kumaro! Seveda ne za zajtrk, temveč za večerjo. Takrat, ko je bil rženi kruh že tako dolgo v vrečki iz platna, da ga je lahko rešil le še toast, prav tisti poletni večer, v katerem se mu ni dalo kuhati, na vrtu pa je bil dosti lepši večer kot na kavču in pred televizorjem.

Zato je kruh hitro opekel, arašidovo maslo je bilo že voljno-mehko, avokado je čakal v hladilniku, kumare pa je bilo potrebno le utrgati. Narezal jih je čisto tanko, ne na rezalni stroj za kruh, temveč na to mandolino. ”Kumare hitro rastejo, zato lahko to jutri ponoviš,” ga je pohvalila.

  • Kategorija: On zanjo, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
  • Priporočeno vino: penina Medot 48, brut
 
Postopek
1

Kumari je zelo tanko nahobljal na 16 rezin, preostanek kumar je shranil za omako. Rezine je pokapljal z dvema žlicama limonovega soka ter začinil s soljo in poprom. Previdno je premešal.

2

Avokada je prerezal na polovico, odstranil peški in s pomočjo žličke izdolbel mehko sredico. Avokado je pretlačil z vilico, vmešal preostali limonov sok in rahlo solil.

3

Rezine rženega kruha je opekel v pekaču za toast in jih premazal z arašidovim maslom. Nanj je naložil pretlačeni avokado in na vrh vsakega kosa položil 4 zvite rezine marinirane kumare. Pokapljal je z oljčnim oljem in potresel s čilijevimi kosmiči.

Oceni
1234