Sestavine

  • 700 g sladkega krompirja
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 večja rdeča paprika
  • 4 mlade čebule
  • 3 žlice bučnih semen
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 majhna avokada (sorta Haas)
  • 250 g bivolje mocarele
  • 4 žlice bučnega olja
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • kajenski poper
  • sol, sveže mleti poper

Uvod

Poleti pravimo, da ni boljšega kot le solata za kosilo, že jeseni, ko se dan skrajša, pa na to pozabimo. Škoda, saj je le sestavine potrebno zamenjati in ob večerji prižgati luč. Takšna solata, ki je še malo topla, polna barv in vitaminov, pestra s teksturami in oblikami, predvsem pa zelo sezonska, je idealna za jesenski Teden restavracij, ko zvečer ne bo preveč hodov, zato se je dobro opoldan z nečim podpreti. Pa še domišljiji je prosta pot – če kakšna sestavina (iz recepta) zmanjka, jo lahko nadomesti druga, da je le jesen zadovoljna.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 565 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2014, Verus
 
Postopek
1

Sladki krompir olupimo in povprek narežemo na 1 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja, vanj položimo narezani sladki krompir in ga pražimo na obeh straneh na srednji vročini 15 minut. Na koncu začinimo s soljo in kajenskim poprom.

2

Papriko očistimo in narežemo na drobne kocke (5 mm). Mlado čebulo narežemo na kolobarje. V manjši ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo narezano papriko in mlado čebulo ter pražimo na srednji vročini 5 minut. Solimo in popramo.

3

Mocarelo osušimo in narežemo na rezine. Zmešamo marinado iz bučnega olja, balzamičnega kisa, soli in popra. Bučna semena opražimo v majhni ponvi brez maščobe. Avokado razpolovimo, odstranimo koščico, ga olupimo in narežemo na 1 cm rezine.

4

Na krožnike naložimo pečeni sladki krompir, mocarelo, avokado in papriko s čebulo. Pokapljamo z bučno marinado in potresemo s praženimi bučnimi semeni in peteršiljem.

Oceni
1234