Sestavine

  • 800 g jajčevcev
  • 150 g čebule
  • 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov (800 g)
  • 2 stroka rdečega čilija
  • 8 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • 1 bivolja mocarela
  • 400 g špagetov
  • naribani parmezan

Uvod

Catania proti Bologni! Na severu, seveda, mesnega raguja ne bi nikoli polili preko špagetov, na Siciliji pa iz Bellinijeve Norme nikoli ne bi izpustili bazilike. Toda zato smo mi dodali čilije! Zato pa so recepti – da jim vsak kuhar doda nekaj svojega. Pomembno je le, da ostane duša in zanjo v tej omaki, ki ji je ime Norma, poskrbijo jajčevci ter sicilijanski paradižniki. Ker so slednji, logično, iz konzerve, so prvi od soseda. Če v Šoli okusov že moramo zaviti v trgovino in/ali odpreti pločevinko, ni in nikoli ne bo to naše glavno opravilo. Zato so tudi špageti pravzaprav špagetoni (malo debelejši) in niso od drugega soseda, temveč s potovanja. Ko ste na jugu Italije se nikar ne pozabite ustaviti v Gragnanu, mestu paste.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 504 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Jajčevce narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Čili očistimo in ga narežemo na tanke trakove.

2

V širokem loncu segrejemo olje in v njem pražimo narezane jajčevce na srednji temperaturi 10 do 12 minut, da rahlo porjavijo. Vmešamo čebulo in narezani čili ter pražimo še nekaj minut.

3

Paradižnike pretlačimo z vilico in jih skupaj s paradižnikovim sokom vmešamo v pražene jajčevce. Začinimo s soljo, poprom in sladkorjem te kuhamo na majhni temperaturi 25 minut. Če se omaka preveč zgosti, dolijemo malo vode.

4

Mocarelo natrgamo na majhne kose. Špagete skuhamo al dente in jih odcedimo. Lahko jih zamešamo v omako ali pa naložimo v ogrete krožnike in jih šele nato prelijemo z omako. Po vrhu potresemo mocarelo in parmezan ter takoj ponudimo.

Oceni
1234