Sestavine

  • 150 g špinače
  • 50 ml oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 90 g sira s tartufi
  • 5 vejic timijana
  • 65 g pšenične moke
  • 65 g koruzne moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 jajce
  • 65 ml kefirja
  • po želji sveži tartufi za dekoracijo

Uvod

Uvod v jesensko gostijo, ki se začne na prostem, kjer je jagnječja krača že poldrugo uro na žaru, in nadaljuje na toplem, ker oktobra sonce prehitro zaide. Zato je tudi uvodna predjed lahko takšna, če se shladi, ker ste jo dali že zjutraj v pečico, nič hudega, če so mafini še vroči, pa so mehurčki mrzli in na vrhu so črni tartufi, ki se ne bojijo toplote.

Pozdrav iz kuhinje in amuse bouche, uvodni dražljaj, za goste. Specite dovolj mafinov, da ne bo potrebno prehitro na toplo. Če ni tartufov, naj bo vsaj pravo (ne sintetično) tartufovo olje.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 16 kosov
  • Hranilna vrednost: 65 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: penina Medot 48, brut
 
Postopek
1

Model za 16 mini muffinov dobro namastimo z oljem ali maslom. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2

Špinačo očistimo, umijemo in odcejeno stresemo v ponev, v kateri smo segreli 10 ml olja. Dušimo nekaj minut, da upade, solimo in popramo ter jo stresemo v cedilo.

3

Sir naribamo, timijan osmukamo in lističe sesekljamo. V skodeli zmešamo obe vrsti moke s pecilnim praškom. V drugi skodeli zmešamo jajce, 40 ml olja, kefir in 1/4 žličke soli.

4

Jajčno mešanico in moko z metlico dobro premešamo. Nato hitro vmešamo še špinačo, sir in timijan ter po želji 1 žlico drobno sesekljanega črnega tartufa.

5

S testom napolnimo namaščene vdolbine in pekač postavimo na spodnjo rešetko za 20 minut oz. do zlato rjave barve. Muffine pustimo rahlo ohladiti in jih pred serviranjem potresemo z nahobljanimi črnimi tartufi.

Oceni
1234