Sestavine

  • 8 majhnih tortilj (domačih ali kupljenih)
  • 1 majhna konzerva rdečega fižola (kidney, 400 g)
  • 150 g paradižnikovega pireja
  • 1 majhna čebula
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 avokado
  • 2 žlici limetinega soka
  • 5 strokov česna
  • sol
  • 150 g šampinjonov
  • 2 žlici masla
  • 1 majhna šalotka
  • 16 velikih kozic
  • 75 ml belega vina
  • kajenski poper
  • 250 g poganjkov brokolija (tržnica)
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 1/2 žličke sesekljanega ingverja
  • 1 žlica sojine omake
  • 2 limeti
  • vodna kreša
  • kalčki mladega graha
  • sveže mleti poper
  • šopek svežega koriandra

Uvod

Mehiška večerja z azijskimi okusi za slovenske dobrojedce! Če ste dovolj močni in težki – testo sploščite do tanke palačinke s pomočjo dveh lesenih desk, obloženih s peki papirjem -, lahko tortilje naredite sami, sicer pa jih bo lažje kar kupiti in pogreti. Glavna je tako obloga, ki iz njih ustvari takose.

Da Mehičani ne bodo preveč jezni, smo naredili avokadovo omako, vendar s česnom in brez čebule (ne guacamole, temveč aguacate, kar pa itak pomeni avokado) ter vsako drugo tortiljo obložili s fižolom, z izdatnim brizgom limete.

Toda to je bil le izgovor za drugo polovico tortilj, ki so dobile nadev povsem drugo (zemljepisno) smer: poganjki brokolija z ingverjem, česnom, čiliji, limonovo travo in sojino omako, na vrh pa še celo gredo kreše.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Fižol stresemo na cedilo in ga dobro oplaknemo pod mrzlo vodo. Čebulo drobno sesekljamo. V manjši kozici segrejemo 2 žlici oljčnega olja in čebulo stekleno opražimo. Dodamo paradižnikov pire, rahlo solimo in kuhamo na srednji temperaturi 5 minut. Vmešamo še fižol, začinimo s kajenskim poprom in soljo, kuhamo še 15 minut in omako odstavimo s štedilnika.

2

Avokado razpolovimo, odstranimo peško in meso z žlico izdolbemo iz lupine. V mešalniku gladko zmiksamo avokadovo meso, 1 olupljeni strok česna, 2 žlici limetinega soka in 100 ml vode (dodajamo jo postopoma, da omaka ne bo preredka). Na koncu omako začinimo s soljo in kajenskim poprom.

3

Šampinjone narežemo na rezine, šalotko in 1 strok česna drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo na srednji temperaturi, pazimo da ne porjavi. Dodamo še česen in gobe ter pražimo nekaj minut. Začinimo s soljo in poprom.

4

Čilijem odstranimo semenje in jih drobno sesekljamo. Kozice olupimo in narežemo na 3 cm velike kose. Dva stroka česna narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi na preostalem oljčnem olju na hitro opečemo kozice, česen in polovico čilijev. Dolijemo vino, malce pokuhamo in začinimo s soljo in kajenskim poprom. Pred serviranjem v kozice zamešamo 2 žlici sesekljanega koriandra.

5

Poganjke brokolija blanširamo v slani vodi 1 minuto, nato jih prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo ter osušimo s kuhinjskim papirjem. V ponvi segrejemo arašidovo olje in pražimo brokoli nekaj minut, da rahlo porjavi. Pred koncem pečenja dodamo še ingver, preostali čili in sesekljani strok česna. Začinimo s sojino omako in žlico limetinega soka.

6

Pred serviranjem avokadovo omako potresemo z narezanim koriandrom. Pečene kozice, fižolovo omako in pečen šampinjone naložimo v servirne posodice. Grahove kalčke, krešo in preostali sesekljani koriander naložimo v majhne skodelice. Tortilje segrejemo v ponvi.

7

Pri mizi po svojem okusu obložimo tortilje. Prvo namažemo z avokadovo kremo, potresemo s praženim brokolijem in kozicami, pokapljamo z limetinim sokom in potresemo s krešo. Drugo prav tako namažemo z avokadovo kremo, nanjo potresemo fižol, nato pečene šampinjone in grahove kalčke.

Oceni
1234