Sestavine

  • 5 rumenjakov
  • 3 beljaki
  • 105 g sladkorja
  • 35 g moke
  • 30 g jedilnega škroba
  • 15 g temne čokolade
  • 4 g instant kave v prahu
  • 30 g mleka
  • 20 ml espresso kave
  • 40 g mlečne čokolade
  • 4 listi želatine
  • 310 g sladke smetane
  • 150 g mascarpone sira
  • kakav v prahu za posip
  • 5 svežih fig

Uvod

Doma ne pripravljamo slaščičarskih sladic. Zato pa so domače! Bolj od tehnike, prefinjenosti, brezhibnosti, oblikovnosti, prezentacije, je doma pomemben okus. Prav tiramisu je odličen primer za to. Čez domačega ga ni! Zato, ker je v veliki skledi, ker ne varčujemo z mascarpone sirom, ker so keksi dobro napiti s kavo, ker je na vrhu najboljši kakav in, seveda, najbolj pomembno, ker ga (po)jemo, ko je najbolj svež. V slaščičarni ali gostilni pa s tiramisujem vedno nekaj eksperimentirajo …

Toda, priznamo, tokrat smo tudi mi. Uporabili smo vse, kar gre v domači tiramisu, dodali pa slaščičarsko tehniko, da smo dobili čisto drugo sladico. Zaradi tega bo tiramisu prihodnjič sicer spet po klasičnem receptu, toda, kar smo se novega naučili, bomo lahko uporabili še kje drugje. Zato naslednjič kupola ne bo iz mascarpone sira, njena sredica bo tekoča, kupola pa bo imela še sijočo glazuro.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Za kapučino sredico v mrzli vodi namočimo 1 list želatine. Mlečno čokolado drobno narežemo. Kremasto stepemo 60 g sladke smetane. V loncu zmešamo mleko, 1 rumenjak, 5 g sladkorja in 20 ml espresso kave. Med mešanjem z metlico vse skupaj počasi segrevamo, da se masa rahlo zgosti. Vmešamo mlečno čokolado in ožeto želatino ter odstavimo s štedilnika. Kremo pustimo stati 2 minuti, nato vanjo zamešamo sladko smetano. S kavno kremo napolnimo majhne silikonske modelčke (20 ml) in jih postavimo v zamrzovalnik preko noči.

2

Naslednji dan se lotimo priprave biskvita. Pečico segrejemo na 190 stopinj in vključimo ventilatorsko funkcijo. 2 rumenjaka in 30 g sladkorja stepemo v gosto kremo. Beljake in 40 g sladkorja kremasto umešamo. V skodeli zmešamo moko, jedilni škrob, instant kavo v prahu in sesekljano temno čokolado.

3

V jajčno kremo najprej zamešamo tretjino beljakovega snega, nato pa z lopatko previdno še preostali sneg. Na koncu vmešamo še suhe sestavine. Pekač obložimo s peki papirjem in premažemo s testom. Pečemo ga v sredini pečice 8 do 10 minut. Preložimo ga na rešetko in pustimo ohladiti. Nato previdno odstranimo peki papir.

4

Za mascarpone kremo v kovinski skledi zmešamo 2 rumenjaka in 15 g sladkorja, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in nad soparo stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi in nastane krema. Mascarpone gladko razmešamo s preostalim sladkorjem in ga zamešamo v jajčno kremo.

5

3 liste želatine namočimo v mrzli vodi. 250 g sladke smetane stepemo. V kozici na majhni temperaturi raztopimo ožeto želatino, vmešamo 1/3 mascarpone kreme in rahlo segrejemo. Nato želatino vmešamo v preostalo mascarpone kremo.

6

V mascarpone kremo previdno vmešamo stepeno sladko smetano. Iz biskvita izrežemo kroge s premerom 8 cm. Kapučino polnilo previdno izluščimo iz silikonskih modelčkov.

7

Z mascarpone kremo napolnimo silikonske polkrožne modele (premer 8 cm), v vsako potisnemo do sredine zmrznjeno kapučino polnilo, poravnamo s kremo, na vrh položimo biskvitni krog ter ga rahlo pritisnemo ob kremo. Modele postavimo v zamrzovalnik za najmanj 4 ure ali preko noči.

8

Najmanj 2 uri pred serviranjem iztisnemo zrmznjene kupole iz modelov ter jih pustimo na sobni temperaturi, da se odtajajo. Potresemo jih s kakavom v prahu in serviramo z narezanimi figami in robidami.

Oceni
1234