Sestavine

  • 70 g kokosovih kosmičev
  • 60 g mlečne čokolade
  • 300 ml mleka
  • 100 ml kokosovega mleka
  • sol
  • 80 g riža (sorta za mlečni riž)
  • 2 lista želatine
  • 70 g sladkorja
  • 200 ml sladke smetane
  • 150 g zmrznjenih ali svežih malin
  • 3 sveže pasijonke

Uvod

Mlečni riž = spomin na otroštvo. A zakaj bi se le spominjali? Naredite iz mlečnega riža moderno sladico, ki vas – pomladi! Lep spomin na vroči, gosti, sladki mlečni riž, na debelo posut s čokolado, bo ostal v obliki večnega nadokusa, pridružila pa se mu bo nova izkušnja, z novimi okusi, v novi obliki, teksturi, barvi, temperaturi. Riž in mleko do novih spoznanj povzdigne kokos, čokolada se strdi v mehko-hrustljavo dno tortice, čez katero se preliva sadno-prijetna svežina maline in pasijonke.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 635 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Kokosove kosmiče zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in eno žlico shranimo za dekoracijo. Čokolado narežemo, raztopimo v kozici na soparo in vanjo zamešamo 30 g opraženih kokosovih kosmičev.

2

Robove kovinskih servirnih obročev (premer 6 cm) obložimo s peki papirjem. Leseno desko oblečemo s prozorno folijo in nanjo postavimo pripravljene modelčke. V vsakega damo žlico čokoladne mase in jo dobro potlačimo ob dno. Postavimo v hladilnik, da se masa strdi.

3

Mleko, kokosovo mleko, ščepec soli in mlečni riž zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi 30 minut, vmes večkrat premešamo. Želatino namočimo v mrzli vodi.

4

V vroči mlečni riž zamešamo 40 g sladkorja, preostale kokosove kosmiče in ožeto želatino. Riž pustimo ohladiti. Smetano trdo stepemo in jo previdno zamešamo v ohlajeni mlečni riž. Z njim napolnimo modelčke do vrha in jih postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.

5

50 g malin shranimo za dekoracijo. Preostale maline in sladkor zavremo in kuhamo 1 minuto. Pasijonke prerežemo na polovico, z žličko izdolbemo meso in peške ter zmešamo z malinami. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo skozi cedilo in ohladimo.

6

Tortice previdno iztisnemo iz modelčkov in jih naložimo na desertne krožnike. Prelijemo s sadno omako in potresemo s kokosovimi kosmiči.

Oceni
1234