Sestavine

  • 300 g fileja trske (polenovke)
  • 2 žlici moke
  • 8 velikih kozic
  • 1 majhna konzerva belega fižola (240 g neto)
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 4 žlice sladke smetane
  • 1 majhen strok čilija
  • 1 žlica sesekljanega koriandra ali peteršilja
  • 150 g svežih lisičk
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 6 žlic teriyaki omake
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • listi stoletne čebule ali drobnjak

Uvod

Najraje imamo sredozemske okuse! Zato, ker je to naš terroir, naše sestavine, naša sezona, naše podnebje, naši običaji, naše vonjave, naši (nad)okusi … Skratka, če je riba, je na njej olivno olje in pripravljena je čim bolj preprosta, da je njen okus čim bolj morski. Tukaj ni prerekanja. Tako je in pika.

Ker pa izjeme potrjujejo pravilo, ker vedno ne sije le sonce, ker lahko olivnega olja v špajzi tudi zmanjka, ali pa bi enostavno radi spremembo, lahko celo riba diši čisto drugače. Zato smo izbrali trsko (polenovko), ker ni iz Jadrana, vseeno pa je prišla v ribarnico iz Atlantika, toda divja, torej ulovljena in že na barki hitro zamrznjena. Takšen nakup je potrebno izkoristiti, pa čeprav je file trikrat dražji od cele orade, sicer iz Jadrana, a gojene s ”penicilinom” nekje na Hrvaškem.

Namesto v olivnem olju smo ribo hitro opekli na maslu, v ”matevža” smo zamešali kozice, morju smo dodali gozd (lisičke), a sredozemskim navadam smo se najbolj ”zamerili” s terijaki omako. Ne bo vam dolgčas!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

Kozice olupimo in odstranimo temno črevo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in kozice na hitro opečemo na močni temperaturi ter rahlo začinimo s soljo in kajenskim poprom. Nato jih narežemo na majhne kocke. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo.

2

Fižol stresemo na cedilo in ga temeljito oplaknemo z mrzlo vodo. Skupaj s sladko smetano ga s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladki pire. Vanj zamešamo 2 žlici olja, narezane kozice, sesekljani čili in peteršilj ali koriander. Začinimo s soljo in kajenskim poprom ter pire segrejemo v loncu na majhni temperaturi.

3

Olupljeno čebulo prerežemo po dolgem na polovico in narežemo na tanke rezine. V ponvi na močni temperaturi pražimo lisičke 1 minuto, dodamo čebulo in 2 žlici olja ter vse skupaj pražimo na srednji temperaturi nekaj minut. Vmešamo teriyaki omako in po potrebi začinimo s soljo in poprom.

4

Fileja trske obrišemo do suhega, solimo in popramo ter povaljamo v moki. V ponvi segrejemo preostalo olje, vanj položimo pomokana fileja in pečemo na vsaki strani 2 do 4 minute (odvisno od debeline fileja).

5

Na ogreta krožnika naložimo fižolov pire, nanj položimo trsko, prelijemo z lisičkami v teriyaki omaki in potresemo z narezanim drobnjakom ali lističi stoletne čebule.

Oceni
1234