Sestavine

  • 300 g rdeče pese
  • 2 čebuli
  • 350 g šampinjonov
  • 150 g korenja
  • 120 g stebelne zelene
  • 200 g krompirja
  • 350 g belega zelja
  • 5 žlici oljčnega olja
  • 2 l fonda rdeče pese
  • 2 lovorova lista
  • 5 poprovih zrn
  • 10 koriandrovih zrn
  • posušeni šatraj
  • sol, poper
  • 4 žlice kisle smetane
  • sveži koper

Uvod

Bistvo boršča je čim bolj mastna svinjina! Brez nje se ne splača zdraviti z rdečo peso ... Vsaj tako je veljalo dokler nismo v dunajskem Tianu spoznali Paula Ivića, ki se nam je podpisal v svojo zimsko-vegetarijansko kuharsko knjigo. Zdaj nam prejšnji večer sploh ni potrebno "zboleti", pa nam drugi dan zelenjavni boršč še bolj tekne.

...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Fond rdeče pese lahko skuhamo dan prej in sicer za 1 l olupimo in grobo narežemo 450 g rdeče pese in 1 čebulo. V lonec damo rdečo peso, čebulo, 1/2 šopka peteršilja in 1 žličko soli. Dolijemo 2 l vode in na srednji temperaturi kuhamo toliko časa, da tekočina povre na polovico. Fond precedimo in uporabimo za boršč.

2

Rdečo peso olupimo in po dolgem narežemo na 1 cm velike palčke. Olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove. Šampinjone umijemo, osušimo in narežemo na večje kose. Olupljeno korenje in stebelno zeleno narežemo na tanke rezine. Zelju izrežemo trdi kocen in ga narežemo na tanke trakove. Krompir olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke.

3

V velikem loncu segrejemo olje in čebulo stekleno opražimo. Dodamo rdečo peso in pražimo na majhni temperaturi 10 minut. V lonec stresemo še preostalo zelenjavo, lovor, poper in koriander ter zalijemo s fondom rdeče pese. Na majhni temperaturi kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča. Začinimo s soljo in poprom.

4

Boršč naložimo v ogrete krožnike, na vrh damo žlico kisle smetane in potresemo s svežim koprom.

Oceni
1234