Sestavine

  • 1 strok česna
  • 2 mladi čebuli
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 20 g posušenih šitake gob (ali črnih trobent)
  • 2 lista kitajskega zelja
  • 1 žlica arašidovega olja
  • 150 g olupljenih velikih kozic
  • 1 žlica svetle sojine omake
  • 2 žlički sezamovega olja
  • 18 wan tan lističev (zamrznjeno testo za pomladanske zvitke)
  • 200 ml piščančje juhe
  • 1 žlička ostrigine omake
  • 2 žlički olja s čilijem
  • sveži koriander

Uvod

Pobrskajte tam, kjer se vam prah najbolj nabira … Saj veste, na vrhnji polici, v stari omari ali kar na podstrešju, povsod tam, kjer odlagate vse tisto gospodinjsko šaro, ki ste jo kupili polni načrtov in receptov ali dobili za darilo brez navodil za uporabo, potem pa je niste nikoli uporabili. Zagotovo je med njo tudi posebna košara iz bambusa, ki jo azijski kuharji uporabljajo za soparjenje. Če doslej niste vedeli, kaj z njo, zdaj veste!

Imen je kolikor hočete, od Kitajske do Japonske, od wontona do cmokov, receptov je polno medmrežje in dim sum ter gyozo ste si že vedno želeli poskusiti, pa si nikoli niste upali. Če pa ne veš, kaj je notri …

Zato poskusite sami, doma. Ni težko. Testo za zavitke, zvitke, cmoke lahko kupite (v azijski trgovini), ali pa ga naredite sami, pri nadevu pa lahko recept prilagodite vsebini hladilnika. Najbolj pomembno je, da boste končno uporabili tisto zaprašeno bambusovo košarico. Poslej se, namreč, prah ne bo več nabiral na njej.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Suhe gobe namakamo 20 minut v 200 ml vroče vode. Nato jih dobro ožmemo in vodo shranimo. Česen, mlado čebulo, koriander po okusu, namočene gobe in kitajsko zelje drobno narežemo. V majhni ponvi segrejemo arašidovo olje, dodamo narezano zelenjavo in pražimo eno minuto. Ponev odstavimo s štedilnika.

2

Kozice drobno sesekljamo in v skledi zmešamo z zelenjavo, sojino omako in sezamovim oljem. Odtajane wan tan lističe pripravimo po navodilu na embalaži. Na vsakega položimo žličko nadeva, robove navlažimo z mrzlo vodo in ga nato oblikujemo oz. zapremo v krog. Postopek ponovimo s preostalim testom in nadevom.

3

V vok nalijemo 2 cm vode, zavremo in vanj postavimo bambusovo košarico za soparjenje. Vanjo v oba nastavka naložimo pripravljene wontone, košarici pokrijemo in jih soparimo 6 do 8 minut. Po polovici časa kuhanja podstavka zamenjamo (spodnjega prestavimo navzgor), da se enakomerno soparijo.

4

Medtem zavremo piščančjo juho in vanjo zamešamo ostrigino omako in olje s čilijem. Juho in soparjene wontone naložimo v globoka krožnika ter potresemo s sesekljanim koriandrom.

Oceni
1234