Sestavine

  • 250 ml sladke smetane
  • 250 ml mleka
  • 3 listi želatine
  • nastrgana lupinica bio limone
  • 1 vaniljev strok
  • 50 g sladkorja
  • 40 g pšeničnega zdroba
  • 1 rumenjak
  • 300 g rabarbare
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 150 ml oranžnega soka
  • 2 žlici grenadine sirupa
  • cimet

Uvod

Zdrob ne sodi med priljubljene ”odrasle” sestavine. Kako ga potem lahko puding, ki sodi v isto kategorijo, tako spremeni? In če dodamo, da gre izvorno za angleško jed, je začudenje, kajne, še toliko večje …

Nima se smisla prepričevati – poskusite, pa boste videli! Kašasta sladkost, ki je hkrati tako penasto lahka, se idealno ujame s kiselkasto sladkostjo rabarbare, ki je nič ne moti, da je ”razkuhana”, saj je prav takšna najboljša.

V originalu je flummery, angleški zdrobov puding. Zato mu lahko rečete kar flameri. Čim večkrat ga boste naredili, tem bolj se bo ime poslovenilo.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. Smetano trdo stepemo. Zavremo mleko, 50 g sladkorja, ščepec soli, limonino lupinico in izpraskano sredico vaniljevega stroka. Vmešamo zdrob in kuhamo na majhni vročini 3 do 5 minut, vmes večkrat premešamo z metlico. Odcejeno želatino raztopimo v kuhanem zdrobu in ga preložimo v drugo skledo. Vmešamo še rumenjak in stepeno sladko smetano. Modelčke oplaknemo z mrzlo vodo, napolnimo z zdrobovo maso in postavimo v hladilnik za 4 ure.

2

Rabarbaro očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Zavremo oranžni sok, sladkor in grenadine sirup ter pustimo vreti 5 minut. Dodamo rabarbaro in jo pokrito kuhamo na majhni vročini 3 do 5 minut, vmes večkrat previdno premešamo. Na koncu jo začinimo s cimetom in pustimo ohladiti.

3

Pred serviranjem puding s pomočjo noža ložimo od roba modela in ga zvrnemo na krožnik. Zraven naložimo rabarbaro z malo soka in okrasimo z lističi mete ter sladkorjem v prahu.

Oceni