Sestavine

  • 2 rezini črnega kruha
  • 2 žlici lešnikov
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 1 žlička cele kumine
  • 200 g belega zelja
  • 500 g rikote
  • 200 g svežega kozjega sira
  • 12 velikih zeljnih listov
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 250 g šampinjonov
  • 30 g mrzlega masla
  • 2 žlici lešnikovega olja

Uvod

Zeljne sarme so kot ocvrt piščanec. Eni jejo le belo, drugi pa le temno meso. Tako kot eni pogrevajo sarme zaradi zelja, drugi pa zaradi mesa … Kaj pa, če so namesto mesa lešniki? Boljše kot namesto drobtin.

Brezmesne sarme so dokaz, kako se motimo, ko mislimo, da ne moremo brez mesa. Ne moremo brez okusa, ki sploh ni posledica mesa. Z mesom do njega le lažje pridemo. Brez mesa pa ga zato še boljše okusimo!

Še ena brezmesna iz knjige Paula Ivića vegetarijanskih zimskih jedi. Vseeno pa smo kitajsko zelje zamenjali s pravim, bolj našim.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Kruh narežemo na 5 mm velike kocke, lešnike grobo narežemo. V ponvi segrejemo 4 žlice olja in hrustljavo opražimo kruh, lešnike in kumino. Nato vse stresemo na kuhinjski papir in pustimo dobro odcediti.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilatorska funkcija). Zelje narežemo na zelo tanke trakove. V skledi zmešamo praženi kruh, lešnike, kumino, rikoto, kozji sir in narezano zelje ter krepko začinimo s soljo in poprom.

3

Zeljne liste blanširamo v slani vodi 2 minuti, jih prelijemo z mrzlo vodo in dobro osušimo. Model za narastke ali majhen pekač namastimo z oljem. Na vsak blanširani zeljni list damo 2 do 3 žlice nadeva, zvijemo v rulade in jih naložimo v pekač.

4

Dolijemo zelenjavno juho, da so rulade do sredine v tekočini in jih pečemo v pečici 20 do 25 minut. Medtem šampinjone narezežmo na tanke rezine in jih v ponvi opečemo na preostalem olju.

5

Pečene šampinjone prelijemo s tekočino od pečenja rulad, pustimo kuhati 1 minuto in ponev odstavimo s štedilnika. Z metlico v omako zamešamo maslo in lešnikovo olje. Rulade naložimo na ogrete krožnike, prelijemo z gobovo omako in takoj serviramo. Priloga: krompirjev pire ali hrustljava bageta.

Oceni
1234