Sestavine

  • 4 večje zlatovščice ali postrvi
  • 1 bio limona
  • 4 vejice pehtrana
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 60 g olupljenih nepraženih pistacij
  • 15 g drobnjaka
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 2 rumenjaka
  • 6 do 8 žlic arašidovega olja
  • kajenski poper
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 700 g majhnega krompirja
  • 4 do 6 žlic oljčnega olja z limono Oljčno olje z limono
  • solni cvet

Uvod

Peči celo ribo na žaru ni preprosto. Potreben je trening! A učiti se, kako vroč mora biti žar, kako čista rešetka, kako ribo položimo nanjo, kako in kdaj jo obrnemo …, z divjakom, za katerega ribiči zahtevajo celo premoženje, ne bi bilo najbolj pametno, z odmrznjeno ribo, ki je ribiči lani niso mogli prodati, pa ne najbolj okusno. Trenirajte, torej, s postrvmi ali zlatovščicami.

Tudi zato, ker ni tako pomembno, kako hrustljavo bo zapečena koža in ali je bo nekaj ostalo kar na žaru. Popravila bo, namreč, majonezna omaka, v katero pa dolijemo zelo malo olja, saj ga največ prispevajo pistacije. Prav bo prišla tudi, ko boste znali in boste v celem spekli svežega brancina.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Limono narežemo na 5 mm debele rezine. Očiščene postrvi obrišemo do suhega, solimo in vsaki v trebušno odprtino položimo vejico pehtrana in dve polovični rezini limone.

2

Pistacije drobno sesekljamo in opražimo v ponvi brez maščobe. Narezani drobnjak, pistacije, gorčico, rumenjaka in kis v blenderju sesekljamo ter med miksanjem počasi dolivamo arašidovo olje, da nastane gosta majoneza. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.

3

Olupljeni krompir kuhamo v slani vodi 12 do 15 minut, odcedimo in shranimo na toplem v loncu. Pred serviranjem ga z vilico malo potlačimo, pokapljamo z oljčnim oljem z limono in potresemo s solnim cvetom.

4

Postrvi premažemo z oljčnim oljem in hrustljavo spečemo na litoželezni plošči na žaru. Serviramo jih s pistacijevo majonezo, krompirjem in paradižnikovo solato.

Oceni
1234