Včasih smo potovali, da smo kaj videli. Toda danes vidimo vse v škatlah pred nami … Zato danes potujemo, da okušamo! Vabimo vas na izlet v Prekmurje, na Gourmet Over Mura, kot so z mislijo na obisk tujih turistov, a z željo, da bi se predstavili predvsem Slovencem izven Prekmurja, poimenovali svojo združeno ponudbo trije kulinarični odličniki Prekmurja, Šunkarna Kodila, Vinska klet Marof in Gostilna Rajh.

 

Janko Kodila, Šunkarna Kodila:
”Gost pride v regijo in jo želi okusiti. Tako dobi naenkrat tri kulinarične dogodke in spozna kulinariko regije.”

Tanja Pintarič, Gostilna Rajh:
”Obiskovalcem Prekmurja želimo ponuditi nekaj več. Želimo jih privabiti, da regijo obiščejo tudi zaradi naše ponudbe.”

Uroš Valcl, Vinska klet Marof:
”Izkazali smo spoštovanje drug do drugega in pokazali regiji, da se da sodelovati. Druži nas to, da so za vse tri najbolj pomembne odlične sestavine.”

 

Gourmet Over Mura je degustacijska vstopnica, ki jo prodajajo vsi trije ponudniki, z njo pa za 36 evrov dobite pri Kodili voden ogled Šunkarne z degustacijo Prekmurske šunke in drugih mesnin, na Marofu voden ogled vinske kleti in degustacijo petih vin, v gostilni Rajh pa kulinarično razvajanje z menijem v štirih hodih. Za spomin na Prekmurje in z doplačilom ponujajo tudi nekaj za domov, darilni bon za nakup v Šunkarni Kodila, paket Marofovih vin in bučno maslo v kozarčku z ajdovim kruhom z orehi v culici iz Gostilne Rajh.

Gourmet Over Mura je zamišljen kot kulinarični izlet, čeprav vavčerjev ni potrebno izkoristiti v enem dnevu pri vseh treh ponudnikih. Tanja Pintarič: “Je pa priporočljivo, ker tako dobi gost v enem dnevu vrhunsko kulinarično izkušnjo Prekmurja.”

 

Kodila: glavno je kvalitetno meso

Kje začeti? Najboljše z malico, ki v Prekmurju diši, seveda, po šunki. Janko Kodila, tretja generacija družine, ki se ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, nas popelje na ogled Šunkarne. Za videti je veliko, čeprav je ”skrivnost” zelo preprosta. Janko Kodila: ”Glavno je kvalitetno meso. Temu pri predelavi dodamo samo sol in začimbe. Nato pa si vzamemo čas …”

V novi Kodilini trgovini, nad katero se sušijo šunke in druge mesnine, je na zidu kolo starega očeta, sicer Dolenjca, s katerim je po Prekmurju prodajal klobase. Oče je bil v Pomurki vodja predelave mesnih izdelkov. S sinom Jankom sta ustanovila podjetje 1992. leta. Danes je Kodila največji proizvajalec zaščitene Prekmurske šunke, ima tudi certifikat za kranjsko klobaso in prekmursko gibanico, izdeluje druge sušene mesnine, tudi testenine, ekološki kruh, vedno bolj je znan tudi po gourmet ponudbi mesa in mesnin za gastronomijo. Trgovina Kodile v Markišavcih pri Murski Soboti je tudi prodajna izložba drugih lokalnih proizvajalcev in vinarjev. Razen Prekmurske šunke pa so magnet za kupce še vsak dan sveži, topli ocvirki.

Nova Šunkarna, ki si jo ogledujejo gostje Gourmet Over Mura, je zgrajena po starih principih, iz trstike in ilovice, brez cementa in apna v stenah, pod slamnato streho, kar vse zagotavlja dobro klimo in sveži zrak, da poleti ni vroče, pozimi ne mrzlo, da šunke zorijo v čim bolj naravnih razmerah, glede na letne čase. Janko Kodila: ”Prašič se je pital leto dni, šunke pa so potem tudi leto dni zorele. Menjava letnih časov z menjavo vlage in temperature, vse to je odločilno vplivalo na postopek zorenja in okus šunke.”

Za pravo, zaščiteno Prekmursko šunko so dobri le prašiči prekmurskih rejcev, ki so pitani vsaj devet mesecev, težki 160 kilogramov, z dovolj vraščene maščobe, z manj vode v mesu. Vsaka šunka, ki visi v hladilnih komorah, ki oponašajo letne čase, ima evidenčno številko, ki zagotavlja popolno sledljivost.

Janko Kodila konča obhod na strehi moderno-stare šunkarne in zorilnice mesnin, kjer je prostor za piknike ob žaru in suho zorjenih govejih Kodila steakih. ”Dovolj govorjenja,” povabi na pokušino mesnin, namazov, ocvirkov in, seveda, Prekmurske šunke.

 

Marof: pol litra na trs

Po tako obilni malici je čas za vinsko pokušino na Marofu. Moderna klet na vrhu mogočnega vinogradniškega amfiteatra se zliva z okolico in v betonskem trebuhu skriva velike lesene sode, v katerih enolog Uroš Valcl zori najboljša prekmurska vina. Okušamo iz sodov ter degustiramo za dolgo mizo s širokim pogledom na vinograde največjega družinskega (dve družini, Polanič in Valcl) vinarskega posestva v Sloveniji, 35 hektarjev, v Prekmurju in manjši del na Štajerskem. Klet je iz leta 2009, njena arhitektura spominja na panonski brod, prevrnjen na vrhu hriba, skozi podpalubje se vidijo sodi in veliko prostora. Marof ima največ vinogradov in najmanj pridelka … Ker je bila ob gradnji filozofija drugačna, načrtovali so 300.000 steklenic, je zmogljivost kleti dosti večja od 60 tisoč litrov, ki jih Valcl dovoli ”natočiti” iz 35 hektarjev trsov. To je manj kot pol litra po trti, letno največ 100.000 steklenic! Včasih so bili bariki, zdaj so sodi večji, 500 in 600-litrski. ”Ker so vina tako mineralna, že imajo v sebi dovolj zgodbe, zato nočem, da bi jo s čim drugim maskiral, skrival,” pojasni Valcl. ”Takšen je moj pogled na vinarstvo, vino ni izdelek, temveč je moje izražanje, moj značaj, ta pokrajina, njeno podnebje, tradicija.”

Marofovi vinogradi v Prekmurju so na treh lokacijah, v Kramarovcih, kjer so tla iz črne, magmatske kamnine bazalt, ter Mačkovcih in Bodoncih, kjer so tla kremenčasta. Razen tal opredeljuje te vrhunske lege še podnebje, Panonska nižina prinese topel zrak, toda malo padavin. Prekmurje ima toliko sončnih dni kot Primorska, toda najmanj padavin v Sloveniji! ”Vse to se odraža v naših vinih. Nekaterim so všeč, nekaterim ne, a bistveno je, da so izraz našega terroirja,” je prepričan Valcl. “To so vina, ki si jih mi želimo pridelovati, ne delamo jih za množice, z njimi ne posnemamo stilov, ne iščemo všečnih arom.”

To niso uniformirana in množično všečna vina. Njihova mineralnost ni le slana, temveč se tudi iskri, kot bi se kremen brusil med seboj. V požirkih so koti, ki iz okušanja delajo dogodivščino. Toda vseeno so vina elegantna, celo prefinjena. Takšna, da moraš ob njih pojesti še kaj drugega kot le kos kruha ali sira.

 

Rajh: sladoled iz gibanice

Po vinski pokušini na Marofu je do Rajha kratek skok, ki je nagrajen z okusnim pozdravom. Na ajdovem kruhu iz ekološko pridelane moke, zmlete v mlinu na kamen, ki melje le ekološko moko, sta bučno maslo in zaseka. Stara gostilna je prenovljena in tako je tudi v kuhinji, kjer so skupaj kar štiri generacije Rajhovih. Babica Marija je še vedno vsako jutro prva v kuhinji, oče Ignac je še vedno duša gostilne in stalno med gosti, otroka Tanje in Damirja, Valentina in Leon, pa sta gostilniškim genom dodala še gostinsko izobrazbo v tujini.

V juhi je zdrobov cmok, ob njem pa velika kost … Za hladno predjed je, torej, popečen kruh, na katerega namažemo še topel mozeg. Za toplo pa čez kost nalijejo juho, da zaplava tudi zelenjava, ki je v njej.

Za glavno je bograč. Ker ta ni v Bakovcih le najboljši, temveč je iz njega tudi toliko zraslo. Čeprav je Rajh zdaj za tri srčke, torej ena najboljših slovenskih regionalnih gostiln, je bograč še vedno njegova posebnost. Toda, ker tudi prekmurska gibanica ni več sama, ne nazadnje jo lahko za sladico naročite celo kot sladoled, ima tudi bograč alternativo. Ob smuču je glavna sezonska zelenjava, ob vlivancih pa sočne svinjske prsi.

Ko se dobrojedski izlet po Prekmurju pri Rajhu konča, trije ponudniki Gourmet Over Mura potrebujejo le še četrtega. S prenočišči.

 

ŠUNKARNA KODILA

Markišavci 44
Murska Sobota
+386 2 5223 600
info@kodila.si
www.kodila.si
Odprto:
ponedeljek – sobota od 8. – 19. ure
nedelja in prazniki po dogovoru

 

VINSKA KLET MAROF

Mačkovci 35, Mačkovci
+386 2 5561 810
info@marof.eu
www.marof.eu
Odprto:
ponedeljek od 10. do 16. ure
sobota od 13. do 18. ure

 

GOSTILNA RAJH

Soboška ulica 32, Bakovci
+386 31 705 007
info@rajh.si
Odprto:
torek do petek od 10.30 do 22. ure
sobota od 11. do 22. ure
nedelja od 11.30 do 16. ure
ponedeljek zaprto

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,