Hotelske restavracije v 20. nadstropju so sicer povsod po svetu takšne, toda za Ljubljano je B (Bee) vseeno presežek, dodatna vrednost, posebnost, je hkrati elegantna, a s tem ne pretirava, je glamurozna, a ne prestraši.

Piše: Uroš Mencinger

 

Po potovanju z dvigalom, ki se pogovarja s teboj, te na vrhu pričaka gostitelj restavracije, ki te odpelje do mize. Predstavi ti tvojega natakarja in ti razkaže, navzven in navznoter, najvišji ljubljanski razgled. Skozi okna se sveti Slovenija od Triglava do Jadrana, skozi lonce, zelišča in italijanske jedi se svetijo bele kape pomočnikov mišelinskega chefa Alfreda Russa. Čebela v 20. nadstropju hotela s petimi zvezdicami naredi vtis, pa četudi se zapelješ le v njen bar!

Krona iz testa okrog brokolija v različnih teksturah, s pretlačeno burrato iz okolice Apulije in inčuni iz Amalfija, se imenuje pizza, a je bolj tanka in hrustljava kot vsaka (prava) ljubljanska pizza. Paccheri so v barvi italijanske zastave, a je tudi omaka takšna, da jo lahko skuha le Italijan. Tortelli z domačo kokoško pa so prava chefova jed, čeprav se pod njo podpisuje na daljavo. Na začetku je atraktiven pozdrav iz kuhinje, na koncu so mojstrske miniature iz drobnega peciva, vmes so vina na kozarec zvezdniških vinarjev in jedi z bliščem zvezdniškega chefa. B je čebela, ki cvetove izbira z očmi.

B restavracija sicer ni A, je pa najvišja in to imajo radi njeni mednarodni gostje, ki so tukaj zaradi najboljšega hotela v Ljubljani, zato v njegovem 20. nadstropju ne pričakujejo svoje najboljše ljubljanske večerje, in domači gostje, ki so prišli iz radovednosti, zato jim je pomembna višina restavracije, ne pa višine njene kuhinje. Gre, skratka, za doživetje!

Več: B-restaurant&bar, Ljubljana

  • Pet zvezdic

    Ni le hotel najvišje kategorije, tudi restavracija je najvišja v Ljubljani. Zgoraj se ti odpre pogled od Triglava do Jadrana, vsa Ljubljana je na dlani, restavracija je velika in elegantna, kuhinja je odprta in atraktivna, glavni chef ima mišelinko, tako da spodaj manjka le nova železniška postaja, pa bi mislil, da si kjerkoli na svetu. Zato restavracija B ljubljanskega InterContinentala ni le za lačne, temveč, še bolj, za radovedne. Vabljeni z dvigalom na doživetje!

    B restavracija kuhinja
    od
    Avtor slike: UME
  • Razgled

    Pet (hotelskih) zvezdic je Ljubljana težko čakala. Na tej lokaciji se dolgo ni nič dogajalo, okrog nje pa veliko. Ti lastniki so bili povezani še z večjimi ljubljanskimi projekti, od katerih se je uresničil vsaj ta. Pričakovanja so bila, skratka, velika. Zaradi vsega tega prve reakcije nad Čebelo (B kot bee = čebela, najbrž kranjska) niso bile pretirano navdušujoče. Kot da bi pričakovali A, dobili pa B.

    B restavracija pogled
    od
    Avtor slike: UME
  • Hotel

    Zato smo z oceno počakali, da so se oblaki razkadili in je ostalo le tisto, kar B-restaurant res opredeljuje: to je restavracija v hotelu, ta hotel ima največ zvezdic v Ljubljani in sodi v verigo luksuznih svetovnih hotelov; restavracija je italijanska, ne le zaradi jedi, temveč še bolj zaradi chefa, ki ima Michelinovo zvezdico; a to zvezdico ima v Italiji, v Ljubljani pa je podpisal koncept in izšolal ekipo, ki zdaj njegove recepte ponavlja. Upoštevajte to, preden pritisnete gumb za najvišje nadstropje.

    B restavracija ambient
    od
    Avtor slike: UME
  • Ambient

    Mize, stoli, zofe, pogrinjki, jedilni servis, odprta kuhinja, veličina in višina …, vse je na svetovni, ne ljubljanski, ravni. Zvečer, v igri svetlobe, ogledal in razgleda, je to še bolj izrazito. Čebela naredi vtis, pa četudi se zapelješ le v njen bar!

    Restavracija je lepa, čeprav ni izvirna. Hotelske restavracije v 20. nadstropju so povsod po svetu takšne. Je pa B za Ljubljano presežek, dodatna vrednost, posebnost. Je hkrati elegantna, a s tem ne pretirava. Je glamurozna, a zato ne prestraši.

    B restavracija ambient
    od
    Avtor slike: UME
  • Pogrinjek

    V pogrinjku sta maslo s timijanom in sveži domači kruh; ko je košarica na pol prazna, natakar zamenja oboje.

    B restavracija kruh
    od
    Avtor slike: UME
  • Pozdrav

    Pozdrav postreže osebno izvršni chef. ”To je jed s podpisom chefa Russa,” oznani, ko z ostriginim sorbetom prinese morje na mizo. Je tako amuse bouche (dražljivo) in fine dining (restavracijsko-fino), da vlije upanje v prav takšno nadaljevanje. Zelo izrazit okus, z zanj nenavadno teksturo, ki brbončice ”postavi pokonci” in nadraži pričakovanje. Hkrati pa ”hraber” pozdrav iz kuhinje, ki lahko ”preprostega” gosta prestraši. A ravno zato tudi zelo dobro predstavi (trenutni) koncept B-restauranta. Dovolj mu je, da je najvišji, zato se ne žene, da bi bil tudi najboljši.

    B restavracija pozdrav
    od
    Avtor slike: UME
  • Pizza obroč

    Vseeno pa sous chef Gabriele Coltella ne zamudi nobene priložnosti, da bi pokazal kaj zna. Krona iz testa okrog brokolija v različnih teksturah, s pretlačeno burrato iz okolice Apulije in inčuni iz Amalfija, je bolj tanka in hrustljava kot vsaka (prava) ljubljanska pizza. To je italijansko, chefovsko in tudi z razgledom.

    B restavracija pizza obroč
    od
    Avtor slike: UME
  • Losos

    A zato se dimljeni losos, z rožmarinom, hrenovo peno in kremo kislice, zadovolji le z odličnostjo surovine, sicer pa iščeš še kaj več kot le nekaj dodatnih kapljic Lisjakovega olivnega olja.

    B restavracija losos
    od
    Avtor slike: UME
  • Paccheri

    In paccheri so s takšno paradižnikovo omako, da bi tudi brez barve italijanske zastave (češnjevi paradižniki, mozzarella in bazilikin pesto) bilo vsem jasno, da jo lahko skuha le Italijan, toda to je bolj všeč (mednarodnim) hotelskim gostom kot radovednim domačinom.

    Vse je (skoraj) brez napak, spretno, korektno in s takšnim učinkom, da se nobenemu ne zvrti od višine, a vseeno prizna, da je bilo dobro. Zato, ker je tako tudi drugod po svetu v hotelih s petimi zvezdicami. Tudi v njih se chefi podpisujejo, a na daljavo, in tudi v njih je razgled skozi okno enakovreden pogledu na krožnik. Odgovor, zakaj je B kar za štiri sončke, a ni za več (za A), je zato le v odločitvi. Katera smer bo prevladala, vrhunsko-italijanska, spretno-chefovska ali mednarodno-hotelska?

    B restavracija paccheri
    od
    Avtor slike: UME
  • Sladko

    Torej je bilo zimsko jabolko zamrznjeno in polnjeno, biskvit je imel okus koromača, jabolko teksturo želeja in sladoled prepoznavnost aperola; tako korektna pa je bila tudi karamelizirana mehka krema z omako iz jagodičevja.

    B restavracija jabolko
    od
    Avtor slike: UME
  • Pecivo

    Toda, da smo v 20. nadstropju, so nas vseeno spomnili – petit fours so bili pravo ”mišelinsko” drobno pecivo, s piškoti iz koruzne moke, tamarindovimi žele bonboni in pralineji iz treh plasti čokolade.

    B restavracija praline
    od
    Avtor slike: UME
  • Ocena: 1 srček

    Mednarodni gostje so tukaj zaradi najboljšega hotela v Ljubljani, zato v njegovem 20. nadstropju ne pričakujejo svoje najboljše ljubljanske večerje. Pričakujejo pa enak hotelski standard kot kjerkoli drugje po svetu. Domači gostje so prišli iz radovednosti, zato jim je pomembna višina restavracije, ne pa višine njene kuhinje. Pričakujte, torej, lep ljubljanski razgled, prestižni hotelski glamur in atraktivne chefovske jedi.

    B restavracija chef
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , ,