Smučanje za okusom od koče do koče Alte Badie. Sneg ni več dovolj, vrhunska kulinarika je nuja. Kam na kosilo na Sellarondi?

Ni več dovolj, da imaš največji smučarski krog na svetu, ki smučarje popelje čez štiri dvatisočmetrske prelaze (Gardena, Sella, Campolongo, Pordoi), skozi štiri doline (Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Livinallongo), v tri province (Bolzano, Trento, Belluno), z maratonskimi 42 kilometri presmučanimi v enem dnevu, v eni ali drugi smeri. Ni več dovolj, da imaš vse Dolomite od novembra do aprila zasnežene z neba in iz topov (1.200 snežnih topov). Ni več dovolj, da imaš snežne parke, tekaške centre, romantična drsališča, adrenalinske izzive. In tudi ni več dovolj, da je jajčni liker vroč, viljamovka s hruško, najlepši hlev v vsaki vasi pa spremenjen v apres ski zabavo do jutra. Ker se smučati da že tudi brez snega, ni več dovolj le kakovost snežne podlage, ki je samoumevna, temveč je vedno bolj pomembno tisto, kar je še zraven. Kulinarika pa pri tem niso le juha s cmoki ter krompir s klobaso, temveč se dopust na največjem smučarskem krogu na svetu načrtuje glede na postanke za kulinarične užitke. Če hočeš letno samo s smučarskimi kartami iztržiti 240 milijonov evrov, potem za popolno smučarsko zabavo potrebuješ tudi – najboljše kuharje na svetu! V Alti Badiji to imenujejo smučanje z(a) okusom.

Stare smučarske koče, skrbno obnovljene in urejene, so na vrhu vsake sedežnice in še vmes, prav vse imajo svoj stari les in prostorne terase obrnjene proti soncu, zato so smučarske proge polne le od devetih do enajstih, potem pa si je svoj sedež na dolgi in trdi klopi pred ütio (kočo) potrebno pravočasno rezervirati.

Smučarska sezona se v Alti Badii uradno začne z moškim veleslalomom za svetovni pokal v La Villi. Toda dejansko se smučanje za okusom začne že teden dni prej, s ”svetovnim pokalom” za dobrojedce. Takrat je uradni začetek Gourmet Skisafari, na katerega v Alti Badii vsako leto povabijo 14 vrhunskih svetovnih kuharjev. Za sezono 2016/17 so povabili vrhunske chefe mondenih svetovnih smučarskih centrov. Ko so v sezoni 2013/14 s tem začeli, sta bili med prvimi zvezdniškimi chefi na snegu tudi Ana Roš (Hiša Franko) in Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič). Ksenija je na koči Lee pripravila paté s čebulno marmelado s ščepcem ingverja in smučarskim briošem, Ana pa na koči Piz Arlara divjačinsko kremo v kozarčku za jogurt z bližnje kmetije.

Vsak gostujoči chef pripravi po eno jed in to jed na ”njegovi” koči nato na smučarskih progah Alte Badie, med Corvaro, Colfoscom, San Cassianom, La Villo, La Valle in Pedraces, pripravljajo vso zimo.

Kako izbrati kam na smučanje? Avstrijci stavijo na povezljivost; zato bodo kmalu vso Avstrijo povezali z eno smučarsko karto. Francozi stavijo na sončenje; ko drugi po veliki noči ugasnejo naprave, se na francoskih visokogorskih smučiščih šele prav začne. Švicarji stavijo na mondenost; največ kožuhov na snegu je med St. Moritzem in Davosom. Slovenska prednost je cena … Toda pri Italijanih najboljše diši!

Katera so najbolj znana in s tem mondena smučišča na svetu? Ameriški Aspen, švicarski St. Moritz, Zermatt in Gstaad, avstrijski Lech-Zürs, Ischgl, Kitzbühel, od  olimpijskih iger leta 2014 tudi ruski Soči. Toda največje smučišče na svetu je v italijanskih Dolomitih, Sellaronda, ki povezuje Marmolado, Cortino d’Ampezzo, dolino Gardena, Canazei, Arabbo in Alta Badio. Vsak od teh krajev stavi na svoje prednosti, povsod je smuka izvrstna in kulinarika je na visokem nivoju, toda v Alti Badii, do katere je s Sellaronde potrebno malce zaviti, iz smučarskih koč najbolj pristno diši!

NAJVEČ SRČKOV:

Še vedno je, seveda, apres ski hlev (Murin) v Corvari vsako noč nabito poln in peklensko glasen, toda nasproti je hotel La Perla in v njem je chef Nicola Laera (La Stüa de Michil *), ki (pol)penzionsko večerjo začne z lososovo millefoglie, z burato, puntarello (belušno cikorijo) in mandarinami, nadaljuje z rižoto z rdečo peso in plesnivim sirom, za glavno pa ponudi burger, toda iz žitaric, s topinamburjem in artičokami. Laera je za smučarje na koči Bamby, do katere se spustite z vrha La Ile, pripravil široke rezance iz ladinske krušne moke, s starano govedino in rikoto iz zemljanke.

V najboljšem hotelu v Corvari, La Perli, pa so zimski kulinariki dodali še poletno kolesarstvo, ki pa se ne zadovoljuje le z lepoto pokrajine in vijugavostjo ceste, temveč ponujajo paket, ob katerem se pocedijo sline vsakemu kolesarskemu zanesenjaku. Takšnih pa je iz leta v leto več. Skoraj toliko kot smučarjev … Vas je že kdaj zamikalo, da bi poganjali pedala pravega, dirkalnega kolesa, vrednega več kot od vaše letne plače? Da bi vam kolo vsako jutro posebej za vzpone in spuste tistega dne pripravil mehanik profesionalne kolesarske ekipe? Da bi vas po napornem kolesarskem dnevu v hotelu, kjer vas čaka večerja za mišelinke, zmasiral profesionalni kolesarski maser? In da bi kolesarili ramo ob rami s svetovnim kolesarskim prvakom? La Perla ponuja jej, pij, kolesari kot svetovni prvak, za 250 evrov na dan v poletnih mesecih, v sodelovanju s Pinarellom.

Najboljši južnotirolski chef Norbert Niederkofler v St. Hubertusu v hotelu Rosa Alpina, kuha za dve mišelinki, za chefovo mizo v kuhinji pa najprej ponudi jelenovega tatarca, ki je ujet v dehidrirano lupino topinamburja, potem pa jakobinko, ki leži na ocvrti koži odojka. Rosa Alpina, najboljši hotel iz San Cassiana, stavi pri lovu na posebne in ne zgolj smučarske goste, na svoj novi chalet. Namesto desetih novih sob so raje zgradili en, 320 kvadratnih metrov veliki chalet Zeno, luksuzni apartma z lastnim vrtom, finsko savno, jacuzzijem, veliko dnevno sobo s kaminom, barom, kuhinjo, in tremi sobami, za največ osem oseb in najmanj 25 tisoč evrov na dan. Še preden je decembra zapadel prvi sneg so imeli pol zimske sezone že razprodane! Na lastnem vrtu z najlepšim pogledom na Dolomite je poleti še lepše … Že gradijo nove chalete.

Ciasa Salares v tem boju za najboljše stranke sodeluje s posebno čokoladno sobo s 40 vrstami čokolad in vinsko kletjo, ki ima štiri sobe in kar 1.600 različnih etiket iz vsega sveta, med katerimi ima posebno mesto zbirka najboljših slovenskih vin. Chef njihove restavracije La Siriola Matteo Metullio je (bil) najmlajši italijanski chef z Michelinovo zvezdico. Ko v Dolomitih zmanjka snega, sonca pa še ni dovolj, obišče svoje starše v Trstu in nato gredo skupaj na večerjo v svojo najbolj priljubljeno gostilno. K Mahorčiču v Rodik.

St. Hubertus

corvara16 hubertus sladko3
Najboljši južnotirolski chef Norbert Niederkofler v hotelu Rosa Alpina kuha za dve Michelinovi zvezdici. Več tukaj.
Strada Micurà de Rü 20, San Cassiano
+39 0471 849500
info@rosalpina.it
www.rosalpina.it

 

La Stüa de Michil

Rustikalno elegantna restavracija v najlepšem hotelu Corvare slovi kot ena najbolj romantičnih v Italiji. Chef Nicola Laera kuha kreativno-ladinsko za 1 Michelinovo zvezdico.
Str. Col Alt 105, Corvara
+39 0471 831000
info@hotel-laperla.it
www.hotel-laperla.it

 

La Siriola

ciasa salares matteo metullio
Najmlajši italijanski chef z Michelinovo zvezdico Matteo Metullio v hotelu Ciasa Salares navdušuje z vrhunsko preprostostjo, ko na mladostno kreativne način združuje tržaške morske korenine z južnotirolsko visokogorsko tradicijo.
Via Pre De Vi 31, Loc. Armentarola, San Cassiano
+39 0471 849445
www.ciasasalares.it

ZEMLJEVID

SMUČARSKE KOČE

Če se s Piz La Ville spustiš proti Corvari in se za La Brancio dvigneš na Arlaro, te čakata dišeči traminec in crème brûlée iz jelena, s fonduejem iz južnotirolskih jabolk, rdečim zeljem z rododendronom in medom ter opečenec iz ladinskega rženega kruha. Ali pa, če se iz cilja preko Sponate dvigneš do S. Croce, te na gorski koči Lee čakata zeleni veltlinec in piščančji paté s karamelizirano rdečo čebulo, domačim briošem, južnotirolskim cvetličnim medom ter hrustljavo zeleno. Na smučarskih kočah Alte Badie so se naveličali kuhati (le) bolonjsko omako in peči bešamelne lazanje!

Da sta v Clubu Moritzino na vrhu Gran Rise specialiteti tunov tartar z ananasovim karpačom in špageti z jastogom, je vedela že Brigitte Bardot, ko se je na smučanje v Dolomite še vozila s helikopterjem. A tudi ”navadni” smučarji so deležni nadstandardne kulinarične ponudbe. Tam se dan konča zjutraj, ko goste po večerji in preplesani noči v dolino razvozijo z velikimi rumenimi teptalnimi stroji.

Na Piz Boe je staro kočo zamenjala moderna arhitektura pravokotne oblike iz lokalnih materialov, kamna, lesa, stekla. V sedmih mesecih gradnje na višini 2.190 metrov niso ohranili le tradicije, temveč so ustvarili tudi prihodnost. Klasični samopostrežni restavraciji so dodali še gourmet restavracijo, veliki sončni terasi še alpski lounge bar, ladinskemu narezku z zaščitenimi lokalnimi siri pa še ponudbo bogato in mednarodno založene vinske kleti. V ješprenjevi ričoti z rožmarinom smo okusili alpski sir s kontroliranim poreklom, srnin hrbet je prekrivala skorja iz orehov, tradicionalni štrudelj so dekonstruirali v kozarcu. Nič ”mišelinskega”, a vseeno dosti več od menze in dovolj, da razpoloženje ni odvisno le od debeline snežne odeje in količine prostih ležalnikov na soncu. Nekaj milijonov vredno investicijo v novo ”kočo” si je privoščila zadruga žičničarjev iz Corvare. Nepodobnost z razmerami na slovenskih smučiščih ni slučajna.

Iz Corvare pelje gondola na Col Alt. Stopiti ni potrebno niti na sneg, pa si že v koči istega imena, toda z dvema terasama. Na zgornji se je potrebno postaviti v vrsto in iz vitrine izbrati sveži štrudelj ali svežo lazanjo, na spodnji pa je potrebno rezervirati in se prepustiti gourmet meniju z južnotirolsko vinsko spremljavo. Toda še boljše je na koči Bioch, kjer je govedina iz juhe sveže ocvrta v panadi rženega ladinskega kruha. Da je dobro, se spozna po gostih. Nobenega ne razumete, saj domačini med seboj govorijo ladinsko!

S Col Alta le kratka sedežnica do koče I Tabla, kjer tistim, ki danes ne bodo dolomitske polente, ne s pečenico, ne z gobami in ne s sirom, ponujajo tudi telečjo kračo in svinjska rebrca. Toda mi smo sredi decembra raje poskusili špagete s česnom, oljem, feferoni in Jakobovimi pokrovačami, podložene z omako divje oljne ogrščice.

Ütia Col Alt

corvara16 col alt zajec
Na vrhu gondole Col Alto iz Corvare. Tuzkaj je stala prva sedežnica v Italiji. A la carte restavracija z izvrstno vinsko karto in stare planinske jedi.
2017: Nicola Laera, restavracija La Stua di Michil v hotelu La Perla, Corvara, zvita zajčja pečenka z jetri, bučo, kostanji in prahom lokalne šunke.

Ütia Piz Arlara

corvara16 arlara tatar
Na vrhu sedežnice Arlara iz Corvare. Prijetno in družinsko, južnotirolske specialitete in bistro L’Pom.
2017: Thorsten Probost, Griggeler Stuba, Lech-Zürs, tartar Alta Badia.

Ütia Bamby
Na vrhu sedežnice Bamby, pod Piz La Ila, spust proti San Cassianu. Ekološko meso z lastne kmetije.
2017: Marcus G. Lindner, Sommet, Gstaad, Zlatovščica s konfitom potrebušine, jabolka in timbale s čebulo in porom.

Club Moritzino
Na vrhu Piz La Ila. Mondeno, elegantno in ekstravagantno, zbirališče pomembnežev in vseh, ki ljubijo zabavo. DJ, ribje specialitete, nočni spust v dolino.
2017: Matteo Metullio, La Siriola, hotel Ciasa Salares, S. Cassiano, ocvrti priželjcna sesekljanih škampih, dimljena topinamburjeva pena in omaka sladkega korena ter janeža.

Ütia I Tabla

corvara16 tabla juha rezanci1
Na vrhu La Brancie, dostop iz smeri Corvare, La Ville ali San Cassiana. V stari kašči za seno. Velika sončna terasa.
2017: Esat Akyildiz, The Ritz-Carlton, Almaty, sveži rezanci v aromatični goveji juhi.

Ütia De Bioch

corvara16 bioch ocvrta govedina
Na vrhu sedežnice Biok. Planinska kultura in arhitektura prejšnjih generacij žičničarjev Alta Badie. Panoramska terasa z razgledom na Marmolado. Tukaj jejo domačini in smučarji s sezonskimi vozovnicami.
2017: Norbert Niederkofler, restavracija St. Hubertus, hotel Rosa Alpina, San Cassiano, tortelini Nora, polnjeni s praženimi telečjimi ličnicami, s starodavno zelenjavo v juhi

Ütia Las Vegas
Na vrhu sedežnice Ciampai, povezava iz San Cassiana. S slogom in šarmom, klasično in kreativno, 2050 metrov visoko, prenočišča. Iz doline z motornimi sanmi na vrvi do koče, po obilnem zajtrku pa ob sončnem vzhodu smučanje po nedolžnih rebrih steptanih smučarskih prog, še preden se drugi smučarji z gondolo pripeljejo na hrib.
2017: Reto Mathis, La Marmite, St. Moritz, tarte tatin – južnotirolska jabolčna torta.

Ütia Pic Pre
Med spustom s Piz Sorege proti San Cassianu. Dosegljiva tudi s sankami z naravne sankaške proge Tru liösa Foram. Južnotirolske specialitete.
2017: Martin Dalsass, Talvo by Dalsass, St. Moritz, creme brulee z rožmarinom in slivovim pražencem.

Ütia Jimmy


Na vrhu sedežnice Frara, povezava preko Colfosca, dalje spust proti Val Gardeni. Sončna lega, čudovit razgled na okoliške gore. Domača grappa.
2017: Matt Zubrod, Element 47, Aspen. Korenjeva torta in cvetačni steak z dušeno govedino

Ütia Mesoles
Spust s prelaza Gardena proti Colfoscu. Dosegljiva tudi z avtom. Vmesni postanek na Sellarondi v smeri Gardene.
2017: Vladimir Mukhin, Red Fox, Soči, marinirana postrv z borovnicami, kumarični tartar s kislico

Ütia Pralongia
Na vrhu sedežnice Pralongia II. Na platoju iznad Corvare in San Cassiana (2157 metrov). Prenočišča.
2017: Harry Switalla, Grill Le Cervin, Zermatt, na roko sesekljani tartar iz ekološkega govejega fileja iz Wallisa.

Ütia Lee
Na vrhu sedežnice Santa Croce, iz La Ville. Romantični ambient, pred vetrom zaščitena terasa, velik žar, krompirjeva juha s pečeno slanino, ajdovi cmoki z zeljem, mamin jabolčni štrudelj.
2017: Simon Taxacher, R Simon Taxacher, Kitzbühel, soparjeno jagnječje pleče s fižolom in topinamburjem.

Ütia Nagler
Ob spodnji postaji sedežnice La Crusc, iz La Ville. Velika sončna terasa, 1850 metrov visoko, izlet do cerkvice na vrhu sedežnice.
2017: Martin Sieberer, Paznauerstube, Ischgl, mlada teletina in krompirjev štrudelj z jurčki.

Ütia L’Tama
Med spustom v La Villo, pod sedežnico Santa Croce. Rustikalni ambient in stare ladinske jedi. Dosegljiva tudi z avtom.
2017: Christian Schorner, Al Bosco, Zermatt, švicarska enolončnica Riffelalp.

Piz Boe

corvara16 piz boe bar
Na vrhu gondole Pi Boe iz Corvare. Moderna arhitektura pravokotne oblike iz lokalnih materialov, kamna, lesa, stekla. Klasična samopostrežna restavracija s chefi in gourmet restavracijo z razgledom, velika sončna terasa, alpski lounge bar, ladinski narezek z zaščitenimi lokalnimi siri, bogata in mednarodno založena vinska klet ter zajtrk s smuko ob sončnem vzhodu.

Rifugio Comici
Če smučate iz Alta Badie po Sellarondi v zelenem urinem kazalcu ali rdečem nasprotnem, bo čas za kosilo nad Selvo v dolini Gardena, na Plan de Gralba. Tam na vrhu povezovalnih poti v obe smeri velikega smučarskega kroga je planinska postojanka Comici, v kateri vam bodo okrog vratu zavezali slinček. Tukaj naročijo hrenovko s pomfritom le tisti, ki ne vedo, da chef dobiva nekajkrat na teden sveže morske ribe, rake in jastoge z Jadrana. Čeprav je gneča prevelika – rezervirajte! – in so jastogi precenjeni, so rezanci s škampi še vedno boljši kot v večini italijanskih obmorskih restavracij. Po njih pa si tiramisu razdelita oba, saj vaju čaka še dolga pot v eno ali drugo smer.
+39 0471 794 121

POLETJE

Poleti je v Alti Badii še bolj živahno in pestro! Explore your way! Odkrij svojo pot je poletni odgovor Alte Badie na zimo. Športne aktivnosti med 1.500 in 3.000 metri nadmorske višine, dobro počutje in narava. Aktivnosti so razdeljene v štiri kategorije, vse pa niso prepuščene le posameznikom, temveč so vodene in skupinsko organizirane. Naravna telovadnica ponuja pohodništvo, orientacijski tek, hitro plezanje, gimnastiko na prostem. Rock your body, razmigaj telo s trekingom (s prenočevanjem v šotoru v planinah), turnim in prostim plezanjem. Najbolj množično je kolesarjenje, saj visokogorskih prelazov in gozdov ne manjka, za gorsko kolesarjenje, spust, enduro, cestno kolesarjenje, tekmovanja  … Najbolj adrenalinsko je letenje, flying, paragliding, hang gliding, base jumping and slacklining …

Movimënt Parks so rekreacijski parki v planinah, na Piz La Ila, Piz Sorega, Pralongiá in Boé, vsi dosegljivi z žičnicami in s poletno Alta Badia vozovnico. Piz La Villa je dom Aktivnega parka, v katerem so naravni poligoni za MTB kolesarjenje, kotalkanje, e-bike. Po naporih se sprostiš s Kneippovo kopeljo in masažo, na voljo so ogromen trampolin za freestyle, vrvi za hojo na različnih višinah, poligon za lokostrelstvo, naprave za fitnes na prostem. Smučarji lahko na suhem vadijo smuk in slalom.

Vallon in jezero na Boé sta za otroke, z legendarnimi ladinskimi figurami, King Laurin, Edl de Net in Salvan, ki jih otroci rišejo in iščejo po strmih gorah.

Na Piz Sorega je Bear Park, z norim mini igriščem za golf v znamenju medvedov. Zadnja luknja te pripelje direktno v brlog. Zraven so naravni park z jezeri, zip-line, velik peskovnik za iskanje arheoloških zakladov … Med Piz La Ila in Piz Sorega je območje za geocatching, iskanje skritih zakladov s pomočjo GPS.

Movimënt parki so razen z žičnicami dosegljivi tudi z električnimi kolesi, ki jih izposojajo na spodnjih postajah Piz La Ila, Piz Sorega in Col Alto ter v La Villi in Corvari. Vrniti jih je mogoče v eni od teh izposojevalnic, po sistemu bike-sharing.

Uporaba Movimënt parkov je brezplačna!

VINSKI BARI

Vinski bar L’Got
Strada Col Alt 9, Corvara in Badia
+39 329 769 0144
FB: LGot
zaprto v torek; od 15.30 do 21.30 ure

VINARJI

Vino tudi na snegu

corvara16 moritzino vino 1
Z  vročim jajčnim likerjem in zbiranjem hruškastih zastavic si dvigujejo korajžo na snegu le še ”turisti”, dobrojedski smučarji pa si namesto velikega pšeničnega piva raje naročijo kozarec vina. V Alti Badii spomladi smučarske učitelje celo zamenjajo someljeji, ki na snegu in kočah predstavljajo najboljša južnotirolska vina. V 2017 bo Ski-vinski safari 19. marca, z najboljšimi južnotirolskimi vini ob tirolski slanini, na štirih smučarskih kočah – Pralongia, Bioch, I Tabla in Piz Arlara. Pijte, da okušate, smučajte previdno, da uživate!

NAKUP

Lüch da Pċëi
V San Cassianu je kmetija z nemogoče izgovorljivim imenom, Lüch da Pċëi, kjer imajo sobe in apartmaje po znosni ceni in zajtrke po kmečki meri. Njihovi mlečni proizvodi, od sirov do jogurtov, so najboljši v vsej dolini. Kupite jih lahko tudi v njihovi trgovini v Corvari (Strada Col Alto 40).
Str. Pecëi 17, San Cassiano BZ
+39 0471 849286
http://www.luchdapcei.it