Še zmeraj je majhno, a vedno bolj urbano, še zmeraj je staro, a hrenovke na Glavnem trgu že dolgo niso več njegova največja kulinarična atrakcija.

Gradec je bil vedno le provinca, v katero je bilo celo iz Slovenije predaleč, saj je bila Lipnica takoj za mejo … Toda potem je mesto ob Muri postalo evropska prestolnica kulture in drugo največje mesto v Avstriji je pridobilo samozavest. Še zmeraj je majhno, a vedno bolj urbano, še zmeraj je staro, a hrenovke na Glavnem trgu že dolgo niso več njegova največja kulinarična atrakcija. Ko pozno poleti sredi Graza pred Rotovžem in pod Schlossbergom pogrnejo Dolgo mizo, je vseh 700 in nekaj stolov razprodanih že leto dni pred tem, saj je takrat Gradec glavno mesto okusov. Da pa ni le Dolga miza, dokazuje spisek kulinaričnih naslovov, ki vam jih ponujamo v obisk.

NAJVEČ SRČKOV:

DIDI DORNER IM MAGNOLIA
Oranžnemu in intuitivnemu (cuisine intuitive) chefu vsi projekti, ko se je selil po avstrijski Štajerski, sicer niso uspeli, a povsod je navduševal dobrojedce. Sedaj se je v Gradcu očitno ustalil, čeprav še zmeraj menjuje lokale. Trenutno je v Magnoliji in z njim ima štajerska prestolnica svojega najboljšega chefa. Visoka in kreativna kuhinja na štajerski način, torej.
Jakob Redtenbacher Gasse 24
+43 699 13018818
odprto od torka do sobote od 19. ure dalje

RAD DOBRO JEM:

EL GAUCHO
Če ima restavracija po štirih letih delovanja že tri podružnice (Dunaj, Baden, Muenchen), potem je koncept pravi. Ta združuje solidno kuhinjo na žaru, dobro zorjeno povečini argentinsko meso in pisani klobčič predjedi in prilog. Preberi več
Landhausgasse 1
+43 316 830083
www.elgaucho.at

KEHLBERGHOF
Chef Vincenz Gruber vedno znova poskrbi za razveseljivo kulinarično doživetje. Tukaj najdemo tudi eno izmed najboljših vinskih kart v Gradcu, z atraktivnim izborom vin na kozarec.
Kehlbergstrasse 83
+43 316 284125
www.kehlberghof.at
zaprto v nedeljo in ponedeljek

DER STEIRER
Sproščena atmosfera, ki združuje tradicionalno kuhinjo in urbani način življenja. Ob štajerskih tapasih je vedno na razpolago dvanajst vin na kozarec. Lahko pa si izberete steklenico v pridruženi trgovinici in vam jo postrežejo pri mizi.
Belgiergasse 1
+43 316 70 3654
www.der-steirer.at
odprto vsak dan

EL PESCADOR
Majhna ribja restavracija, kjer je riba v glavni vlogi, kot sašimi, juha ali surf&turf. Za kosilo je na voljo Catch of the day (ribja juha, solata in desert), od 17. ure dalje pa lahko naročite jedi z jedilnega lista.
Landhausgasse 6
+43 316 82 9030
www.elpescador.at
zaprto v nedeljo

GULASCHECK
Dobro je, ko je golaž tako gost in tako temen, njegova omaka žametna in gladka, meso iz takšnih kosov govedina, da ima vsak svojo posebno sočnost, mehkobo in ugriz, okus pa tak kot včasih tudi pri nas, ko smo še hodili na malo mešano. Preberi več
Bodenfeldgasse 2
+43 316 58 3466
odprto vsak dan

FERL’S WEINSTUBE
Klasična gostilna, toda dobra kakovost in chef, ki zna, zato na majhni karti od zeljnih krpic do jetrnega sira s tartufi na krompirjevi solati. Dober vinski izbor med starimi zidovi.
Burggasse 10
+43 316 84 0233
www.ferls-weinstube.at
zaprto v nedeljo

YAMAMOTO SUSHIBAR
Če ne rezerviraš, boš lačen. V Gradcu imajo sicer več Japoncev, od ”letečih” do ”poješ kolikor moreš”, toda Yamamoto ostaja nekaj posebnega. Ker je pristen! In, ker je tako majhen! Le dve majhni mizi v dveh majhnih kotih, sicer pa šest barskih stolov ob točilnem pultu, ki je hkrati kuhinja. Preberi več …
Prokopigasse 4
+43 316 852 852
www.yamamoto-sushibar.at
odprto od srede do sobote od 12. do 22. ure

CAYLEND
Jej in pij, po karibsko na štajerski način, sproščeno in zabavno, sveže in pikantno, na Murinem obrežju in starem Mariahilfer trgu, na ulici in v kajuti. Preberi več …
Mariahilferplatz
+43 316 71 1515
www.caylend.at
sreda – nedelja od 12. do 24. ure
zaprto ponedeljek in torek

El Gaucho, Gradec

Zadnje urejanje: 28. novembra 2015

Malo je restavracij, ki na jedilnem listu ne bi imele debelega kosa govejega mesa, ki ga nato z manj ali več uspeha skušajo zunaj hrustljavo opeči, da znotraj ostane mehek, sočen in rožnat (v stopinjah Celzija: rare 45 – 55, medium-rare 55 – 60, medium 60 – 65, medium-well 65 -70, well 70 in več). A še veliko manj jih je, ki se te naloge lotijo res specilizirano in načrtno, s pravim žarom na oglje, s pravo, prav razkosano in prav zorjeno govedino, s pravimi omakami in prilogami, s pravim priborom … Zato uspeh graškega El Gaucha ne čudi. Podružnico…

Gulascheck, Gradec

Zadnje urejanje: 28. decembra 2015

Golaž, da žlica stoji Dokaz, da ambient in ponudba nista nujno povezana. Ko pride kuhar k mizi, ima sicer mesarski plašč. Ko odprete vrata, so sicer stekleno-drsna. Ko sedete, so sicer trde lesene klopi. Ko poslušate, se to sicer premika na zaslonih nad šankom. Ko hočete ven, sicer lahko kadite tudi v lokalu. Ko ni čas kosila, sicer lahko igrate tudi karte. Sicer pa ste prišli na golaž, kajne. In boljšega ni daleč naokrog! Odpiralni čas je do polnoči, golaž do enajstih, (druge) tople jedi do devetih. Na ulici ne prodajajo. Zjutraj imajo jajca na oko s šunko, opoldan so…

Japonec v Gradcu

Zadnje urejanje: 22. februarja 2017

Rezervirajte vsaj dva tedna vnaprej, če želite Yamamotu gledati pod prste! Če ne rezerviraš, boš lačen. V Gradcu imajo sicer več Japoncev, od ”letečih” do ”poješ kolikor moreš”, toda Yamamoto ostaja nekaj posebnega. Ker je pristen! In, ker je tako majhen! Le dve majhni mizi v dveh majhnih kotih, sicer pa šest barskih stolov ob točilnem pultu, ki je hkrati kuhinja. Če sedeš na konec, te ne zebe, saj je pred teboj japonski žar, na katerem tako prijetno cvrči tunina. Če sedeš na sredino, se naučiš zvijati sushije, saj nastajajo pred tvojimi očmi. Če sedeš na začetek, pa odpiraš vrata…

Karibsko ob Muri

Zadnje urejanje: 20. marca 2017

Caylend je kajmanski otok nasproti Murinega otočka sredi avstrijsko-štajerskega Gradca ”Ne moreš dobro razmišljati, dobro ljubiti in dobro spati, če ne ješ dobro,” pravita na trgu Mariahilfer nasproti EPK-otoka na Muri Simone Maringer in Peter Woelfer, ki sta toliko let preživela na Kajmanskih otokih, da ima zdaj njun štajerski lokal pravi karibski vonj. Krožniki so pisani, kombinacije so fusion, toda sestavine so sveže in iz kuhinje se ves čas sliši rožljanje loncev in ponev. Preprosto in moderno, sproščeno in svetovljansko, mladostno in brez obveznosti, lahko je le kratek pomenek ob dobrem štajerskem vinu, ali dolga večerja na karibskem Murinem obrežju…

MIMOJEDE:

FREIGEIST
Trendovski lokal, ki že z dizajnom dokazuje svojo odprtost. Chef Tihomir Mudnić je nabiral svoje izkušnje pri najboljših avstrijskih kuharjih in je nato v svojem lokalu ustvaril de luxe burger linijo, Bacon Story, Paris Love … Toda glavna so, vseeno, vina, predvsem bio, naravna, oranžna. Preberi več …
Klosterwiesgasse 2
+43 316 810 540
www.freigeist-burger.at

HUNGRY HEART
Fast food z izvrstnimi sestavinami, saj sta zelenjava in meso z bližnje tržnice Lendmarkt. Hotdog Ney York Style s kislim zeljem ali s čilijem, sočni sendvič Philly Cheese Steak, vegetarijanski sendvič Roasted Carrot …
Mariahilferstrasse 23
+43 676 41 17 573
zaprto v nedeljo

BURGER FACTORY

Stari Gradec, okrog Mure in njenega Lenda, ima vse polno majhnih, obokanih lukenj, ki jim Avstrijci pravijo beisli, mi pa pajzli. Toda niso vsi le luknje s šanki, še posebej odkar so burgerji tako v modi. Burger Factory sicer ni najboljše ime za takšen lokal, a zato pove za kaj so specializirani. Kuhinja je hitra, postrežba je sproščena, gostje so sosedje in vsak teden je novi burger na tabli. Po nakupovanju ali obisku razstave (Kunsthalle je blizu). Meso štajerskih volov spečejo medium, dovolj mehke štručke najraje premažejo z majonezno omako Tisočerih otokov. Swiss burger je s švicarskih sirom, pečenimi šampinjoni in česnovo majonezo, Mozza je rukolo in bivoljo mocarelo, veggie je iz kvinoje, bulgurja, bučk, korenja, šampinjonov, paprike, čebule in jajca.
Feuerbachgasse 24
+43 316 710 172
www.burger-factory.at
odprto vsak dan

Burger in oranžno vino

Zadnje urejanje: 18. julija 2017

Freigeist: v Gradcu vinsko-svobodomiselno za burger in fast food Cela gostilna pod oboki, peš-blizu centru Gradca, z dolgo skupno mizo, je v rdečih in svetlečih ploščicah. Na eni strani so na lesenem šanku pipe za pivo, na drugem koncu pa gnečo dela mešalni pult DJ-a. Hrupno je tako, da pogovor zamenjajo kretnje, a v bleščeči temi se na jedilni list ne vidi. Imajo tako le hamburgerje. Zadaj je dvorišče, dobesedno. Toda v graškega Svobodomisleca morate na – vino! Freigeist je najbolj moderen in najbolj svoboden fast food lokal v Gradcu, a ponudba hamburgerjev je vinsko-vezana. Po 17. uri je, namreč,…

KAVARNA

TRIBEKA
Stilistično opremljen lokal z najboljšo kavo v mestu.
Grieskai 1
+43 316 258635
odprto vsak dan

TORTENATELIER
Kavarna v pastelnih barvah, kreativne torte, zapeljivi cup cakesi, odlična kava.
Jakoministrasse 31
+43 676 46 14 147
www.das-tortenatelier.at
zaprto v nedeljo

CAFE FOTTER
Tradicionalna kavarna z 80-letno tradicijo in zgodovinskim leskom. Diši po kavi, pecivu, tramezzinih, ocvrti slanini za zajtrk…ves dan pa je na voljo štajerski čili z debelim fižolom, bučnimi semeni in bučnim oljem.
Attemsgasse 6
+43 316 32 2146
www.cafe-fotter.at
zaprto v nedeljo

OMAS TEEKANNE
Prva vintage čajnica v Gradcu, s starimi slikami, dodatki in babičinim porcelanom. Vabijo na čaj ob 17. uri, v družbi majhnih sendvičev, sconesov, shortbreada in peciva.
Nikolaiplatz 1
+43 650 274 8811
www.omasteekanne.at

KAFFEE WEITZER
Kavarna s tradicionalnim avstrijskim pridihom, ljubitelji kave najdejo tukaj zadnji nostalgični kotiček v Gradcu. Dodatno: več vrst zajtrkov, domače torte, mednarodni časopisi in fijaker golaž.
Belgiergasse 1
+43 316 703 650
www.kaffeeweitzer.com
odprto vsak dan

VINSKI BAR

LUI BAR
Aperitivo Vino Caffè, to je novi bar, ki je prinesel v mesto del italijanskega načina življenja. Zjutraj espresso z rogljičkom, opoldan s tipičnimi obloženimi kruhki (pannini) in zvečer kozarec biološkega vina ter antipasti ponudba.
Färbergasse 7
+43 660 122 3287
www.lui-bar.com
zaprto v nedeljo

S’AUENBRUGGER
Novi naslov za vinoljubce, kjer se družijo vino, umetnost in dizajn.
Südtiroler Platz 5
+43 676 787 28 14
www.aubenbrugger.at
zaprto v nedeljo

BAR ALBERT
Školjčni apnenec in oboki; dizajnerske svetilke, ki spominjajo na popolno obliko zrelega grozdja; barske mize in vrtno pohištvo izdelano iz lesa starih sodov barrique. Skratka, vinski duh je resnični gospodar tega bara.
Herrengasse 11
www.bar-albert.com
zaprto v nedeljo in ponedeljek

NAKUP:

FRANKOWITSCH
Vinski bar, delikatesa, bogata ponudba obloženih kruhkov, slaščičarna, že od leta 1932.
Stempfergasse 2
+43 316 822212
www.frankowitsch.at
zaprto v nedeljo

Delikatesa NUSSBAUMER
Družinska trgovina s tradicijo od leta 1903 se je specializirala na ponudbo sirov najvišje kvalitete, tam najdemo 140 vrst sira iz cele Evrope. Seveda pa ne manjkajo v njihovi ponudbi vina in šampanjci ter delikatese kot so tarfufi, testenine, gosje terine, angleške marmelade, francoske gorčice…
Paradeisgasse 1
+43 316 829162
www.delikatessen-nussbaumer.at
zaprto v nedeljo

 

ZABAVA:

THEATERCAFE
Zbirališče graških kreativcev, majhen oder, polno pozno v noč. Za pozno (ali zgodnjo) lakoto: ”ajeršpajs” (mešana jajca na kruhu)!
Mandellstrasse 11
hinwider.com

DIE SCHERBE
Kultni lokal, kavarna, zgoraj tudi restavracija, predvsem pa poleti poln vrt. Začeti je potrebno kar z zajtrkom, končati pa z nočnim koncertom.
Stockergasse 2
+43 316 760 654
www.scherbe.com

HELLO JOSEFINE
Jazz bar v kleti. Kultna graška jazz scena lastnice in pevke Josefine že več kot 20 let.
Franziskanergasse 4
+43 316 817929
odprto od 22. do 05. ure

SPANJE:

HOTEL DAS WEITZER
Že več kot stoletje med najboljšimi naslovi v Gradcu. V ”economy” sobah ugodna cena za dobro storitev.
Grieskai 12-16
+43 316 7030
www.hotelweitzer.com

AUGARTEN ART HOTEL
Član združenja Design hotel z bazenom, sauno in telovadnico (vse odprto 24 ur).
Schönaugasse 53
+43 316 20800
www.augartenhotel.at