Oljčno olje Jenko


Vrhunska oljčna olja s tradicijo

Istrska legenda pripoveduje, da so se nekega dne zbrala vsa drevesa, da bi določila svojega kralja. Vsa so se strinjala, da izberejo oljko, vendar oljka te časti ni sprejela. Odgovorila je: moje poslanstvo je preveč pomembno za človeštvo, da bi izgubljala čas s kraljevanjem.

V družini Jenko je oljka že tradicionalna rastlina, saj je kot pri vsaki istrski kmetiji bila že generacije nepogrešljiva. Med 1992 in 1997 pa se je Boris Jenko resneje lotil oljkarstva ter posadil tri oljčnike, ki so še danes med večjimi v Slovenski Istri. Na njih pod toplim mediteranskim soncem rastejo skrbno vzgojene oljke, ki že desetletja predstavljajo osnovo za vrhunska oljčna olja. V zadnjih letih pa sta se v tradicijo družinskega oljkarstva vključila tudi hči Jasna in njen partner Peter.

Oljčni nasadi družin Jenko se razprostirajo na vzhodnem in južnem pobočju Sermina – griču n.v. 84 m, ki ga obdaja Koper z okolico na površini 2.5 ha. Posajeni so v glavnem na terasah, vzgojna oblika pa je kotlasta. Glavna sorta je avtohtona istrska belica (55%), 30% je sorte leccino, ostalih 15% pa frantoio, maurino in pendolino kot opraševalec.

Izdaten trud, skrb, spoznavanje značilnosti oljke, želja po novem znanju in težnja k kakovosti je oljčno olje Jenko popeljalo od priljubljenega lokalnega izdelka do slovenskih in mednarodnih nagrad. Dolgoletni trud je bil poplačan leta 2012, ko se je Jenkovo olje z zmago na enem od 4 najprestižnejših svetovnih ocenjevanj Sol Doro v Veroni, zabeležilo v družbo najprestižnejših oljčnih olj sveta.

Ob veliki poplavi vabil k sodelovanju na lokalnih in mednarodnih ocenjevanjih, družin Jenko svoja oljčna olja še naprej vsako leto pošilja na izbrana mednarodna ocenjevanja, saj se po kakovosti postavljajo ob bok velikanom iz Italije, Grčije, Španije, Portugalske, Izraela, Južne Amerike in Azijskega predela pridelovalnih držav.

V njihovi ponudbi so sortna oljčna olja “Istrska Belica” in “Leccino”,  sortni izbor “Couvee” ter zelo priljubljena aromatizirano oljčno olje s pomarančo in oljčno olje z limono, pri katerih ne uporabljajo kemijskih esenc, temveč postopku predelave dodajajo pravo ekološko sadje.