Dobre gostilne

Vsi, ki kuhajo ”le” za sitost, bi radi to počeli za 5, in vsi, ki dnevno obiskujejo ”prehranjevalnice”, bi radi iz njih odhajali siti za 5. Težko uresničljivo? Sploh ne! Da so zadovoljni oboji, tako gostje kot gostinci, je zelo malo potrebno, pravzaprav je značilnost dobre gostilne le ena – iskrenost! Ta naredi razliko, med 5 in 1!

  • Iskrene so tiste gostilne, ki so gostoljubne. Gostilne za 5 imajo prijazno postrežbo, prijetno okolje, v njih se gostje dobro počutimo.
  • Iskrene gostilne zelo pazijo na to, kakšne sestavine uporabljajo. Zato so te sestavine kakovostne, sezonske, sveže, naravne in čim bolj lokalne, tudi iz lastne pridelave in čim bolj od bližnjih, lokalnih pridelovalcev.
  • V iskrenih gostilnah je vedno zaželeno čim bolj domače, vendar to ne pomeni, da ne sme biti ”tuje”. Domače je namreč tam, kjer gostje dobijo le to, kar bi gostinci privoščili tudi sebi in svojim domačim.
  • Ker gremo v gostilno predvsem zaradi hrane, mora biti v dobrih gostilnah ta hrana predvsem – iskreno dobra! To pomeni, da so jedi, ki jih imamo radi, tudi pripravljene tako kot jih imamo radi. Toda to tudi pomeni, da v iskrenih gostilnah te znane jedi pripravljajo vseeno na svoj, prepoznaven način. Zanje se, namreč, odločamo zato, ker so tukaj te jedi boljše kot drugod. Če to prepoznavnost znajo nadgraditi še s s svojimi jedmi in posebnostmi, smo še toliko bolj zadovoljni, saj so s tem na dobri poti k srčkom.
  • Zato se iskrene gostilne ves čas učijo, pa čeprav iste jedi ponujajo že desetletja in generacije. Tradicija je za iskrenost izredno pomembna in gostje hočejo v območju udobja ponavljati, ne pa odkrivati, toda nič ni dano in večno, zemlja se vrti, zato mora tudi tradicija v korak s časom.
  • Ker je svet danes globalen in so takšni tudi okusi in želje gostov, je iskrenost tudi v tem, da se modno, trendovsko, popularno in tuje ne prenaša in kopira slepo, temveč se tudi v tem išče odličnost, drugačnost in prepoznavnost.
  • In, ne nazadnje, v gostilnah za 5 mora biti iskren tudi račun! Ta je, namreč, lahko zgolj rezultat vseh prejšnjih iskrenosti.

 

Formula dobre gostilne


V ”udobne gostilne” gremo predvsem zaradi hrane. Zato v njih pričakujemo:

  • udobne jedi,
  • dobro pripravljene,
  • iz dobrih sestavin,
  • po dobri ceni.

Na osnovi teh štirih kriterijev prepoznamo dobro gostilno – kar po vrsti:

  • Če je le dolg spisek udobnih jedi na jedilnem listu in nič drugega, je za 1.
  • Če ni le spisek, temveč so te jedi tudi dovolj dobro skuhane, da jih brez zmrdovanja pojemo, je za 2.
  • Če udobne jedi dobro skuhajo iz prav tako dobrih sestavin, je za 3.
  • Če se tako dobro najemo, da smo zadovoljni tudi potem, ko plačamo, je za 4.
  • Če dobra gostilna vse to izpolni, hkrati pa s prepoznavnostjo, drugačnostjo in posebnostmi stopi iz povprečja dobrih, je na dobri poti do srčkov, kar je za 5.

Postanite kulinarični kritik, ki loči dobre od slabih

NADALJEVANJE

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!