Dobre in vrhunske

Čeprav se zdi, da gostilne izbiramo gostje, ni čisto tako. Lahko celo rečemo, da gostje izbiramo le gostilne in restavracije iz prve skupine, z ocenami od 1 do 5. Tiste iz druge skupine, s srčki, pa si goste izbirajo same … Če je ponudba gostilne omejena na območje udobja in znanih jedi, tudi največji zrezek ali najgloblja juha še nista dovolj za polno gostilno – če ta ni na pravi lokaciji. In obratno, če ima gostilna ustvarjalnega in vrhunskega chefa, je lahko njena lokacija ”bogu za hrbtom”, a jo bodo dobrojedsko-radovedni gostje našli.   

Izbiramo, torej, oboji; gostilničarji si izbirajo ciljno skupino gostov, gostje pa si izbiramo ciljno skupino gostiln. Zato moramo eni in drugi dobro poznati razlike. V čem se razlikujejo dobre od vrhunskih gostiln, in v čem vrhunske od dobrih?

  • V prve gremo, ker moramo, v druge, ker si želimo.
  • V prvih iščemo znano, v drugih pa neznano.
  • Prve so za vsak dan, druge za posebne priložnosti.
  • V prvih naročimo tisto, kar si sami želimo, v drugih, kar nam priporočijo.
  • Prve se prepuščajo nam, drugim se prepuščamo mi.
  • V prvih mora biti dobro, v drugih pa vrhunsko.
  • Prve ne smejo biti drage, druge ne morejo biti poceni.
  • Prve morajo ponavljati, druge morajo ustvarjati.

 

Ker so razlike med eno in drugo skupino tako očitne in velike, je nujno, da ima ocenjevanje dva dela ter da vsak del išče najboljše. Ni, namreč, dobro le tisto, kar ima oceno 6 in več, zato je napačno izbirati le gostilne in restavracije s srčki, kapami, zvezdicami in vilicami, v tistih, v katerih se vsak dan in največ prehranjujemo, pa nam je vseeno, kako je, samo da smo siti.

Postanite kulinarični kritik, ki loči dobre od slabih

NADALJEVANJE

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!