Meni februarskega vabila

On zanjo ves zaljubljeni dan

Zajtrk je v kozarcu, kosilo je iz pečice, za večerjo pa je najpomembnejši dober nakup. Kdor pa ne praznuje Valentinovega, jo lahko preseneti tudi marca ali še kak drugi dan.

”Kam me vabiš v sredo,” je bila radovedna že v petek. ”Zakaj ravno v sredo,” se je naredil nevednega. ”Si spet pozabil,” je bilo v glasu čutiti nekaj jeze, zato je hitro dodal. ”Kar doma bova!” A potem se ji jeza cel vikend ni razkadila in trajalo bi, najbrž, še dlje, če je ne bi v ponedeljek spravil v dobro voljo, ko jo je vprašal, kam naj gre po čips in kje imajo najboljše maslene kekse … ”Zakaj pa ti bo to? Spet kak športni prenos in si delaš zalogo?” A je zdržal in ji ni povedal. Raje jo je v sredo zbudil, ko je iz kuhinje že dišalo. ”Zajtrk je že na mizi! Kosilo bo ob treh, bodi točna. Popoldan sem te naročil za čokoladno masažo, po njej pa pri frizerki. Večerja bo doma, ob osmih.” Pomela si je oči, se uščipnila v dlan in začela iskati termometer, da mu izmeri vročino. Potem se je spomnila, da je Valentinovo.

Po zajtrku, ko se ji je že smejalo, se je ponudila: ”Ti kaj pomagam? Kosilo lahko jaz skuham, da boš imel več časa za pripravo večerje.” A se, seveda, ni dal, saj Valentinovo le ni vsak dan in lani je nanj res pozabil. ”Ni problema, vse imam pod kontrolo,” se je považil. ”Zajtrk, kosilo, večerja, vse v enem dnevu in vse sam, tega pač nisem vajena,” je naštela in mu s tem vrnila. ”Saj bo za večerjo le nekaj majhnega,” se je naredil skromnega, ”samo štiri jedi …” Tri pike je dodal zaradi večjega učinka, saj je imel na zalogi še sklepno skromnost. ”In to brez sladice!” A ga je očitno narobe razumela, ni bilo le občudovanje, ker bo toliko skuhal, temveč tudi olajšanje, ko je rekla: ”Super! Potem bom pa jaz naredila sladico. Oziroma, kar dve! Bom odpovedala čokoladno masažo, da se bova sladkala skupaj, saj imaš tudi ti Valentinovo!”

Njemu v pomoč

Brez skrbi! On bo brez težav in sam pripravil vse tri obroke, s skupno šestimi jedmi. Le te nasvete naj upošteva:

  • ona vnaprej ne ve, da si bo malo pomagal in bo nadgradil kupljeno; tokrat ni pomembno, da vse ali vsaj čim več naredimo sami in doma, saj je bolj od tega pomemben učinek, ki je dosežen s tem, da: a) ni pozabil, b) je vse to naredil
  • za zajtrk bo potrebno vstati pol ure pred njo; primerne kozarce za serviranje naj izbere že prejšnji večer; če v ”njenem” hladilniku ni dimljenega lososa, naj ga kupi dan prej, prav tako mlečni kruh, ki ga bo pogrel ob zajtrku in večerji
  • za kosilo je potrebno nekaj dni prej v ribarnici naročiti morsko žabo (grdobina, vrag)
  • za večerjo je potrebno izbrati primerne kozarce; kupiti (poiskati) je potrebno: najboljšo kocko s kokošjim consommejem (dvojno močno juho), največje zamrznjene kozice, najbolj francosko terino iz gosjih jeter, najmanj zdrobljen krompirjev čips.

 

Februarsko gostijo lahko uporabite tudi v druge namene:

  • da jo tudi kak drugi dan v letu presenetite z zajtrkom
  • da kupite morsko žabo z daljšim repom in na večerjo s ”fingerji” za predjed, morsko žabo za glavno jed in na njene sladice povabite prijatelje neko lepo februarsko soboto
  • da finger food jedem povečate porcije in z njimi zapolnite še več februarskih dni.

Recepti

Zajtrk
Kosilo
zajtrk losos jajce avokado

Kuhati začnemo šele za kosilo in včasih nadaljujemo še za večerjo. Zajtrk pa le znosimo na mizo … Zajtrk zato nima jedi, ima le sestavine in iz njih si potem jedec sam ”skuha” svojo jed. Nekateri si pod marmelado namažejo maslo, drugi pa topljivi sir. Eni ne morejo brez klobas, drugim je zajtrk vsak dan meden. Tretji pa le stoje vržejo nekaj vase. Zato so izjema pravzaprav le jajca. A le, če niso sama! Na oko s šunko ali slanino, zmešana z zelenjavo in sirom v omleti, poširana z remuladno omako, mehko kuhana pa – v kozarcu. Naredimo, torej, jed…

VEČ


Zima

Enostavno
15 minut
Priprava
grdobina v paradiznikovi omaki4

Chefovske jedi so pravzaprav preproste. Uporabljajo žlahtne sestavine. Kuharsko jih chefi obdelajo spretno in hitro, saj gostje nočejo predolgo čakati. Dokončajo jih v pečici, da lahko medtem pripravljajo še kaj drugega. V jedeh kombinirajo različne teksture, slike na krožnikih ustvarjajo s pestrimi barvami, goste nagovarjajo z omamnimi aromami. In točno tako chefovsko-preprosta je tudi morska žaba v paradižnikovem maslu! Ta recept je del februarske gostije.

VEČ


Zima

Enostavno
40 minut
Priprava
Večerja
cips losos tatar2

Ker lososa ne potrebujete veliko, saj gre za majhne grižljaje, investirajte v boljšo kakovost. Enako velja za čips, pri katerem pa je pomembna tudi embalaža. Čips v vrečki je zdrobljen, za to jed pa potrebujete celega. Ker je dovolj okusa v tatarju, mora biti čips le krompirjev, brez dodanih okusov. Grenivko dobro odcedite na cedilu. Ne naložite takoj preveč čipsov, da jih ne bo razmočilo. Ta recept je del februarske gostije.

VEČ


Zima

Enostavno
10 minut
Priprava
hruska gosja terina2

Terina ni pašteta! Izberite kakovostno terino iz jeter pitanih gosi. Potrebna je majhna količina za velik učinek. pomemben del uspeha je tudi kozarec, ki ne sme biti prevelik, saj gre za ”finger food”, hkrati pa ne premajhen za desertno žlico, saj v roke primete njo in ne terine. Zimske hruške so najbolj sočne. Ta recept je del februarske gostije.

VEČ


On zanjo, Zima

Enostavno
25 minut
Priprava
cvetacna panakota4

Jed iz februarskega kvarteta Valentinove večerje in ”fingerjev” zanjo, s katero bo postal še slaščičar. Pri nakupu lahko izbere tudi lososov kaviar in porove kalčke nadomesti s kakšnimi drugimi, pri receptu pa se mora natančno držati količin in postopka, če želi, da bo panakota mehka, toda gladka, rahla, toda kompaktna. Če ne bo našel primernih modelčkov, lahko uporabi kavne skodelice. V tem primeru panakoto pusti v skodelicah, kalčke da na vrh, nanje pa kaviar. Ta recept je del februarske gostije.

VEČ


On zanjo, Zima

Enostavno
50 minut (+ čas za hlajenje)
Priprava
juha kozica

Lahko je tudi kocka, toda kakovostna, ki jo ingver nadgradi, kozica pa popestri. Pomembno je, da je juha bistra in da je kozica sveže spečena, vse drugo je stvar prezentacije in zgodbe. Prodajte jo kot kuharjev pozdrav ali amuse bouche, dodajte ji nekaj kapljic svetle sojine omake za uvod v kitajsko večerjo ali namesto kokošje skuhajte miso juho in jo dodajte sušijem. Ta recept je del februarske gostije.

VEČ


Zima

Enostavno
15 minut
Priprava
limonova krema2

Če si je on zanjo pomagal z nakupom – tukaj – si je še ona zanj. Ker sta v kozarcu kar dve sladici – tukaj, je ta krema za predsladico ali namesto sorbeta, saj s kislino počisti za glavno jedjo in s kremo pripravi na sladko slovo. Kar bo kreme ostalo, bo v hladilniku nekaj dni počakala na penino, ki so bo šumeče zapenila po njej.

VEČ


Zima

Enostavno
25 minut (+ 2 uri za hlajenje)
Priprava
cokoladna krema in kavna panakota3

Ena sladica pa toliko različnih načinov uporabe! Kdaj drugič bo čokoladna krema samostojno v kozarcu. Na vrh ji bomo nabrizgali sladko smetano. Kavno panakoto bomo samostojno po večerji ponudili namesto kave. Trik s poševnim stikom in ležanjem v soli bomo uporabili še pri drugih sladicah v plasteh. In karamelizirane pistacije bodo ostale hrustljave v nepredušni škatli do naslednjega tedna, ko jih bomo potresli čez sadno solato. Ta recept je del februarske gostije.

VEČ


Zima

Enostavno
30 minut (+ čas za hlajenje)
Priprava
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!