Meni marčevskega vabila

Med zimskim spanjem in prebujanjem pomladi

Povabiti je potrebno vsaj teden dni vnaprej. To je pravilo, ki opredeljuje izbiro jedilnika naše tokratne ”gostije”, na katero vabimo. Marec je pač tako muhast mesec, da ne moreš za teden dni vnaprej vedeti, kakšno bo vreme … Torej? Meni mora biti primeren tako za dež kot za sonce! Vabljeni na marčno nedeljsko kosilo za 6 oseb ob vsakem vremenu!

Marec je še zimski, toda tudi že spomladanski mesec. Ko posije, je hitro toplo, in to se pozna v travi, ki jo že rumenijo trobentice. A na tržnici je, vsaj v prvi polovici marca, še večina tistega, kar je prezimilo, in malo mladega in novega, ki ima zato še visoko ceno. Narava se že prebuja, toda še zmeraj je potrebno zvečer zakuriti. Gomoljaste zelenjave smo se že naveličali, toda z letalskimi tovori iz daljnih dežel se vseeno ne pustimo preslepiti. Glava si želi na krožniku vedno več lahkega in svežega, a želodec še ni zadovoljen tako hitro. Skratka, marca smo še nekje – vmes.

Zato smo se odločili za kosilo. Dnevi so že daljši, a zvečer smo še vedno prej utrujeni. Zato v nedeljo, saj gremo v soboto v soncu že na izlet, v nedeljo pa je tako prijetno doma, pa čeprav je spomladanska utrujenost le izgovor.

Zato v štirih hodih, saj lahko katerega izpustite, za več pa marec ni dovolj pomemben mesec. Zato sestavine, ki morajo v zamrzovalniku narediti prostor novemu letu, in ki so na tržnici ne glede na muhavost vremenske napovedi. Zato divjačina, ker se marca narava začenja prebujati, a zbudi se še ne. Zato za začetek postrv, ki je dimljena, toda le rahlo, saj tudi peč marca ni več tako vroča. Zato za konec tiramisu, ker je najboljši pozimi, a ta recept je neprimerno lažji in bolj osvežilen.

Pa še nekaj opredeljuje marčno gostijo pri nas doma. Teden restavracij! Resda bomo kar deset dni, kajne, potovali med najboljšimi slovenskimi restavracijami ter uživali v menijih, ki nam jih bodo v svojih polnih gostilnah pripravljali najboljši chefi, toda zaradi tega bomo prej in potem ne manj, temveč kvečjemu še bolj lačni … In zato se bo prileglo, da bomo nekaj dobrega skuhali še sami ter doma!

Gostitelju v pomoč

Kaj lahko naredimo že včeraj in kdaj moramo danes vstati

  • Za štiri hode, pa še za kosilo, so potrebne štiri roke, že zato, ker je dobrodošla pomoč vsaj pri rezanju in pomivanju. Prav tako pa ni dovolj le v nedeljo malo prej vstati, temveč tudi že dan prej čim več pripraviti.
  • Divjačinski bourguignon, ki se počasi peče dobre tri ure, bo še boljši, če bo v pečici že v soboto. V nedeljo nato dokončate le omako in pripravite špecle (vlivance) ter hruške.
  • Tudi sladica bo od sobote v hladilniku lepo ohlajena počakala, da nanjo v nedeljo pred serviranjem le dodate omako pasijonke. Saj se ve, da je tiramisu najboljši drugi dan. Pa čeprav je ta čisto drugačen.
  • Peteršiljevega brioša se lotite vsaj 30 ur prej. Testo mora v hladilniku, namreč, 24 ur vzhajati, nato pa v nedeljo vzhaja še dve uri v modelu, tako da bo šel v pečico takoj po zgodnjem zajtrku.
  • Prejšnji večer lahko naredite tudi hrenov sorbet. Nič hudega, če nimate naprave za sladoled, dovolj bo zgolj zamrzovalnik, če boste vmes sorbet nekajkrat premešali.
  • Tudi aperitiv je lahko zimsko-spomladanski. Zimski del bodo dodale rdeče pomaranče, ki jih že prejšnji večer začinite z zimskimi začimbami, nato pa pred gosti le dolijete prosecco.

 

Vinska spremljava

  • Začimbni prosecco cocktail, laški rizling, Marof, modra frankinja Dolc, teran, Tavčarmin sladka Negra, Renčelj
  • Po aperitivu s pomarančami in proseccom se bo ob postrvi izkazal Marofov laški rizling, 2013, primerno sadno, a tudi že elegantno.
  • Za divjačino predlagamo dve vini, pa naj imajo gostje možnost izbire. Modra frankinja Dolc, 2009, kraljičino vino z zrelimi sadnimi aromami, uravnoteženimi tanini in nežnim podtonom lesa, se bo ujela s prilogami (špecli z orehi, hruška), teran, ekološke pridelave Emila in Kena Tavčarja, 2013, žlahtni predstavnik vina, ki je lahko tako veliko samo s Krasa (Krepelje), pa s srno in njeno bogato omako.
  • Lahko se zgodi, da se bo komu sladica zaradi jogurta zdela celo prelahka. S pomočjo rdeče sladkosti iz sušenega terana (Negra passito, Joško Renčelj, 2006) bo spremenil mnenje.

Recepti

Hladna predjed
dimljena postrv grahov humus hrenova zmrzlina9

Če je postrv iz Krke in tako rahlo dimljena (Domačija Novak), da je še zmeraj surova, potem potrebuje le dobro olivno olje z okusom limon (Oljčno olje Jenko) za tatarca, pa ga ne bomo pustili samega na krožniku. Narava se prebuja in zato se moramo prebuditi še mi. Zbudimo, torej, vsa naša čutila, s tem, da krožnik razveseli z lepoto, barvami, teksturami, okusi, temperaturami. Hren je v ledenem sorbetu, ki pa ga damo deset minut prej iz zamrzovalnika, da se malo zmehča, brioš popečemo na obeh straneh, da je hrustljav in vroč, nato pa nanj nabrizgamo grahov humus, ki zato…

VEČ


Pomlad, Zima

Srednje
1 ura 20 minut (+ čas za hlajenje)
Priprava
petersiljev brioche3

Briošev kruh, ki z zeleno barvo pozdravlja pomlad. Lepše bo vreme, več začimb bo ozelenelo in pognalo, zato bo peteršilj lahko dobil zamenjavo. Shranite recept (med priljubljene!) in ga uporabite vselej, ko si hladna ali topla predjed zaželi bolj bogato krušno spremljavo.

VEČ


Jesen, Zima

Enostavno
30 minut (+ 28 ur za vzhajanje)
Priprava
Topla predjed
Glavna jed
korenjeva juha piscancji polpet z rdeco peso3

Zimska juha s spomladansko barvo. Pogreje z ingverjem, osveži pa z rdečo peso. Ni za vsak dan, ker je za to prelepa, je za posebne priložnosti, ker ni le juha. Zajčkov polpet je zunaj hrustljav, znotraj pa sočen, poseben je zaradi zajčjega mesa, ki pa ga lahko nadomestite tudi s piščančjim, in pese, ki je nikar ne izpustite, če želite presenetiti z barvo in okusom. Juha je gosta, skoraj kot krema, ker je vmesni hod, topla predjed, v meniju, ki je marca prav tako vmes, med zimo in pomladjo, med dežjem in soncem, med spanjem in prebujanjem.

VEČ


Zima

Enostavno
45 minut
Priprava
divjacinski bourguignone3

Postali ste ponosni lastnik litoželeznega lonca in to bo prvo, kar boste ”pozabili” v njem. Od tukaj naprej boste v njem pekli, pražili, kuhali, dušili, na štedilniku in v pečici, od kruha, ki bo dobil v loncu s težkim pokrovom najbolj hrustljavo skorjo, do klasične burgundske pečenke boeuf bourguignon, ki pa smo ji tukaj govedino zamenjali z divjačino (srno). Priloga so špecli, ki pa so pri nas vlivanci, in hruška, ki pa ni kot povsod z brusnično marmelado, saj so brusnice že v gosti zelenjavno-mesni omaki, zaradi katere vam bo žal, da ste šele zdaj kupili svoj najboljši, najljubši in…

VEČ


Zima

Enostavno
45 minut (+ 9 ur za mariniranje in pečenje)
Priprava
Sladica
pasijonkin tiramisu4

Tukaj je sicer original, čez katerega ga ni, toda v meniju s štirimi hodi je dobro, če je sladek finale malo lažji. Za tiramisu se ve, da je najboljši, če ga pripravimo že dan prej, da se piškoti dodobra opijanijo, za povabilo na kosilo pa je dobro, da lahko vsaj nekaj pripravimo že včeraj. Jogurt, ki zamenja smetano, se dobro razume s sirom, ki naj bo zato najboljši mascarpone, pasijonkina omaka, ki zamenja čokoladni posip, pa se dobro razume s celotnim marčnim menijem, ki je z dimljeno postrvjo, grahovim humusom, peteršiljevim briošem, hrenovim sorbetom, korenčkovo juho z zajčjim polpetom in…

VEČ


Zima

Enostavno
1 ura (+ 6 ur za hlajenje)
Priprava
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!