SladoLent 2014

Obrežje kulinaričnih doživetij


Na 4. SladoLentu, festivalu ulične prehrane, se je šestnajstih dneh nastopilo kar 37 vrhunskih slovenskih chefov in chefinj, predstavili pa so skupaj 79 avtorskih jedi ulične prehrane. Street food jedi je spremljalo tudi 32 vrhunskih vin šestnajstih slovenskih vinarjev.

Kljub nekaj deževnim večerom in konkurenci svetovnega nogometnega prvenstva je bil letošnji SladoLent ponovno rekorden tudi po obisku. V šestnajstih dneh se je namreč spremenil v največjo slovensko gostilno, saj je bilo obiskovalcev skupno kar okrog deset tisoč. Pri tem ni nič čudnega, da je bilo jedcev vsak večer več, saj so se stari vračali, novi pa prihajali. SladoLent je tako enkratna priložnost, da v tako kratkem času in cenovno ugodno preizkusiš vrhunsko slovensko kulinarično ustvarjalnost.

Letos je bil še večji poudarek na vrhunskih in lokalnih sestavinah. Nekatere so predstavili in pripravili kar pridelovalci sami (Fonda, Cigoj, Kodila), več je bilo tudi vegetarijanskih jedi, ob nekaterih stalnih chefih (Bratovž, Kavčič, Kuhar, Pintarič, Mahorčič, Jagodic, Štefelin, Vračko) pa je prvič na Lentu nastopilo še veliko novih (Košir, Potočnik, Gregorinčič, Vovko). Seveda niso manjkali tudi znani obrazi s TV zaslonov (Volčič, Pavčnik, Fakuč, Gregorčič, Potočnik), svoje znanje pa so ob najboljših preizkusili tudi dijaki mariborske SGŠ in študentje VGST.

Mobilne kuhinje je na SladoLentu odlično opremil Electrolux, za posebne sladolentne kartonske krožnike pa je poskrbel Duropack – DS Smith.

 

Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono:
”Veliko nastopam na podobnih prireditvah v tujini, toda nastop na SladoLentu je vedno nekaj posebnega, zaradi samega Festivala Lent, zaradi množičnega odmeva gostov, zaradi odlične organizacije. Pripravil sem gosja jetra, jed visoke kuhinje, ki sem jo prilagodil uličnemu nastopu.”

 

Ksenija Mahorčič, gostilna Mahorčič iz Rodika:
”Na SladoLentu je vedno veselo! Z veseljem pridemo, saj nam številni gostje čez leto nato vrnejo obisk. V eni jedi sem združila jagenjčka in prepelico.”

 

Gregor Vračko, Hiša Denk iz Zg. Kungote:
”Nastop na SladoLentu, s sirovim cmokom in kapesanto iz mozga, z belo redkvijo in lososom, je bil priprava na skorajšnjo otvoritev prenovljene Hiše Denk.”

Sodelujoči chefi in njihove jedi:


20. junij

Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje)
– Ulična veganska juha in presna dehidrirana zelenjava
– Kuhana krvavška smetana z bezgom in ocvrta potica s skuto in pehtranom

Ana Šušteršič (Hiša kulinarike Jezeršek, Zg. Brnik)
– Kranjski ovoj/wrap
– Jezerškov šmoren s čežano

Peter Patajac (Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah)
– Mini burger s kraško govedino
– Mini vegi burger z mladim kraškim sirom (mlečni cvet)
– Prašičkova nabodalca s špehom na poletni solati

 

21. junij

Andrej Kuhar (Maxim, Ljubljana)
– Gratinirani “Ljubljanski Mušelni” s telečjim mesom
– Krompirjevi žepki s finim nadevom, ragu svežih lisičk in oblaček dimljene slanine

Peter Patajac (Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah)
– Mini burger s kraško govedino
– Mini vegi burger z mladim kraškim sirom (mlečni cvet)
– Prašičkova nabodalca s špehom na poletni solati

Robert Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor)
– Angus govedina, pečena skuta, lisičke, zelenjava
– Tuna, fregola, wasabi, bela repa, rdeča redkvica

 

22. junij

Uroš Fakuč (DAM restavracija, Nova Gorica)
– Gospod krompir 2014 – krompir polnjen s tartufovo kremo, jajcem in črnim tartufom
– Čokoladna kremšnita s solnim cvetom in olivnim oljem

David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
– Piščanec & tapioka
– Mleko & lisičke

Robert Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor)
– Angus govedina, pečena skuta, lisičke, zelenjava
– Tuna, fregola, wasabi, bela repa, rdeča redkvica

 

23. junij

Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
– Janček z Vremščice in prepelica
– Muffin oljčnega olja, kandiran paradižnik, krema buffale in sorbeto bazilike

Igor Peresson (Etna, Divača)
– Focaccia nadevana z mortadelo s tartufi, svežim sirom stracchino in svežo solatko
– Focaccia nadevana s hobotnico, mariniranim koromačem ter namazom iz črnih oljk

Rok Vovko (Gostilna Vovko, Ratež)
– Burger iz ocvirkovke, popečena potrebušina
– Hruška, kuhana v modri frankinji, orehov crumble

 

24. junij

Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
– Janček z Vremščice in prepelica
– Muffin oljčnega olja, kandiran paradižnik, krema buffale in sorbeto bazilike

Igor Peresson (Etna, Divača)
– Focaccia nadevana z mortadelo s tartufi, svežim sirom stracchino in svežo solatko
– Focaccia nadevana s hobotnico, mariniranim koromačem ter namazom iz črnih oljk

Matej Tomažič (Majerija, Slap pri Vipavi)
– Račja pašteta v hrustljavi vrtnici mladega krompirja
– Vipavski mlinci z nežno omako pomladnih zelenjav

 

25. junij

Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)
– Goska pod jablano
– Koktajl Zemono na žlico

Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
– Debeluh burger
– Borovničev štrudelj

Irena Fonda (Ribogojnica Fonda, Piran)
– Piranska klapavica none Nelle
– Tartar Piranskega brancina Fonda

 

26. junij

Študenti VSGT Maribor + Mojca Polak
– Pujsa na kruh
– Krompirjeve kroglice

Dijaki SŠGT Maribor + Sebastjan Žitnik
– Ajdova kaša z jurčki in ribje nabodalo z bučnimi semeni
– Snežne kepe s spenjeno vaniljevo omako in malinovim prelivom

Jordan Cigoj (Turistična kmetija Arkade, Črniče)
– Cigojev pršut in fige
– Zeliščna frtalja, polnjena s skuto, popečen podbradek mangalice

 

27. junij

Tanja Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
– Gobji paprikaš
– Bezgov sladoled, masleni drobljenec, popcorn iz amaranta

Gregor Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota)
– Sirov cmok, čebula, pehtran, napačna kapesanta
– Vložena bela redkev, losos, maslo

David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
– Piščanec & tapioka
– Mleko & lisičke

 

28. junij

Tanja Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
– Gobji paprikaš
– Bezgov sladoled, masleni drobljenec, popcorn iz amaranta

Gregor Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota)
– Sirov cmok, čebula, pehtran, napačna kapesanta
– Vložena bela redkev, losos, maslo

Janez Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana)
– Dušena trebušna mišica angus goveda s temno omako, domači njoki polnjeni s sirom ter koleraba na maslu
– Pasijonkina panna cotta z jagodami in lešnikovo skorjo

 

29. junij

Janez Janko Kodila (Šunkarna Kodila)
– Šunka pečena v kruhovem testu + hrenova pena + karamelizirani češnjevi paradižniki + kalčki rdeče pese
– Tris finger kanapejev (pašteta s tartufi + skuta z jurčki + hladen rostbeef z zorjeno govedino, marinirana čebula)

Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
– Na roko rezan jelenov tatar, lisičke in borovnice
– Tolminska planinska skuta, istrski paradižnik in šopek poletnih zelišč

Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče)
– Jeseter v miso preobleki
– Mille feuille s kozjim sirom in zelenjavo
– Sadje izpod peke

 

30. junij

Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče)
– Jeseter v miso preobleki
– Mille feuille s kozjim sirom in zelenjavo
– Sadje izpod peke

Sebastijan Kovačič (Hiša Torkla, Korte)
– TunBurger (file tune, rezina telečjega fileja, avokado pire)
– Frika z lisičkami (rösti, pena slane bovške skute, pečen ovčji sir, čips pancete, lisičke, prepeličje jajce 62 stopinj)

Simo Komel (Gostilna Kobjeglava, Štanjel)
– Kroglica iz domače skute z mlado salamo ter kraškimi zelišči na krokantnem krompirčku
– Hrustljava piščančja bedrca na pisani zelenjavi s pikantno omako

 

1. julij

Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje)
– Zupanove ribe v Podvinski solati
– Urošev in Pepijev hot dog s tepko

Bine Volčič (Gostilna pri šefu, Medvode)
– Goveji hrbet kot tagliata, krompirjev polpet, šitaki krema, topljen sir, pikantni condimment
– Dušene koprive, pečen krompir, paradižnikov konkase, domače kislo mleko

Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana)
– Piranski brancin v kruhu (brancin pečen v ovoju kruha, limonova majoneza, zelišča, kandiran paradižnik)
– Govedina s čebulo (počasi kuhana ter pečena goveja lička in goveji rep, mlada čebula, drobnjak, pire čebule)
– Jagode in čokolada

 

2. julij

Miriam Novak (Domačija Novak, Sadinja vas)
– Divji štruklji s slanino
– Čičerika z izgubljenim jajcem

Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
– Kokošja terina polnjena z dimljeno kračo, rdeča čebula, hruška in brioš
– 3 × pivo: ganaš dark piva, mus club piva, espuma eliksirja in čokoladni bravni

Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom)
– Žemljice kuhane v medeni sopari z mladim pujskom in kumaričnim kimchijem
– Gozd in potok (sashimi postrvi, domači fižolov miso in gozdni dodatki)

 

3. julij

Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)
– Ravioli s kozjo skuto in ajdovo kašo na blitvi
– Žrebiček z zelišči in mlado zelenjavo

Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice)
– Dolenjski fižolov štrukelj s slanino in kozjim sirom v omaki iz mavrahov, ocvrte koprive
– Pečena prosena kaša s pehtranom in semeni konoplje na karamelizirani pikantni rdeči pesi, grahov pire

Gorazd Potočnik (Sladkozvočje)
– Čokoladni kebab
– Čokolada in hruške

 

4. julij

Grega Božičnik (Sushimama in Tokyo piknik, Ljubljana)
– Chicken terriyaki ali chicken kara age
– Yakisoba
– Macaronsi

Tomi Gregorinčič (Rožmarin, Maribor)
– Jadranski brancin, polenta in črne olive
– Štajerska teletina, jurčki in ajdova kaša
– Čokolada, nougat in banane

Slaviša Amidžič (Hotel Arena, Maribor)
– Pišek z ješprenjem
– Pohorski tartuf

 

5. julij

Grega Božičnik (Sushimama in Tokyo piknik, Ljubljana)
– Chicken terriyaki ali chicken kara age
– Yakisoba
– Macaronsi

Mišo Krojsl (Rožmarin, Maribor)
– Jadranski brancin, polenta in črne olive
– Štajerska teletina, jurčki in ajdova kaša
– Čokolada, nougat in banane

Slaviša Amidžič (Hotel Arena, Maribor)
– Pišek z ješprenjem
– Pohorski tartuf

SladoLent - DS Smith logo
SladoLent - logo
Electrolux - logo
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!