SladoLent 2014
Obrežje kulinaričnih doživetij
Na 4. SladoLentu, festivalu ulične prehrane, se je šestnajstih dneh nastopilo kar 37 vrhunskih slovenskih chefov in chefinj, predstavili pa so skupaj 79 avtorskih jedi ulične prehrane. Street food jedi je spremljalo tudi 32 vrhunskih vin šestnajstih slovenskih vinarjev.
Kljub nekaj deževnim večerom in konkurenci svetovnega nogometnega prvenstva je bil letošnji SladoLent ponovno rekorden tudi po obisku. V šestnajstih dneh se je namreč spremenil v največjo slovensko gostilno, saj je bilo obiskovalcev skupno kar okrog deset tisoč. Pri tem ni nič čudnega, da je bilo jedcev vsak večer več, saj so se stari vračali, novi pa prihajali. SladoLent je tako enkratna priložnost, da v tako kratkem času in cenovno ugodno preizkusiš vrhunsko slovensko kulinarično ustvarjalnost.
Letos je bil še večji poudarek na vrhunskih in lokalnih sestavinah. Nekatere so predstavili in pripravili kar pridelovalci sami (Fonda, Cigoj, Kodila), več je bilo tudi vegetarijanskih jedi, ob nekaterih stalnih chefih (Bratovž, Kavčič, Kuhar, Pintarič, Mahorčič, Jagodic, Štefelin, Vračko) pa je prvič na Lentu nastopilo še veliko novih (Košir, Potočnik, Gregorinčič, Vovko). Seveda niso manjkali tudi znani obrazi s TV zaslonov (Volčič, Pavčnik, Fakuč, Gregorčič, Potočnik), svoje znanje pa so ob najboljših preizkusili tudi dijaki mariborske SGŠ in študentje VGST.
Mobilne kuhinje je na SladoLentu odlično opremil Electrolux, za posebne sladolentne kartonske krožnike pa je poskrbel Duropack – DS Smith.
Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono:
”Veliko nastopam na podobnih prireditvah v tujini, toda nastop na SladoLentu je vedno nekaj posebnega, zaradi samega Festivala Lent, zaradi množičnega odmeva gostov, zaradi odlične organizacije. Pripravil sem gosja jetra, jed visoke kuhinje, ki sem jo prilagodil uličnemu nastopu.”
Ksenija Mahorčič, gostilna Mahorčič iz Rodika:
”Na SladoLentu je vedno veselo! Z veseljem pridemo, saj nam številni gostje čez leto nato vrnejo obisk. V eni jedi sem združila jagenjčka in prepelico.”
Gregor Vračko, Hiša Denk iz Zg. Kungote:
”Nastop na SladoLentu, s sirovim cmokom in kapesanto iz mozga, z belo redkvijo in lososom, je bil priprava na skorajšnjo otvoritev prenovljene Hiše Denk.”
Sodelujoči chefi in njihove jedi:
20. junij
Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje)
– Ulična veganska juha in presna dehidrirana zelenjava
– Kuhana krvavška smetana z bezgom in ocvrta potica s skuto in pehtranom
Ana Šušteršič (Hiša kulinarike Jezeršek, Zg. Brnik)
– Kranjski ovoj/wrap
– Jezerškov šmoren s čežano
Peter Patajac (Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah)
– Mini burger s kraško govedino
– Mini vegi burger z mladim kraškim sirom (mlečni cvet)
– Prašičkova nabodalca s špehom na poletni solati
21. junij
Andrej Kuhar (Maxim, Ljubljana)
– Gratinirani “Ljubljanski Mušelni” s telečjim mesom
– Krompirjevi žepki s finim nadevom, ragu svežih lisičk in oblaček dimljene slanine
Peter Patajac (Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah)
– Mini burger s kraško govedino
– Mini vegi burger z mladim kraškim sirom (mlečni cvet)
– Prašičkova nabodalca s špehom na poletni solati
Robert Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor)
– Angus govedina, pečena skuta, lisičke, zelenjava
– Tuna, fregola, wasabi, bela repa, rdeča redkvica
22. junij
Uroš Fakuč (DAM restavracija, Nova Gorica)
– Gospod krompir 2014 – krompir polnjen s tartufovo kremo, jajcem in črnim tartufom
– Čokoladna kremšnita s solnim cvetom in olivnim oljem
David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
– Piščanec & tapioka
– Mleko & lisičke
Robert Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor)
– Angus govedina, pečena skuta, lisičke, zelenjava
– Tuna, fregola, wasabi, bela repa, rdeča redkvica
23. junij
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
– Janček z Vremščice in prepelica
– Muffin oljčnega olja, kandiran paradižnik, krema buffale in sorbeto bazilike
Igor Peresson (Etna, Divača)
– Focaccia nadevana z mortadelo s tartufi, svežim sirom stracchino in svežo solatko
– Focaccia nadevana s hobotnico, mariniranim koromačem ter namazom iz črnih oljk
Rok Vovko (Gostilna Vovko, Ratež)
– Burger iz ocvirkovke, popečena potrebušina
– Hruška, kuhana v modri frankinji, orehov crumble
24. junij
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
– Janček z Vremščice in prepelica
– Muffin oljčnega olja, kandiran paradižnik, krema buffale in sorbeto bazilike
Igor Peresson (Etna, Divača)
– Focaccia nadevana z mortadelo s tartufi, svežim sirom stracchino in svežo solatko
– Focaccia nadevana s hobotnico, mariniranim koromačem ter namazom iz črnih oljk
Matej Tomažič (Majerija, Slap pri Vipavi)
– Račja pašteta v hrustljavi vrtnici mladega krompirja
– Vipavski mlinci z nežno omako pomladnih zelenjav
25. junij
Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)
– Goska pod jablano
– Koktajl Zemono na žlico
Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
– Debeluh burger
– Borovničev štrudelj
Irena Fonda (Ribogojnica Fonda, Piran)
– Piranska klapavica none Nelle
– Tartar Piranskega brancina Fonda
26. junij
Študenti VSGT Maribor + Mojca Polak
– Pujsa na kruh
– Krompirjeve kroglice
Dijaki SŠGT Maribor + Sebastjan Žitnik
– Ajdova kaša z jurčki in ribje nabodalo z bučnimi semeni
– Snežne kepe s spenjeno vaniljevo omako in malinovim prelivom
Jordan Cigoj (Turistična kmetija Arkade, Črniče)
– Cigojev pršut in fige
– Zeliščna frtalja, polnjena s skuto, popečen podbradek mangalice
27. junij
Tanja Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
– Gobji paprikaš
– Bezgov sladoled, masleni drobljenec, popcorn iz amaranta
Gregor Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota)
– Sirov cmok, čebula, pehtran, napačna kapesanta
– Vložena bela redkev, losos, maslo
David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
– Piščanec & tapioka
– Mleko & lisičke
28. junij
Tanja Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
– Gobji paprikaš
– Bezgov sladoled, masleni drobljenec, popcorn iz amaranta
Gregor Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota)
– Sirov cmok, čebula, pehtran, napačna kapesanta
– Vložena bela redkev, losos, maslo
Janez Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana)
– Dušena trebušna mišica angus goveda s temno omako, domači njoki polnjeni s sirom ter koleraba na maslu
– Pasijonkina panna cotta z jagodami in lešnikovo skorjo
29. junij
Janez Janko Kodila (Šunkarna Kodila)
– Šunka pečena v kruhovem testu + hrenova pena + karamelizirani češnjevi paradižniki + kalčki rdeče pese
– Tris finger kanapejev (pašteta s tartufi + skuta z jurčki + hladen rostbeef z zorjeno govedino, marinirana čebula)
Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
– Na roko rezan jelenov tatar, lisičke in borovnice
– Tolminska planinska skuta, istrski paradižnik in šopek poletnih zelišč
Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče)
– Jeseter v miso preobleki
– Mille feuille s kozjim sirom in zelenjavo
– Sadje izpod peke
30. junij
Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče)
– Jeseter v miso preobleki
– Mille feuille s kozjim sirom in zelenjavo
– Sadje izpod peke
Sebastijan Kovačič (Hiša Torkla, Korte)
– TunBurger (file tune, rezina telečjega fileja, avokado pire)
– Frika z lisičkami (rösti, pena slane bovške skute, pečen ovčji sir, čips pancete, lisičke, prepeličje jajce 62 stopinj)
Simo Komel (Gostilna Kobjeglava, Štanjel)
– Kroglica iz domače skute z mlado salamo ter kraškimi zelišči na krokantnem krompirčku
– Hrustljava piščančja bedrca na pisani zelenjavi s pikantno omako
1. julij
Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje)
– Zupanove ribe v Podvinski solati
– Urošev in Pepijev hot dog s tepko
Bine Volčič (Gostilna pri šefu, Medvode)
– Goveji hrbet kot tagliata, krompirjev polpet, šitaki krema, topljen sir, pikantni condimment
– Dušene koprive, pečen krompir, paradižnikov konkase, domače kislo mleko
Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana)
– Piranski brancin v kruhu (brancin pečen v ovoju kruha, limonova majoneza, zelišča, kandiran paradižnik)
– Govedina s čebulo (počasi kuhana ter pečena goveja lička in goveji rep, mlada čebula, drobnjak, pire čebule)
– Jagode in čokolada
2. julij
Miriam Novak (Domačija Novak, Sadinja vas)
– Divji štruklji s slanino
– Čičerika z izgubljenim jajcem
Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
– Kokošja terina polnjena z dimljeno kračo, rdeča čebula, hruška in brioš
– 3 × pivo: ganaš dark piva, mus club piva, espuma eliksirja in čokoladni bravni
Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom)
– Žemljice kuhane v medeni sopari z mladim pujskom in kumaričnim kimchijem
– Gozd in potok (sashimi postrvi, domači fižolov miso in gozdni dodatki)
3. julij
Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)
– Ravioli s kozjo skuto in ajdovo kašo na blitvi
– Žrebiček z zelišči in mlado zelenjavo
Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice)
– Dolenjski fižolov štrukelj s slanino in kozjim sirom v omaki iz mavrahov, ocvrte koprive
– Pečena prosena kaša s pehtranom in semeni konoplje na karamelizirani pikantni rdeči pesi, grahov pire
Gorazd Potočnik (Sladkozvočje)
– Čokoladni kebab
– Čokolada in hruške
4. julij
Grega Božičnik (Sushimama in Tokyo piknik, Ljubljana)
– Chicken terriyaki ali chicken kara age
– Yakisoba
– Macaronsi
Tomi Gregorinčič (Rožmarin, Maribor)
– Jadranski brancin, polenta in črne olive
– Štajerska teletina, jurčki in ajdova kaša
– Čokolada, nougat in banane
Slaviša Amidžič (Hotel Arena, Maribor)
– Pišek z ješprenjem
– Pohorski tartuf
5. julij
Grega Božičnik (Sushimama in Tokyo piknik, Ljubljana)
– Chicken terriyaki ali chicken kara age
– Yakisoba
– Macaronsi
Mišo Krojsl (Rožmarin, Maribor)
– Jadranski brancin, polenta in črne olive
– Štajerska teletina, jurčki in ajdova kaša
– Čokolada, nougat in banane
Slaviša Amidžič (Hotel Arena, Maribor)
– Pišek z ješprenjem
– Pohorski tartuf
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.