SladoLent 2018

Promenada slovenske kulinarike – 22. do 30. junij 2018

Sodelujoči chefi in njihova ponudba

  • Lisičke, jajce in hrustljavi krompir
  • Postrvji kroketi

  • Mangalica in solata (mangalica, topla zelenjava in limonova tapioka)
  • Hladni bezeg (bezgov sladoled, kandirani ingver, rabarbara, amarant)

  • Mousse cvetače, kompot cvetače, sušena cvetača, čips cvetačnega pireja, kuskus cvetače, blanširani cvetačni listi, jajčna krema
  • Marelični kompot (kompresirana marelica, gel marelice, vložena marelica, mlečna pena s tonka oreščkom, kakavov drobljenec, dehidriran akacijev med, lešniki s solnim cvetom)

  • »Tonkatsu« govejega jezika, krema jurčkov, miso majoneza, kisla čebula in kumare
  • Češnje, piškot, kozji jogurt in pehtran

  • Postrv in kos kruha
  • Belokranjsko jagnje v hrustljavi skorjici odojka

  • Domači tortelini z mesnim nadevom in tremi teksturami parmezana, olje bazilike, datterino paradižnik
  • Mousse grškega jogurta, mandljev biskvit z oreščki in sredico pasijonke, mango sorbet, espuma kisle smetane ter drobljenec s solnim cvetom in nuit blanche čokolado

Janez in Tomaž Bratovž
JB Restavracija

  • Roastbeef v listnatem testu
  • Krema z limonsko travo, gozdnimi sadeži in zdrobljenim testom

  • Trebuh mladega prašička in pire dimljene buče, jabolčni fondant, pečena čebula in shitake gobe glazirane v soji, mladi grah
  • Čokoladni brownie z borovnicami in pečen ananas z rožmarinom, krema lokalne skute, gel sveže mete, topinambur in pehtranova pena

  • Ajdovi svaljki s kopunom, peteršiljevo korenino in zorjenim pikantnim sirom
  • Soržni krapci s koprivami, zelenimi beluši in lisičkami

  • Vafelj, češnja, verbena
  • Burger z nastrgano svinjino, čebula, zelje

  • Perutničke, fermentirana zelenjava in zeliščni kruh
  • Kislo mleko in rdeče sadje

  • Paradižnik & kumara
  • Govedina & 43 % whisky

  • Ješprenj / drobnjak / olje drobnjaka / vložena čebula / ocvrta čebula / goveji rep / omaka s kostnim mozgom
  • Krompir / odojek / dimljena kisla smetana / mlada čebula

  • Marinirana hobotnica v Vilijevem staranem kisu, omaka sipe in lignjev, krompirjeva solata s kumarami, pesto gorenjskih in primorskih zelišč
  • Rateški krap s tepkinim kompotom

  • Žganci kislega kruha z (Zupanovo) postrvjo in gorčičnim moussom, zelišča
  • Cvetlična panakota z meringo in jagodami

Metka in Grega Repovž
Gostilna Repovž

  • Kisla smetana z ocvirki / stročji fižol / lisičke / buče (opcijsko vegi)
  • Goveje rezine / ohrovt z gobami / zelišča / zelena / redkvica

Luka Gmajner in Marko Magajne
Galerija okusov

  • Lojzova rib’ca (postrv, kumara, yuzo, jogurt)
  • LL royal (pujsek, bbq, fermentirana zelenjava)

  • Losos, rdeča pesa, stracciatella (mariniran losos v rdeči pesi, dimljen z brinom, rdeča pesa pečena v svinjski masti, čips rdeče pese, stracciatella sir)
  • Pita z limonovo kremo in agrumi

  • Konfitirana in ocvrta piščančja kračka, lahka zeliščna majoneza in caponata
  • Postrvja karbonara iz Laškega

  • Dimljena svinjska krača, jabolčni kis, fižol, ohrovt, jabolko
  • Breskev, bučna meringa, korenje, pehtran, domači jogurt

  • Poširan losos v olivnem olju z majonezo pečenega česna, ocvrtek skute s koriandrom, čemaževa omaka
  • Žele bele čokolade z amaretto češnjami in mandlji

  • Brioš / rogljiček z izkoščičenim odojkom v družbi gorčice, janeža, rdečega vina in majoneze iz oljčnega olja
  • Repa tropinovka + vipavska klobasa = jota

  • Rdeča pesa, marinirana postrv, hren
  • Moscow mule

Jure Brložnik
Miza za štiri

  • “Smoki bedrca” (ponovno sestavljeno piščančje bedro, panirano v smokijevih drobtinah, grahova krema, jus perutničk, okisana zelenjava, čilijevo olje)
  • “Moje miške” (miške s kislo smetano v kristalnem sladkorju s cimetom, kakavov drobljenec, čokoladni mousse, malina z rdečo peso, poljubčki posušenih cvetov)

  • Opečena kapesanta s črnimi nudli na korenčkovi kremi z marinirano kraljevo kozico, okisano redkvijo, ingverjevo peno, riževim čipsom in posušenim pesinim beljakom
  • Goveja prsa na način pastrami v balzamični omaki z zavitkom iz čičirike, pečene paprike, rdeče čebule in sira stilton, s pečeno solato ter paradižnikovo marmelado

Mišo Krojsl in Gregor Jager
Rožmarin / Gostilna Maribor

  • Ocvrt telečji priželjc na krompirjevi peni, miks žitaric in ribezov chutney (Mišo Krojsl)
  • “Essigflajš” v kornetu s topinamburjem, tremi paprikami in ajdo (Gregor Jager)
  • Jabolčni tarte s citrus espumo (Sebastijan Jurjevec)

Davorin Verlič
Terasa - Hotel City

  • Jadranska hobotnica, krompir, ghee, kostni mozeg, pohorske lisičke, drobnjak, jastog v sifonu
  • Bezeg, jagode, pečena smetana, bela čokolada, črna kava

Vinska ponudba

PENEČE

  • Zlata radgonska penina, RADGONSKE GORICE, 2012, rose, suho, Štajerska Slovenija
    Svetovni šampion Vino Ljubljana 2018! 100 % modri pinot letnika 2012.
  • Zlata radgonska penina Millesime, RADGONSKE GORICE, 2010, brut natur, Štajerska Slovenija
    100 % izbrani chardonnay letnika 2010. Zaokroženost okusa in dolg pookus vrhunske penine.

 

BELO

  • Jakot, ŠČUREK, 2017, suho, Goriška Brda
    100 % sauvignonasse. Prijeten, poln in topel okus z dolgim pookusom.
  • Sauvignon, VINO KUPLJEN, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    Sortno-vzorčni sauvignon z Jeruzalema. Mineralna struktura, sočna kislina, dolg ostanek.
  • Chardonnay Breg, MAROF, 2015, suho, Prekmurje
    Vino iz vinograda. Bodonci. Valcl. Med, maslo, belo cvetje. Zrel in poln.
  • Sivi pinot, MARJAN SIMČIČ, 2017, suho, Goriška Brda
    Zelo očarljiv, z nežno teksturo in z izrazito sortno značilnostjo. Mehak, saden, a zrel.
  • Šipon, VERUS, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    Nežna sadna cvetica, prijeten in skladen okus, živahna kislina.
  • Zeleni silvanec, VINO GAUBE, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    Skladnost kisline in majhnega ostanka sladkorja v zelenem, toda zrelem in polnem.
  • Malvazija, PUCER Z VRHA, 2015, magnum, suho, Slovenska Istra
    Kakor sonce greje srca, z okusom po breskvah in marelicah, sveža in elegantna, iznad Dragonje.
  • House MiX, M-ENOSTAVNO DOBRA VINA, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    80 % laški rizling, 20 % sauvignon. Bogat sadni vonj. Štajerc!
  • Renski rizling, VINA JOANNES, 2017, polsuho, Štajerska Slovenija
    Vonj po breskvah in marelicah ter dolgi pookus kralja.
  • Rumeni muškat, ŠUMENJAK, 2016, polsuho, Štajerska Slovenija
    Mehko in zaokroženo, z diskretnimi muškatnimi in cutrusnimi notami.
  • Dišeči traminec, STEYER, 2017, polsladko, Štajerska Slovenija
    Od vrtnice do eksotičnega sadja, od pikantnega do sladkega. Dišeč, vsem ljub.
  • Muškat ottonel, KELTIS, 2015, polsladko, Bizeljsko-Sremič
    Kombinacija cvetlične sladkobe in harmonične kisline iz ekološkega vinograda.

 

ROSE

  • Rose, BATIČ, 2017, polsuho, Vipavska dolina
    Vedno in povsod priljubljen. Cabernet sauvignon na belo. Stare trte, mladostno vino.

 

ORANŽNO

  • Robinia, VINA ŠTEMBERGER, 2013, suho, Kras
    Kompaktno, okusno, uravnoteženo, a samosvoje.
  • Filip white, Živa vina ŠTEKAR, 2016, suho, Goriška Brda
    100 % rebula, dolgo macerirana, dve leti zorjena v akaciji. Brez žvepla. Oče sinu.

 

RDEČE

  • Modra frankinja, DOLC, 2011, suho, Dolenjska
    Belokranjska kraljica, klena, odporna, spoštovanja vredna.
  • Shiraz Capo D’Istria, VINAKOPER, 2011, suho, Slovenska Istra
    Bogat okus, borovnice, čokolada, začimbe, žametni tanini in plemenita nota lesa.

PETEK, 22. junij

VINA ŠUMAN: Sun Drops 2015, Štajerska Slovenija

Biodinamična kmetija, organsko vino, dolga maceracija, brez dodatkov. Zelo zeliščno, sadno, po citrusih in zelo sveže. Kapljice sonca in življenja. Živo!

 

SOBOTA, 23. junij

eVINO: šampanjec Blanc De Noirs, Serge Mathieu, brut, Francija

100 % modri pinot, letnika 2004, 2005. Vonj zelo saden, predvsem rumeno sadje, okus zrel, harmoničen in saden. Aperitiv, belo meso, morje.

 

NEDELJA, 24. junij

BARTOL: Modri pinot 2011, magnum, suho, Štajerska Slovenija

Podaljšana maceracija, pet let zorenja v 600 litrskem francoskem hrastu, brez filtracije in brez dodanega žvepla. Veliko vino iz velike steklenice.

 

PONEDELJEK, 25. junij

KUPLJEN: Skywalker 2015, magnum, suho, Štajerska Slovenija

Samov prvi rdeči cuvee, z njegovim podpisom, iz srca. Zvrst merlota (90 odstotkov), modrega pinota in modre frankinje. Najboljši štajerski merlot!

 

TOREK, 26. junij

ŠČUREK: Modri pinot 2013, suho, Goriška Brda

Z vonjavami zrelih češenj, sliv, pomarančnega olupka. V ustih je sadno z nežnimi in zrelimi tanini, uravnoteženo z lepim pookusom po češnjevi pečki.

 

SREDA, 27. junij

DUCAL: Renski rizling 2014, suho, Štajerska Slovenija

Biološka pridelava. Rumena prepoznavnost renca, bogato telo in tipičen vonj. Kutina, minaralno, kompleksno, z lepo kislino in sožitjem lesa.

 

ČETRTEK, 28. junij

BATIČ: Angel belo, 2016, suho, Vipavska dolina

Pinela 40 %, chardonnay 30 %, sauvignon 30 %. Ekološka, biodinamična pridelava. Velika zvrst, grande cuvee, dobesedno angel v steklenici. Mojstrovina več rodov

 

PETEK, 29. junij

MARJAN SIMČIČ: Rebula Cru Selection 2016, suho, Goriška Brda

Intenziven vonj, popečen kruh, začimbe, suho sadje, lešniki, jabolka, med. Okus mineralen in kremast. Vino z rustikalno noto, vendar elegantno. Govori Marjanovo grozdje!

 

SOBOTA, 30. junij

MAROF: Chardonnay Kramarovci 2015, suho, Prekmurje

Ekološki terroir starega vinograda iz Kramarovcev. Maceracija, spontano vrenje, zorenje v velikem sodu. Vino za uživanje in staranje.

Festival ulične (pre)hrane


K dobremu festivalskemu vzdušju ne spadata samo odlična glasba in prijetna družba, temveč tudi vrhunska hrana in izbrana pijača. In ker bi ob tolikšnem dogajanju bil greh (ob)stati samo na enem mestu, more tudi hrana biti temu primerno – priročna. Zato sta Uroš in Violeta Mencinger leta 2011 največjemu in najodmevnejšemu mariborskemu festivalu – Festivalu Lentu – dodala dobrojedski pečat z odrom, namenjenim izključno kulinariki in dobrojedcem. Rodil se je SladoLent, največja slovenska promenada ulične prehrane, na kateri vsako leto najboljši slovenski chefi in chefinje razkazujejo svojo ustvarjalnost v obliki edinstvenih avtorskih street-food kreacij.

Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha, postala je samostojna kulinarična veja, z lastnimi trendi, pravili in tehnikami. Oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah, ker se stalno spreminja in razvija. Užitek, ki ne potrebuje rezervacije in večerne toalete, temveč samo lakoto po dobrem in ščepec radovednosti – postala je umetniška forma, v kateri najboljši chefi pilijo svojo ustvarjalnost.

Tudi SladoLent se je zgolj v nekaj letih iz simpatične ideje in obetajočega koncepta prelevil v enega najhitreje rastočih prizorišč festivala, ki na dravsko obrežje vsako leto privabi več kot 10.000 dobrojedcev in dobrojedk. Glas o chefih, ki kuhajo pred obiskovalci, o velikem številu vrhunskih vin in o odličnem razpoloženju se je hitro razširil ter v času Festivala Lent prelevil majhno prizorišče v središče slovenskega kulinaričnega dogajanja, kjer se “pomerijo” najboljši domači chefi in chefinje. Zmagovalci so na koncu tako ali tako vedno obiskovalci, ki ocenjujejo njihove kreacije ter uživajo v izbranih vinih. Zato ne čudi, da se pred stojnicami pogosto že pred pričetkom programa gnetejo navdušene množice dobrojedcev, ki komaj čakajo na začetek večernega razvajanja.

Arhiv preteklih dogodkov

Bauhaus logotip
Gorenje logotip
vivi product
FL 2017 logotip z datumom
Hotel City
Winterhalter Logo
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!