SladoLent 2019

Promenada slovenske kulinarike – 21. do 29. junij 2019

Sodelujoči chefi in njihova ponudba

  • Carpaccio postrvi z jabolkom, mariniranim v soku rdeče pese, in s hruško, marinirano v limonovem soku
  • Vipavska zeliščna klobasa s kruhom, kuhanim na pari, v družbi gina Monologue

  • Sipa in krškopoljc
  • Sladoled iz ajdovega kruha

  • Fazanova veselica: pečenica fazana s suhimi jabolki in arašidi, okisana zelena, krema pečenega česna, ržen kruh
  • Buča in cvetje: strjenka bučnega olja s cvetnim prahom, gozdnimi jagodami in svežim cvetjem

  • File orade, njoki bazilike, mariniran koromač, ingver krema in mandarina
  • Zorjena telečja rebra, blejski cmok z limono, krema ohrovta s slanino, dehidrirano rdeče zelje in vadouvan omaka

  • Goveji rep, ocvrt krompir, drobnjak, kisla smetana
  • Bezgov sladoled, jagoda, poper, med

Davorin Verlič
City Terasa

  • 3 x losos, črna leča, morski šparglji, dimljen česen, drobljenec radiča
  • Ocvrta hobotnica, črni ješprenj, sladki paradižnik iz vakuuma, škampova juha iz sifona, zažgana polenta

Janez in Tomaž Bratovž
JB Restavracija

  • Ljubljanski burek z jogurtom, sveže kumare, zeljnata solata
  • Cremeux z domačim listnatim testom in jagodami

  • Mak hotdog
  • Banana split

Andrej Kuhar
Gostilna Zorko

  • Jelen & pastinak & gobe v testeninskem ovoju
  • Hrbet krško-poljskega prašiča & dušeno koničasto zelje & krompirjevi žganci

  • Ocvrt krompirček s pečenim paradižnikom, majonezo bazilike, baziliko, staranim sirom ali s počasno pečeno telečjo kračo, česnova majoneza, gremolata, solata
  • Goveji tatar na popečenem kislem rženem kruhu, lešnikova majoneza, praženi lešniki, čebulna marmelada, vložena čebula, kreša

  • Krško-poljski hot dog
  • Šamrola

  • Jadranski ceviche s kumaro in jabolkom, oljčno olje  
  • Ateljejev hot dog: brioš štručka, domača klobasa, kimči, arašidi, koriander, miso majoneza, mlada čebula

  • Natrgan pujček in kruh
  • Fritule: miške a la SladoLent ’19

Metka in Grega Repovž
Gostilna Repovž

  • Štruklji, ocvirki, miso, kikiriki, drobnjak, pregreta smetana (tudi vegi)
  • Močnik, jagode, karamela, čokolada

  • Račji burger
  • Postrv z dimljenim čajem, sabajon, zeliščna kaša

  • Krškopoljc katsu sando
  • Prekajena postrv in slanuše

  • Suho zorjena govedina / krema iz rakov / mlinci
  • TaDog: jagnje / ajda / kislo zelje / čemaž

  • Gospa postrv, lešnikov crumble, šparglji z limono
  • Limonova tortica z makom, meringa, ajdova pokovka

Ago Špacapan
Hiša Špacapan

  • Domači rezanci, janjčkov ragu, krema belušev, divja zelenjava, drobljenec pancete in sušeni beluši
  • Štruklji po Špacapanovo

  • Kruh, prekmurska šunka, “wanna be kim chi”, mangalica lardo in gel marelice
  • Arancini mangalice s sladko kislim koromačem in bučnim aiolijem

Ivan Kastelic
Bar Pr' Mrtinet

  • Dimljena vratovina krškopoljca v ovoju prašičkove kože na grahovem pireju
  • 14 ur dimljena goveja prsa z domačo bbq omako in solata gomoljne zelene z remulado

  • Hrustljav konfit teletine, tuna, kruh s konbu algo, vložena zelenjava
  • Pečena koruza z ipa pivom, povaljana v zeliščni kremi, staran sir in kvas

Luka Gmajner in Marko Magajne
Galerija okusov

  • Postrv & šparglji: šparglji pečeni na oglju, postrv ocvrta v tempuri kislega testa, pena sezama, drobtine rjavega masla, okisani beli šparglji
  • Pečenka & solata: konfitiran vrat krško-poljskega pujsa, jajčna krema, solata divjih zelišč, čemažev kuhan kruh

Jure Brložnik in Maja Miška
Miza za štiri

  • S krav’co na morje: tagliata govejega jezika, mesni ragu z morja, marinirani škampi, zeliščno maslo
  • Kločevi nudli: mošnjički s suhimi hruškami, hruškova krema z maskarponejem in hruškovim žganjem, drobljenec modrega sira, ocvirkov sladoled

  • Dimljen brancinov tatar, puding iz koromača, avokada in limete, ožgana zelenjava, mandljeva majoneza, hruškov makron
  • Račja prsa, gastrique omaka, kifeljček s creme brullejem, gosjimi jetri in pistacijo, pire iz lešnika

Denis Vrbnjak in Gregor Jager
Rožmarin / Gostilna Maribor

  • Štajerski žepek z duetom dimljenih brisketov, kislo zelje, domači kečap in bučna majoneza z limono (Gregor Jager)
  • Viola losos, pire rdečega zelja, konfitirana baby rdeča pesa, borovnice, majoneza pese in koprc (Denis Vrbnjak)

Simona Zdovc
Fudo

  • Salsiccia klobasa, gorčica s hruško, chutney, okisana zelenjava, domač kruh
  • Crumble s sezonskim sadjem

Vinska ponudba

PENEČE

  • Zlata radgonska penina, RADGONSKE GORICE, rose, suho, Štajerska Slovenija
    Svetovni šampion Vino Ljubljana 2018! 100 % modri pinot letnika 2012.
  • Zlata radgonska penina Selection, RADGONSKE GORICE, sans dosage, Štajerska Slovenija
    Samotok chardonnaya, popolnoma suha, brez odpremnega likerja. Penina ideje.
  • Šampanjec, DEUTZ, Brut Classic, Francija
    Samo najboljše grozdje z najboljših leg. Elegantni šampanjec z lepimi aromami in fino svilnato teksturo.

 

BELO

  • Malvazija, MOVIA, 2018, suho, Goriška Brda
    Ime po vinogradu, okus po malvaziji; diši po dimu, medu, zrelosti, v ustih je simpatično trpkasto, s prepoznavno slanostjo.
  • Sauvignon Fosilni breg, TEMENT, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    Kultni avstrijski vinar v slovenskem vinogradu! Sveže, toda resno.
  • Rebula, ŠČUREK, 2018, suho, Goriška Brda
    Vonjave poljskega cvetja in smokev. Prijetnega, polnega okusa z lepo svežino.
  • White, MAROF, 2016, suho, Prekmurje
    Samo izbrano grozdje iz vinogradniškega amfiteatra. Vino letošnjega poletja.
  • Sivi pinot, MARJAN SIMČIČ, 2018, suho, Goriška Brda
    Očarljiv, z nežno teksturo in izrazito sortno značilnostjo. Mehak, saden, a zrel.
  • Zelen, BURJA ESTATE, 2018, suho, Vipavska dolina
    Nežna sadna cvetica, prijeten in skladen okus, živahna kislina. Prijazno naravi.
  • Loona (sauvignon),VINO KUPLJEN, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    Certificirana biološka pridelava. Mlade trte s staro sorto, ki je vipavski ponos.
  • Šipon, PUKLAVEC Family Wines, 2016, suho, Štajerska Slovenija
    Sauvignon z Mihalovcev je po 36-urni maceraciji in dolgi fermentaciji po francosko zorel na finih drožeh.
  • Zeleni silvanec, VINO GAUBE, 2018, suho, Štajerska Slovenija
    Skladnost kisline in majhnega ostanka sladkorja v zelenem, toda zrelem in polnem.
  • Renski rizling, VINA JOANNES, 2017, polsuho, Štajerska Slovenija
    Vonj po breskvah in marelicah, sadnega in polnega okusa, z dolgim pookusom kralja.
  • Rumeni muškat, ŠUMENJAK, 2017, polsuho, Štajerska Slovenija
    Mehko in zaokroženo, z diskretnimi muškatnimi in cutrusnimi notami.
  • Dišeči traminec, STEYER, 2017, polsladko, Štajerska Slovenija
    Od vrtnice do eksotičnega sadja, od pikantnega do sladkega. Dišeč, vsem ljub.
  • Muškat ottonel, KELTIS, 2015, polsladko, Bizeljsko-Sremič
    Kombinacija cvetlične sladkobe in harmonične kisline iz ekološkega vinograda.

 

ROSE

  • Rose, BATIČ, polsuho, Vipavska dolina
    Vedno in povsod priljubljen. Cabernet sauvignon na belo. Stare trte, mladostno vino.

 

ORANŽNO

  • Renski rizling, ZORJAN, 2015, suho, Štajerska Slovenija
    Biodinamični in kozmični posebnež s Tinjske gore, ki ga po svetu poznajo bolj kot pri nas.
  • Belo, GORDIA, 2015, suho, Slovenska Istra
    Ne belo, temveč jantarno. Krepko, okusno, daljše, globlje, večplastno in z različnimi teksturami.

 

RDEČE

  • Modra frankinja, ALBIANA, 2016, suho, Dolenjska
    Prepletu izrazitih vonjev drobnih rdečih sadežev se pridruži gozdna podrast, ki vino pikantno povdari.
  • Shiraz Capo D’Istria, VINAKOPER, 2011, suho, Slovenska Istra
    Bogat okus, borovnice, čokolada, začimbe, žametni tanini in plemenita nota lesa.

PETEK, 21. junij

MARJAN SIMČIČ: Teodor rdeče 2014, suho, Goriška Brda

Prijetne nežno sadne note (zrelo jagodičevje in slive) in rahel začinjen priokus usnja, ki se čez nekaj časa razvije v zaznaven priokus črne čokolade.

 

SOBOTA, 22. junij

BATIČ: Angel belo, 2017, suho, Vipavska dolina

Dobesedno angel v steklenici. Mojstrovina več rodov. Ekološka, biodinamična pridelava. Velika zvrst, grand cuvee.

 

NEDELJA, 23. junij

MOVIA: Veliko rdeče 2002, magnum, suho, Goriška Brda

Merlot mu daje veliko hrbtenico, cabernet sauvignon veliko aromatičnost in modri pinot veliko elegance in posebnih okusov. Pojem slovenskih velikih rdečih.

 

PONEDELJEK, 24. junij

STEYER: Steyer Mark rdeče 2015, suho, Štajerska Slovenija

Modrost se nalaga z leti. Z zrelostjo je beseda bolj preudarna, okus bolj natančen. Iz hrastovih sodov se ponudi zrelo in bogato. Užitek postane žlahten.

 

TOREK, 25. junij

ALEKS KLINEC: Rebula 2015, suho, Goriška Brda

Bogat letnik je 3 leta zorel v akacijevem sodu. Zelo mineralna, a z lepo svežino.

 

SREDA, 26. junij

ŠČUREK: Stara brajda 2015, magnum, suho, Goriška Brda

Iz najboljših leg starih vinogradov, nato pa 24 mesecev v hrastovih sodih. Elegantno, živahno, polnega okusa in kompleksno. Z žametno teksturo in obilico zrelih taninov.

 

ČETRTEK, 27. junij

MAROF: Zweigelt 2015, suho, Prekmurje

Zgodba o znanju, drznosti, potrpežljivosti. Diši po jagodičevju, finih začimbah. V ustih je pestro in pikantno. Lepo uravnoteženo, zaokroženo in mineralno.

 

PETEK, 28. junij

UROŠ ROJAC: Malvazija Amfora 2015, suho, Slovenska Istra

Ko se po letu dni na tropinah zbudi v kvevrih, zakopanih v zemljo, ima z Gažona najlepši pogled na Istro. Iz igračke je nastalo usodno vino.

 

SOBOTA, 29. junij

TEMENT: Sauvignon Fosilni breg Reserve 2015, suho, Štajerska Slovenija

S slovenske strani najboljše avstrijske sauvignonske lege. Izjemen letnik z večplastnostjo arom, dimljeno mineralnostjo okusa in velikim finalom pookusa izraža puristično resnost.

Festival ulične (pre)hrane


K dobremu festivalskemu vzdušju ne spadata samo odlična glasba in prijetna družba, temveč tudi vrhunska hrana in izbrana pijača. In ker bi ob tolikšnem dogajanju bil greh (ob)stati samo na enem mestu, more tudi hrana biti temu primerno – priročna. Zato sta Uroš in Violeta Mencinger leta 2011 največjemu in najodmevnejšemu mariborskemu festivalu – Festivalu Lentu – dodala dobrojedski pečat z odrom, namenjenim izključno kulinariki in dobrojedcem. Rodil se je SladoLent, največja slovenska promenada ulične prehrane, na kateri vsako leto najboljši slovenski chefi in chefinje razkazujejo svojo ustvarjalnost v obliki edinstvenih avtorskih street-food kreacij.

Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha, postala je samostojna kulinarična veja, z lastnimi trendi, pravili in tehnikami. Oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah, ker se stalno spreminja in razvija. Užitek, ki ne potrebuje rezervacije in večerne toalete, temveč samo lakoto po dobrem in ščepec radovednosti – postala je umetniška forma, v kateri najboljši chefi pilijo svojo ustvarjalnost.

Tudi SladoLent se je zgolj v nekaj letih iz simpatične ideje in obetajočega koncepta prelevil v enega najhitreje rastočih prizorišč festivala, ki na dravsko obrežje vsako leto privabi več kot 10.000 dobrojedcev in dobrojedk. Glas o chefih, ki kuhajo pred obiskovalci, o velikem številu vrhunskih vin in o odličnem razpoloženju se je hitro razširil ter v času Festivala Lent prelevil majhno prizorišče v središče slovenskega kulinaričnega dogajanja, kjer se “pomerijo” najboljši domači chefi in chefinje. Zmagovalci so na koncu tako ali tako vedno obiskovalci, ki ocenjujejo njihove kreacije ter uživajo v izbranih vinih. Zato ne čudi, da se pred stojnicami pogosto že pred pričetkom programa gnetejo navdušene množice dobrojedcev, ki komaj čakajo na začetek večernega razvajanja.

Arhiv preteklih dogodkov

Bauhaus logotip
cana logo
kocbek logo
Winterhalter Logo
vivi product
SLADOLENT LOGO FL 2019 zlati
FL 2019 logotip z datumom, Maribor barvni
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!