Super hrana je (tudi) doma

Vedno je kakšna dieta v modi. Trenutno je ta, ki hrano imenuje ”superfood”. Deluje? Preden boste ugotovili, da ne, bodo že nove polni ”life-style” časopisi. Zato vam predlagamo, da pozabite vse diete in jeste, decembra, januarja, vse leto, le - dobro! Tudi doma! Zato je tukaj dobrojedska ”dieta”, toda brez odrekanja in ne le včasih, temveč vedno.
Piše: Uroš Mencinger
 
Sem na dieti! Ko jim to povem, se jim zasmilim. ”Pa ravno zdaj decembra …” A jim pojasnim, da to ni kratkotrajna, temveč večna dieta. Ko jo enkrat začneš, moraš biti vedno na njej. ”Joj, takšne hude diete pa jaz že ne bi zdržal,” se jim še bolj zasmilim. Ko izvejo, kaj delam - da ne delam, da jem, temveč jem, da delam - pa jim sploh nič ni jasno. “Vse to, kar napišeš, tudi poješ? Pa se ti nič ne pozna! Jaz pa samo pogledam hrano, in že imam kilogram zraven …”
Decembra praznujemo, nato pa se januarja postimo. Pozimi smo bolj leni, zato smo spomladi na dieti. Čez veliko noč spet jemo do onemoglosti, zato po njej iščemo novo čudežno dieto. Spomladi je vse mlado, sveže, zdravo, zato je tako dobro, da ne moremo nehati. A za poletne kopalke se je potrebno znebiti nekaj kilogramov. Na dopustu potem spet ni zadržkov, počitek smo si zaslužili, poležavanje je na soncu, večeri so dolgi, bomo že jeseni na novi kuri. Pa smo spet leto dni starejši, nekaj kilogramov težji in za nekaj diet pametnejši. Res?

Sadje za večno mladostSe še spomnite, kako je bilo, ko je šel suhi Toni Kukoč v Ameriko? V tamkajšnji profesionalni košarkarski ligi NBA so ga najprej pol leta pitali, da se ni zlomil med samimi hrusti. A to je bilo že pred mnogimi leti. Zdaj so tudi ameriški košarkarji vedno bolj suhi (in posledično hitrejši). V zadnjih štirih letih so v povprečju shujšali za 1,5 kilograma … In ker je eden od najboljših, Kyrie Irving, ob tem izjavil, da je stejke zamenjal za zelenjavo, so iz košarkarskega ”hujšanja” marketinški strokovnjaki hitro naredili svetovni hit. Rastlinsko dieto!
Sporočilo je vsekakor koristno. Kajti doslej so tisti, ki so hoteli biti hitrejši, jemali anabolike in doping. Poslej pa bodo jedli le rastlinice. Na tiste, ki želijo biti le močni, pa to tako ne vpliva. Za moč je, vendar, še vedno meso. Še najboljše mleto, da ni potrebno niti žvečiti. Toliko o najnovejši košarkarski dieti.
Še večji hit med dietami, ker večina nas vendarle nima košarkarskih mer, pa je trenutno superfood. Še najbolj super je sadje, ki ponuja koktajl vitaminov, mineralov, aminokislin, maščobnih kislih, antioksidantov in vsega tistega, zaradi česar bomo večno mladi in živi. Super hrana znižuje pritisk, uravnava holesterol, preprečuje srčna obolenja, napenja (staro) kožo, odganja depresijo in skrbi za dobro voljo. Jejte (le) sadje!
No, pa dajmo. Prvi dan: samo jabolka. Sicer so že malo zgubana, a so domača, od sorodnikov, z dežele. Drugi dan: dopoldan samo mandarine, ker so španske v diskontu pravkar znižane, popoldan pa samo malo kruha in klobas, ker ne morem lačen spat. Tretji dan: zjutraj samo eno banano, ki je po enomesečnem zorenju v podpalubju končno priplula iz Afrike, opoldan nič, saj ni časa, popoldan samo eno pivo, ker ni bilo časa za športanje, sicer bi dve, in zvečer samo cel hladilnik, ker sem po samo sadju še bolj lačen. Četrti dan: samo da je sadna dieta, od katere sicer nisem shujšal, sem pa bolj zdrav, za mano.

Dobro je zdravoDobrojedci to delamo drugače! Seveda je sadje zdravo. A dobrojedci ga ne jemo, ker je zdravo, temveč, ker je dobro! Dobro pa je sveže, sezonsko, vrhunsko, lokalno, zjutraj … Sadje uporabljamo za omake, ki zato niso več težke, sadje je v sladicah, a ne kot sadna kupa iz kompota in z veliko sladke smetane, sadje je za prigrizek, ker tudi dobrojedci nimamo le velike, temveč tudi majhno lakoto.
Seveda so v sadju antioksidanti, ki varujejo naše celice pred škodljivimi vplivi. Toda, so tudi v kavi in kakavu, zato jih z majhnim rebrom čokolade z visokim odstotkom kakava (80 %) ob kavi dobimo za celo košaro sadja … Bomo zato jedli še več čokolade in še naprej nič sadja? Ne začnite peti dan s čokoladno dieto!
Konkurenca je huda. Superfoodu je, na primer, ajurveda, ki nam pomaga živeti v harmoniji z naravo in s tem zdravo. Za dobro naše duše, uma, čustev in telesa študiramo njena starodavna znanja in modrosti, hodimo k jogi in se mažemo s posebnimi olji. A bi bilo dovolj, da bi prebrali, kaj nam piše na etiketi olja, ki ga uporabljamo za kuho. Ni potrebno v Indijo po zdravje, če pa pri nas rastejo oljke in sodijo slovenska deviška olivna olja med najboljše na svetu. Pomaga srcu, ožilju in mladosti, predvsem pa izboljša okus naših jedi. Dobrojedci vemo, da je najbolj zdravo tisto, kar je res dobro.
Jod ni le (dodan) soli, temveč ga je veliko tudi v morskih algah. Kje se jih dobi? Še najlažje v azijski trgovini … Samo namočiti jih je treba. Toda dobrojedci vemo, da je jod tudi v slanuši, ki jo lahko ob naši obali tudi sami naberemo. Če ne, vprašajte v vaši ribarnici in jo naredite kot divje šparglje ali pa z njo obložite domačo pico. Naš imunski sistem potrebuje cink, ki ga je veliko v ostrigah. Že veste, kaj boste kuhali za Silvestrovo? Ni potrebno, saj so ostrige najboljše surove, k njim pa gre najboljše tisto, kar najlepše poči ob polnoči. Tako razmišljajte o hrani, pa boste ob ostrigah nagrajeni še z vitaminom B12 (ob jastogu, ki je prav tako silvestrska jed, pa z B6).
Super hrana so tudi orehi in jedrca nasploh, ker se upirajo Alzheimerju in pospešujejo srčni obtok. Toda dobrojedci jih imamo radi zato, ker je grizljanje jedrc okusnejše od hrustanja čipsa, ker orehi na surovih jurčkih ustvarijo najboljši jesenski karpačo, lešniki na rdeči pesi pa zimski … Superfood so tudi začimbe, ki znižujejo sladkor v krvi, toda dobrojedci si pripravljamo curry in druge vzhodnjaške začimbne mešanice zato, ker jedi z njimi postajajo večplastne, globlje, kompleksnejše, ”žmohtne”, dobijo nadokus. Skratka, super hrana je dejansko v tem, da ješ dobro! In to je (tudi) najbolj zdravo!

Dobrojedska ``dieta``Vsaka dieta je predvsem odrekanje, omejevanje, dobesedno trganje od ust. Ne smeš tega, tega in tega … Poglejte na etiketo. Z največjim črkami piše, česa ni v tej lepi vrečki … Smeš le tisto, kar ostane. To pa je zloženo na najbolj vidni in najbližji polici … Zato vsaka dieta vodi v pretiravanje. Ker smem le to, to in to … In posledično je vsaka dieta neuspešna. Ker se vsakdo prej ali slej preda zaradi toliko krutega trganja od ust … Zaradi diet je hrana trpljenje, namesto da bi bila uživanje.
Prav uživanje v hrani pa je bistvo dobrojedske ”diete”. Mi jemo, da uživamo. Mi ne ”uživamo”, ker ne jemo. In prav domači chefi to najbolje vemo!
Kdor preveč ”uživa” le v gostilnah, se redi. In zato je doma na dieti … Kdor nima časa za pravo domače kuhanje, ”uživa” doma s čipsom v roki pred televizorjem. In zato je na dieti … Kdor doma kuha, ko je na dieti, ”uživa” v tem, da nakupuje vse tisto, kar je ”zdravo”, ”brez”, ”superfood”, v najlepši vrečki, najbolj reklamirano, najlažje in najhitreje pripravljeno … In je zato na vedno novi dieti … Kdor pa je ves čas na dieti, skuša čim bolj ”uživati”, ko ni … Začarani krog, ki ga lahko odčara le domači chef!
Ne moreš v gostilnah dobro jesti, doma pa slabo. Ne moreš uživati v hrani, doma pa se prehranjevati iz vrečk. Ne moreš biti dobrojedec, v domači kuhinji pa znaš prižgati le mikrovalovno pečico.
In obratno. Ko gre domači chef v gostilno, tam hoče še več kot doma, zato jo zna izbrati in v njej pravilno naročiti. Ko kuha doma, pa ne pogreva vrečk, ne naseda reklamam in ne zna uporabljati mikrovalovne pečice. Dobrojedstvo zanj, namreč, ni moda, temveč način življenja, zato v njem uživa in je aktiven. In tako je ves čas na dieti, toda dobrojedski!
Pa je to sploh dieta? Seveda, saj vsebuje oba temeljna elementa vsake diete: odrekanje in pretiravanje.
Pravzaprav se mora dobrojedec odreči še veliko več stvarem, jedem, navadam kot ”dietojedec”. In še bolj mora s tem ”pretiravati”. Predvčerajšnjim sem začel pripravljati jutrišnje kosilo. Včeraj sem se odpeljal sto kilometrov po hrbet mangalice. Danes grem na večerjo, ki je eno uro stran. Jutri se že veselim vinske pokušine odličnih vin, ki pa jih bom le grgral in nato odlil … Prijetno pretiravanje z dobrojedsko dieto, v kateri je veliko prepovedano in prav toliko zapovedano!
 
Prepovedano
Kot v vsaki pravi dieti je tudi v tej najprej potrebno izpolniti spisek vsega tistega, kar je v njej prepovedano. Tako zdaj se morate odpovedati veliko stvarem! Boste zmogli?

Ne smeš pojesti ničesar, kar že ob prvem grižljaju v možganih sproži naslednje stavke: ”To ni dobro! To je brez okusa! To ni za jest!”
Ne smeš jesti ničesar, kar ima letalsko bolezen; ničesar, kar ne ve, od kod je doma; ničesar, kar je izpod lanskega snega; ničesar, kar ne more brez tablet; ničesar, kar prodajajo reklame, ne pa branjevke.
Ne smeš jesti ničesar, za kar ne veš, kdo je to skuhal.
Ne smeš jesti, ko ti ni več; ko ni čas za to; ko nimaš časa; ko telefoniraš; ko gledaš televizijo; ko ne sediš; ko se ne pogovarjaš; ko sploh ne veš, da ješ; ko si žalosten ali slabe volje; ko ti je dolgčas.
Ne smeš biti na nobeni drugi dieti. Dobrojedci jemo vse, kar je dobro!

 
Zapovedano
In zdaj še spisek, kaj vse je v dobrojedski dieti dovoljeno. Oziroma: čim bolj pretiravaš s tem, boljše zate!

V hrani moraš uživati; se zanjo zanimati; hrano živeti!
Hrana ni le prehranjevanje, temveč je veliko več - tudi raziskovanje, odkrivanje, potovanje, obiskovanje … Zato se ji(m) prepustiti, bodi ves čas odprt, toda kritičen!
Bodi domači chef. To pomeni, da ne kuhaš zaradi lakote, temveč iz užitka.
Ustvari si mrežo dobaviteljev, ki jim zaupaš in ki delijo ista dobrojedska načela kot ti!
Rad dobro jej!

PRIPRAVLJENI NA NASLEDNJE POGLAVJE?
Postani pravi domači chef s spletnim tečajem Šole okusov.

Spletni tečaj Chef doma
...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!