Vse o Tednu restavracij

Akcija Teden restavracij promovira vrhunsko slovensko kulinariko. V njo so vključene najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh dejanjih – hodih.

Cena posebej za Teden restavracij kreiranih menijev je prijazna do stalnih gostov, ki so s tem nagrajeni za svojo zvestobo, in novih, za katere je to priložnost za spoznavanje vrhunske kulinarike, ki ni nujno, da je draga in elitistična.

Teden restavracij je ekskluzivna prireditev, na katero so vabljeni samo tisti, ki radi (in) dobro jejo (dobrojedci) in v kateri lahko sodelujejo samo najboljše slovenske restavracije. Osnova za izbiro so ocene kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja v časopisu Nedelo in na spletnem portalu www.vivi.si.

KREATIVNOST

Teden restavracij je šola okusov, zato v tem tednu ne ponavljamo, temveč odkrivamo, spoznavamo, se učimo. Od chefov zato pričakujemo, da so izvirni, ustvarjalni, neobičajni, od gostov pa, da so radovedni, raziskovalni, svobodomiselni.

CENA

Teden restavracij je cenovna formula, ki zagotavlja menije z najmanj tremi hodi po enotni ceni 17 evrov. To pa ni zato, da bi bilo (le) poceni, temveč zato, da se lahko Tedna restavracij udeležijo vsi, ki radi dobro jejo; tako tisti, ki jim prijazna cena omogoča uživanje v restavraciji, ki je sicer ne bi mogli obiskati, kot tisti, ki ta teden lahko uživajo v več restavracijah in več hodih.

KAKOVOST

Teden restavracij je ekskluziven, zato v njem sodelujejo le restavracije in gostilne, ki si to zaslužijo s kakovostjo, in le gostje, ki radi dobro jemo. Zato se chefi v Tednu restavracij še bolj trudijo, gostje pa smo še bolj kritični. Na ta način Teden restavracij ni le dvakrat letno, temveč celoletno, saj gostje vemo, da je Teden restavracij zaščitni znak kakovosti slovenskih gostiln in restavracij.

MLADOST

Teden restavracij je namenjen vsem mladim, po letih in srcu. V njem dobijo priložnost mladi kuharji, da pokažejo, kaj že znajo. Oni so naši bodoči chefi. V njem je največ mladih gostov, ker ni res, da jih nič ne zanima in da jejo le hitro. Oni so bodoči gostje takšnih restavracij in dobrojedci. V njem pa so tudi stari mladi, ker niso sami in ker uživajo, zato se bodo še vračali.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je Teden restavracij?

Teden restavracij je akcija za promocijo vrhunske slovenske kulinarike, namenjena vsem dobrojedcem. V akciji sodelujejo najboljše slovenske restavracije, ki obiskovalcem Tedna restavracij, ki svoj sedež rezervirajo, ponujajo posebne menije po posebni ceni, ki je praviloma precej nižja od običajne cene v teh restavracijah. Meniji morajo ustrezati kriterijem vrhunske kakovosti, fiksna cena pa je za vse enaka in predstavlja najboljše razmerje visoke kakovosti in žepu prijazne cene. Uradna spletna stran Tedna restavracij je: www.tedenrestavracij.si.

Ali je Teden restavracij zgolj slovenska akcija?

Prvi Teden restavracij so organizirali v New Yorku leta 1992, od takrat pa se je akcija razširila po vsem svetu. Bistvo akcije je povsod ponudba posebnih menijev po precej nižji ceni od običajne. Po različnih mestih in državah traja Teden restavracij različno dolgo, različne pa so tudi cene posebnih menijev. Slovenski Teden restavracij smo prvič organizirali leta 2012, v okviru Evropske prestolnice kulture. Akcija je leta 2013 postala vseslovenska in tradicionalna.

Kdaj poteka Teden restavracij?

Teden restavracij traja od petka do prihodnje nedelje (deset dni), dvakrat letno, spomladi in jeseni. Datum Tedna restavracij ni znan dolgo vnaprej, temveč je objavljen na uradni strani Tedna restavracij šele ob začetku sprejemanja rezervacij za obisk restavracij, dva tedna pred začetkom Tedna restavracij.

Katere restavracije lahko sodelujejo v Tednu restavracij?

Sodelujoče restavracije in gostilne se ne morejo same prijaviti za sodelovanje, temveč so k njemu povabljene. Povabi jih selektor Tedna restavracij, kulinarični kritik Uroš Mencinger, na osnovi kriterija kakovosti.

Kakšen je kriterij kakovosti za izbor sodelujočih restavracij?

Selektor Tedna restavracij povabi k sodelovanju restavracije, ki so si ob predhodnem obisku prislužile vsaj en srček glede na kriterije spletnega portala Šola okusov (www.vivi.si), ali so na dobri poti, da tega osvojijo.

Kako lahko rezerviram sedež v restavraciji v času Tedna restavracij?

Na uradni spletni strani Tedna restavracij so objavljeni vsi podatki o vseh sodelujočih restavracij, z meniji in informacijo o rezervaciji. To pomeni, da gostje rezervirajo neposredno v izbrani restavraciji, na način kot je objavljen na spletni strani Tedna restavracij. S prenovo spletne strani smo implementirali tudi možnost neposredne rezervacije čez spletni obrazec na predstavitvenih straneh posameznih restavracij, ki se za to odločijo. Na spletni strani so sproti objavljeni tudi podatki o še razpoložljivih mestih.

Za koliko oseb lahko rezerviram?

Vsaka sodelujoča restavracija določi sama pogoje rezervacije. V principu Teden restavracij ni namenjen množičnim obiskom, zato večina restavracij sprejema le rezervacije za največ 6 oseb.

Koliko sedežev posamezna restavracija nameni Tednu restavracij?

Ta podatek je naveden ob predstavitvi restavracije na spletni strani Tedna restavracij. Nekatere restavracije namenijo Tednu restavracij omejeno število sedežev, nekatere pa vse razpoložljive sedeže.

Kolikšna je cena menija?

Cena menija je fiksna in znaša v letu 2017 17 evrov. V to ceno ni vključena dodatna ponudba, ki jo lahko ponudi vsaka restavracija posebej, na primer vinska spremljava ali dodatni hodi, vendar se vsak gost sam odloči, ali bo dodatno naročil še kaj.

Kaj dobim za ceno menija?

Meni Tedna restavracij v vsaki sodelujoči restavraciji mora imeti vsaj 3 hode. Veliko restavracij pa ponudi več kot 3 hode. Meni je znan vnaprej in je objavljen med podatki o sodelujoči restavraciji na spletni strani Tedna restavracij.

Ima vsaka restavracija samo po en meni?

Vsaka sodelujoča restavracija sama odloči, koliko posebnih menijev bo ponudila v Tednu restavracij. Večina sodelujočih restavracij ponudi več kot en posebni meni.

Ali je poskrbljeno tudi za goste s posebnimi željami (alergije, brez mesa, dietno …)?

Posebne želje morajo gostje izraziti ob rezervaciji. Če jih bo mogoče izpolniti, bodo tako izvedeli pravočasno. Nekatere restavracije imajo že vključene brezmesne menije, v drugih pa se je o tem in drugih željah potrebno pravočasno dogovoriti. Vsekakor velja pravilo, da se dobre restavracije skušajo prilagoditi željam gostom, če je le mogoče.

Kdo organizira Teden restavracij?

Teden restavracij organizira VIVI d.o.o. Vodja Tedna restavracij je Violeta Mencinger.

V kolikor med naštetimi ne najdete odgovor na Vaše vprašanje, nas lahko kadarkoli kontaktirate na e-mail naslov info@vivi.si ali nam pošljete sporočilo na naši Facebook strani in z veseljem Vam bomo odgovorili.

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!