Nova srnina krača ob Starem gradu

Zadnje urejanje: 11. septembra 2019

Ocenili smo novo ponudbo stare celjske gostilne nasproti celjskega gradu – Srček za jedi mladega chefa gostilne pri Kmetec Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger   Spodaj, globoko, toda s takšnim pogledom, da jo objemaš, Savinja enako počne s starim Celjem, nad katerim, nasproti Starega gradu, kot orlovo gnezdo na visoki skali bedi kamnita hiša s tlačanom pred vrati. Kmetec, ki je še višji od svojega starega soseda, ima vsekakor zanimivo lokacijo. Na ostrem ovinku in navpični skali je bila res tlaka zložiti toliko kamenja, da je zunaj obzidje bolj strmo od domovanja celjskih grofov. Tukaj je gostilna, ki se ne…

Pikantnost prijetne bolečine

Zadnje urejanje: 9. septembra 2019

Potem, ko smo se poslovili od balkanskih feferonov, smo Slovenci začeli spoznavati čilije. Ponudba pekočih omak, tudi slovenskega porekla, že ustreza zeleni maskoti glavnega mesta. Vprašanje je le, ali ves ta (zmajski) ogenj tudi greje ali le boli. Piše: Uroš Mencinger   Če smo v Grenko s sladkim priokusom ugotovili, da postaja v sodobni kulinariki grenko novo pekoče, je ob vedno več slovenskih start-upih in mladih podjetnikih, ki pridelujejo in predelujejo čilije ter z njimi ”štartajo” na trgovskih policah, umestno vprašanje: smo se končno zaljubili v pekočino (pekoč občutek v ustih ob uživanju hrane)?   Hot ali spicy Čilijevo olje…

Njegov piščančji paprikaš zanjo

Zadnje urejanje: 9. septembra 2019

On zanjo: ko je (spet) prišel na vrsto, so bila njena navodila zelo natančna: ”Kupila sem ti zgornja piščančja stegna. Rada bi jih v omaki, z jajčnimi testeninami. Lahko tudi malo zapeče. Pa naj diši!” Piščančja bedra v omaki so lahko po francosko, toda najboljši coq au vin naredi ona zanj – tukaj -, ali po madžarsko. Torej se je lotil paprikás csirke, piščančjega paprikaša. Še dobro, da jo je pred leti peljal na izlet v Budimpešto in je še ostalo nekaj prave édes nemes, krvavo rdeče sladke mlete paprike. Namesto testenin pa bodo nokedli, je sklenil. Po štiridesetih minutah…

Kandidatura Mirja za najljubšega Italijana

Zadnje urejanje: 3. septembra 2019

Srček za ljubljansko-italijansko restavracijo Mirje s Tržaške – Pozdravi s pizzo, nasiti s paštami in prepriča s cannoli Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   V Sloveniji vsi ponujajo ”italijanske specialitete”, a nihče ni ”pravi Italijan”. Slovenija ima nekaj dobrih picerij, druge jedi (in njihovi gostje) pa so le za caprese-bolognese-milanese. Vsaj ljubljansko Mirje pa skuša spremeniti to dolgočasje! Mirje govori italijansko z ljubljanskim dialektom, a se mu pozna še nekaj ”celjanščine” … Zato na začetku Tržaške sicer ni čisto tako kot v Trstu, toda zato je vsaj malo tako kot je tudi na Siciliji. Spet pice… Tudi v Italiji ni…

Teden Okusov Posavja

Zadnje urejanje: 31. avgusta 2019

Vrhunski otvoritveni dogodek z najboljšo kulinarično ponudbo Posavja na Treh lučkah Piše: Uroš Mencinger   Posavje prvič vabi na svoj Teden okusov (do 7. septembra), toda zadeli so v polno že na premieri! Povezali so se najboljši chefi in vinarji, izbrali vrhunsko lokacijo in predstavili najboljše iz svoje regije. S tem so pokazali smer tudi drugim slovenskim regionalnim akcijam pod skupnim imenom Okusi – ne zazrtost le v preteklost (tradicijo), temveč še bolj v prihodnost (s predstavitvijo najboljšega iz sedanjosti). Pod sloganom sveže-lokalno-okusno so združili moči vrhunski kuharji, vinarji in pridelovalci v regiji, ki cenijo lokalne sestavine in dobrine pridelane…

Septembra je še poletje

Zadnje urejanje: 31. avgusta 2019

S septembrsko gostijo ne čakajte do jeseni, temveč izkoristite poletni vrt, poletno tržnico, poletno razpoloženje Ko se začne šola, je konec le počitnic, ne pa še poletja! Septembra je na morju najlepše, septembra je doma vrt najlepši, septembra je tržnica najboljše založena, septembra je do jeseni skoraj še cel mesec. Zakaj bi potemtakem septembra začeli že z ”mrzlimi” jedmi?! Kar poglejte (drugje) težke septembrske recepte, polni so jesenskih pridelkov, za katere pa bo še dovolj časa. Zdaj je potrebno ”pojesti” do konca najprej poletje! Zato smo pripravili septembrsko pojedino v štirih dejanjih, ki je še povsem dopustniška (Levant, Španija, začimbe),…

Gourmet over Mura na Gradu

Zadnje urejanje: 26. avgusta 2019

Gastronomsko povezovanje ob Muri 6. septembra z mednarodno kulinarično prireditvijo na Gradu Murska Sobota Gourmet over Mura je okusna prekmurska zgodba, ki omogoča kulinarično razvajanje povsod tam, kjer se na obeh straneh Mure najboljše pije in je. Le enkrat letno, vselej v slovo poletju, pa za to ni potrebno niti potovati. V petek, 6 septembra, se bodo prek(o)murski ”gurmeji” (dobrojedci) zbrali na murskosoboškem Gradu, kjer bo od 19. do 24. ure udeležba kuharskih mojstrov in vrhunskih vinarjev mednarodna. Domačim chefom se bodo pridružili štirje priznani mojstri iz tujine. Rudolf Štefan vodi restavracijo Pelegrini v Šibeniku, ki se od ponaša z…

Srček za ”piknik” na domačiji Javornik

Zadnje urejanje: 26. avgusta 2019

Ocenjujemo: ob izviru Krke je na Javornikovi domačiji tako dobro za en srček kot je drugje za tri Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger Do izvira Krke je sprehod, do spusta po reki pa dolgi postanek že takoj na začetku. Le kdo bi šel naprej, če pa na Javornikovi domačiji ne le ješ, temveč se kopaš, loviš ribe, se sprehajaš, poležavaš in ob lesenem mostu čez Krko z levo držiš njo čez mizo, z desno pa žlico čez krožnik?! Domačija Javornik, kjer so včasih le izposojali kanuje in pekli postrvi, je postala gostilna zato, ker je na Slovenskem premalo takšnih, ki…

Deseti Salon Traminec

Zadnje urejanje: 22. avgusta 2019

Napovedujemo: v ponedeljek, 26. avgusta med 17. in 23. uro v Zdraviliškem parku Radenci jubilejna pokušina najboljših tramincev Pred desetimi leti je Salon traminec na Negovskem gradu začel orati ledino slovenskega vinskega festivalskega dogajanja. Letos bo jubilejni 10. Salon Traminec – v ponedeljek, 26. avgusta med 17. in 23. uro v Zdraviliškem parku Radenci – v pokušino ponudil kar 106 tramincev iz Slovenije in tujine, poskrbel pa bo tudi za drugo pestro ponudbo. Brbončice gostov bodo razvajali vrhunski kuharski mojstri, ušesa božala skupina Pliš, poezijo o vinu pa bosta s projektom Z muziko o vinu in ljubezni predstavila Jernej Dirnbek…

Srček za gostišče Draga

Zadnje urejanje: 20. avgusta 2019

Ocenili smo gostišče Draga iz Drage nad Begunjami – Divjačinski paprikaš in 3 D streljanje z lokom Tam so razvaline mogočnega gradu Kamen. Tam lahko pustite avto in nadaljujete peš na ducat najlepših gorenjskih gora in planin. Tam zgoraj se krave same pasejo, zato se jim umaknite s ceste, ko gredo zvečer domov spat. Tam lahko streljate z lokom na 3 D tarče, nabirate gobe s pleteno košaro, prespite sredi gozda s pogledom na vršace. Ali pa tja gor le pobegnete iz Begunj. V vsakem primeru boste dan lepo preživeli in ne boste ostali lačni! Planinske lesene mize in klopi…

Cana, nova mineralna voda

Zadnje urejanje: 12. avgusta 2019

Cana Royal Water: premium mineralna voda z Goričkega z edinstveno mineralno zasnovo, veliko kalcija in malo natrija   Izvirska mineralna voda z dodanim ogljikovim dioksidom Cana Royal Water iz arteškega izvira Cana na območju krajinskega parka Goričko je premium slovenska mineralna voda, z edinstveno mineralno sestavo na svetu. Vsaka voda ni samo voda, voda v današnjem času postaja “novo vino” … Vode se med seboj razlikujejo po okusu in vsebnosti mineralov. V vrhunskih restavracijah po svetu že uvajajo menuje z vodo (”water card”) in voda tako postaja alternativa alkoholu. Vode se tudi odlično prepletajo z jedmi, tako da že obstajajo…

Drugi srček za Rivico s Krka

Zadnje urejanje: 5. avgusta 2019

Ponovno smo ocenili najboljšo restavracijo na Krku in eno najboljših ribjih gostiln v Kvarnerju – Drugi srček je presodila glavna jed s tuno Rivica ima novo punto, Njivice pa staro Rivico … To pomeni, da je ”riva” v Njivicah lepša, sodobnejša in predvsem bolj urejena, ne več le polna sladoledov, turističnih menijev in prodajaln z natikači in ležalniki, iz njene Rivice pa lahko še vedno skočiš v ribiški čoln ali na motorno jahto, ker prav takšna je še vedno njena ponudba – iskrenost najboljših (morskih) sestavin, pripravljena z ravno pravo mero lepšega, sodobnejšega in predvsem bolj dodelanega, da ni le…

Dopustniško kuhanje/branje

Zadnje urejanje: 30. julija 2019

Dokler je boljše kuhati (tudi) na dopustu, čeprav mobilno, brez tehtnice in kljub vročini v pečici, imajo turistične gostilne problem Piše: Uroš Mencinger   Takšno rižoto na rdeče s kaneštrelami je možno jesti le na dopustu. Toda ne v gostilni, pa čeprav ima še tako lep in bližnji pogled na morje. To rižoto, je namreč, potrebno dolgo, nežno in ves čas mešati, zanjo so potrebno sveže majhne pokrovače, ki jih je težko in zamudno očistiti, in potem, ko je končno gotova, gostljata in kremasta, živa, ker riž ni bil vnaprej kuhan, in tresoča, ker je popila ravno pravo količino ribje…

Potrjeni trije srčki za prigrizke

Zadnje urejanje: 25. julija 2019

Preverili smo TaBar, v katerem se Jakob Pintar pripravlja na prestižno svetovno tekmovanje mladih chefov San Pellegrino – Tabarsi so predobri, da bi bili tapasi Chef Jakob Pintar je odpiral kartonske škatle in dirigiral svoji 12-članski brigadi, ki je njegove jedi skrbno zlagala na nove TaBarjeve krožnike. Toda, če ne bi med mizami veselo razlagal: ”Pravkar smo jih dobili,” njegovi gostje tega sploh ne bi opazili, saj so bili preveč zatopljeni v tisto, kar je bilo – na (novih) krožnikih! S tem pa so tudi najboljše pohvalili Pintarjeve ”tapase”, ki ustvarjalno in izvedbeno segajo tudi čez pintxose, če omenimo še…

Srček za sovinjsko Toklarijo

Zadnje urejanje: 18. julija 2019

Ocenili smo: v petsto let stari torkli na Sovinjskem polju nad Buzetom je Toklarija Nevia Sirotića še vedno drugačna od drugih hrvaških istrskih konob V Toklariji se je čas ustavil. In to je njena največja odlika! Kar je v njej ”zastarelo”, ima največ okusa; tistega okusa, ki smo ga v hlastanju za časom, že pozabili. Druge istrske konobe so medtem postale svetovno znane, nabito polne in vsako sezono večje. Druge so vedno bolj nove, Toklarija pa je vedno bolj stara. Druge ponujajo preveč, Toklarija pa premalo. Druge so si vedno bolj podobne, Toklarija pa jim je vedno manj podobna. A…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!