Rad dobro jem na dopustu

Zadnje urejanje: 9. julija 2018

Med Hrvaškimi konobami in morskimi mrežami od Dalmacije do Istre – Šest predlogov, če želite, da dopust ne bo le počitek, temveč tudi doživetje Piše: Uroš Mencinger   Bil je ravno pravi čas, bilo je že toplo, ni pa bilo še sezone in družba je bila v okolici Zadra razpoložena, da nekaj dobrega poje. Eden je omenil Fošo, ker ima tako romantičen vrt med obzidjem Lučice, drugi se je spomnil, da je njihovega bivšega chefa nazadnje srečal v Opatiji, tretji pa, da je bil že tam, a pred dolgimi leti. Celo dopoldne smo nato porabili, da smo listali, deskali, iskali…

Vprašanja o dunajcu domačemu chefu

Zadnje urejanje: 12. julija 2018

O japonskih zrezkih, panko drobtinah, miso majonezi, celoletni fermentaciji in preprosti kuhinji Piše: Uroš Mencinger   Vsi imamo vsak dan radi preproste jedi, najboljše kar na žlico, da ni preveč pribora in posode. Če pa že režemo, potem je pod nožem zrezek, ki je največkrat oblečen v drobtine in ocvrt. No, pa zarežimo v tega dunajca … Kaj opazite in okusite? Odgovorite, prosim: Ali panada tesno objema meso ali lahkotno valovi nad njim? Je meso debelo kot trebuh in trdo kot podplat, ali tanko kot podplat in mehko kot trebuh? Cvrtje diši po spenjenem maslu ali zažganem olju? Je šnicl…

Trije srčki za TaBar

Zadnje urejanje: 6. julija 2018

Ocenili smo pametne grižljaje chefa Jakoba Pintarja z Ribjega trga ob Ljubljanici – Pametna hrana, ki se ne prilagaja svoji okolici, se pa vsakemu gostu posebej Piše: Uroš Mencinger   Kozarec vina. Majhna lakota. Druženje s prijatelji. Držanje za roke v kotu. Branje knjige pod lipo. Opazovanje uličnega živžava. Le grižljaj, kar mimojede. Hitro kosilo. Dolga večerja. Najprej en krožnik za dva, potem dva za vsakega, nato pa se še po sladkem ne konča in se začne lahko spet znova. Vse to pa brez pravil. Španci so za takšne želje, ki najprej nimajo lakote, potem pa preštevajo krožnike, ki se…

Trije srčki (spet) za Maka

Zadnje urejanje: 3. julija 2018

Ponovno smo ocenili mariborsko restavracijo Mak – Genialnost Davida Vračka je potrebno razumeti in mu (tudi) odpuščati Piše: Uroš Mencinger   Slišiš nič, če pa že kaj, ne razumeš. Že pri vhodu je elektronski jedilni list, toda še ob odhodu ne veš, koliko kaj stane. Dogovoriš se za štiri hode, potem pa jih je še pred prvim najmanj šest. Restavracija je na Pobrežju, toda njena predstava še mrtve prebudi. David Vračko – Mak je tako mariborski, da ni niti približno podoben ničemur, kar je sicer v Mariboru uspešno … Saj ni le ”cota” čez ramo, temveč je tudi sveža brisača…

8. SladoLent: 33 chefov za 9.000 gostov

Zadnje urejanje: 2. julija 2018

Vsi chefi in chefinje, vse jedi, vsa vina chefovske promenade ob Dravi, ki je devet večerov navduševala obiskovalce Festivala Lent – Ocena za SladoLent v Večeru: 5/5   SladoLent je ob Dravi ponovno potrdil, da mu vrhunsko-kulinarično v Sloveniji ni para! Street food festival največje slovenske poletne prireditve, Festivala Lent, je že zdavnaj prerasel v chedovsko promenado, ki je eno od najbolj množičnih in atraktivnih prizorišč Lenta. Na 8. SladoLentu je nastopilo kar 33 slovenskih chefinj in chefov, ki so skupno pripravili 55 avtorskih jedi ulične prehrane. Z njimi so se družila tudi vrhunska vina odličnih slovenskih vinarjev iz vseh treh…

SladoLent: Rožmarin, Maribor, Terasa, Harfa

Zadnje urejanje: 30. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Mišo Krojsl, Gregor Jager, Sebastijan Jurjevec, Davorin Verlič, Boštjan Pavli in Marofov Chardonnay Kramarovci 2015 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: ”Joj, kaj je že konec!?” Da ni konca (okusov), bodo poskrbeli ognjemet, kar štirje chefi – Boštjan Pavli je lani imel največji naval, mariborski chefi pa imajo vedno največ navijačev – in jutro desetega dne devetdnevne promenade vrhunskih chefov, vin in dobrojedcev!   Zadnji večer 8. SladoLenta Boštjan Pavli (Restavracija Harfa, Ljubljana) 2 srčka Kapesanta s črnimi nudli na korenčkovi kremi z marinirano kraljevo kozico, okisano redkvijo, ingverjevo peno, riževim čipsom in…

SladoLent: Pri Lojzetu, Danilo in Miza za 4

Zadnje urejanje: 29. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Tomaž Kavčič, Gašper Čarman, Jure Brložnik in Simčičeva Rebula Cru Selection 2016 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: vrhunec tik pred zaključkom! Najbolj znani slovenski chef iz najbolj znane slovenske gostilne, toda samo za vas. Najboljši somelje iz najboljše vinoteke, toda v chefovski vlogi. Najmanjša slovenska restavracija, toda na največji chefovski promenadi. Zabava je zagotovljena. Ne le predstava, pravi kulinarični show! SladoLent je izšel iz Evropske prestolnice kulture, hkrati pa je odgovor na večletni izziv na Festivalu Lent, ki so mu v kulinarični ponudbi očitali ”zgolj čevapčiče na Lentu”. Uroš Mencinger, kulinarični kritik…

SladoLent: Tri lučke, Sedem in Pavus

Zadnje urejanje: 28. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Aljaž Novšak, Sebastjan Plevčak, Marko Pavčnik in Batičev Angel belo 2016 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: štajersko, toda s treh različnih koncev in iz treh različnih restavracij, grajske, izletniške ter šolske. 1-2-3 srčki, toda s tremi chefi, ki jih druži, ob različnosti slogov, izkušenj in prepoznavnosti, ambiciozna predanost ustvarjanju. Odkar je SladoLent, ulična hrana niso samo hamburgerji, čevapčiči in palačinke! In to ne velja le za Festival Lent. Hkrati pa tudi visoka kuhinja in fine dining nista več le domena dragih in elitnih restavracij. Vrhunski chefi so s SladoLentom namreč šli na…

SladoLent: Galerija, Repovž in Krasna

Zadnje urejanje: 27. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Luka Gmajner in Marko Magajne, Metka in Grega Repovž, Jurij Daolio in Ducalov Renski rizling 2014 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: degustacijski meni mame in sina na ekološki kmetiji z največ srčki, fajn kulinarično doživetje dveh mladih chefov sredi parka veličastnega dvorca in krasna hiša mladega kulinaričnega presenečenja – prvič na SladoLentu – iz vasi, ki je polna dobrih gostiln. SladoLent izziva! Chefe, da se ne zadovoljujejo s povprečnostjo, temveč stremijo k odličnosti. Le tako se, namreč, uvrstijo na dravsko promenado … Gostilne in restavracije, da kuhajo to in tako ter točijo…

SladoLent: Strelec, Vila Podvin, Milka

Zadnje urejanje: 26. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Igor Jagodic, Uroš Štefelin, Miha Dolinar in Ščurkov Modri pinot 2013 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: trije gorenjski chefi v novi postavi! Dovršena eleganca Igorja Jagodica z Gradu, nova slovenska kuhinja Uroša Štefelina iz Vile in kulinarično presenečenje Mihe Dolinarja, ki je prvič na SladoLentu, izpod Vršiča. Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha, začasna izmišljotina, ki ji grozi obskurnost. Postala je samostojna kulinarična veja, z lastnimi trendi, pravili in tehnikami, oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah. To je užitek, ki ne…

SladoLent: Denk, Mak, Grič

Zadnje urejanje: 25. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Grega Vračko, David Vračko, Luka Košir in Kupljenov Skywalker 2015 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: to je mogoče le na SladoLentu! Trije najbolj ”odštekani” slovenski chefi skupaj, v živo in samo za vas! Dva brata in dve sestri ter brat! Denkov Grega je največji tehnik med slovenskimi chefi, Luka z Griča je največji kreativec, Makov David pa kuha najbolj(še) brez zavor. Za najboljšega mariborskega chefa Davida Vračka (Restavracija MAK) je SladoLent ”rokenrol! Zato, ker pridejo najboljši, ki v te majhne jedi vložijo veliko truda, znanja, spretnosti, domišljije, ustvarjalnosti. In to se dogaja…

SladoLent: JB, Julijana, Oštarija

Zadnje urejanje: 24. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Janez in Tomaž Bratovž, Simon Bertoncelj, Roberto Gregorčič in Bartolov Modri pinot 2011 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: vabljeni za chefovo mizo, izza katere vam kuhajo kar štirje vrhunski chefi! Najboljše iz Ljubljane, najboljše z Bleda in najboljše iz Dolenjskih Toplic. JB krat dva, oče in sin, Simon krat medalje z mednarodnih tekmovanj, Roberto krat srce in smeh. Eden najboljših slovenskih chefov Janez Bratovž (JB restavracija) je na SladoLentu vsako leto zato: ”Ker je to posebna izkušnja, saj v svoji restavraciji ne morem imeti takšnega kontakta z gosti, tukaj pa kuham in…

SladoLent: Atelje, Hiša Fink, Maxim

Zadnje urejanje: 23. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Jorg Zupan, Damjan Fink, Peter Kovač in šampanjec Serge Mathieu. Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: trije mladi chefi, toda vsi s chefovsko prepoznavnostjo in uspehom. Zupan je najbolj avantgarden ljubljanski chef s pravim Ateljejem, Finku Grad ni bil dovolj in je zdaj spet tudi v rojstni hiši v Irči vasi pri Novem mestu, Kovač pa je v najbolj elegantni ljubljanski restavraciji Maxi-malen! S takšnimi chefi, vsak večer, devet dni zapored, je SladoLent iz večerje naredil predstavo … Zato je to festival ulične prehrane, ki se bistveno razlikuje od vedno bolj številnih street…

SladoLent: otvoritev chefovske promenade

Zadnje urejanje: 22. junija 2018

Nocoj začetek Festivala Lent in prvi večer chefovskega street fooda ob dravskem nabrežju: Gostilna Rajh, Ošterija Debeluh in Restavracija Lambergh Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: Jure Tomič, Grega Rozman in Leon Pintarič! Jure Tomič je svetovni prvak, Gregor Rozman ima medalje s kuharskih olimpijad, Leon Pintarič pa ima šele 24 let, pa je že chef! Vsak na svojem koncu, dolenjskem, prekmurskem in gorenjskem, s po tremi srčki kreativno posodabljajo slovensko regionalno kuhinjo. Tudi vreme ne more zmotiti SladoLenta! Pod streho prizorišča ob velikem odru na Dravi bo nocoj otvoritev že osme slovenske chefovske promenade. Harmonija vonjav. Ritem udarjanja…

Hiša Franko 48. na 50 Best!

Zadnje urejanje: 20. junija 2018

Na najbolj znani lestvici najboljših restavracij na svetu Slovenija prvič med najboljših 50 – Hiša Franko po lanskem 69. mestu letos 48. V San Sebastianu, najbolj kulinaričnem mestu na svetu, ki ima glede na število prebivalcev največ Michelinovih zvezdic, ki pa na najbolj znani lestvici najboljših na svetu še ni uspelo potrditi tega svojega primata, je Ana Roš iz Hiše Franko prejela novo pomembno svetovno priznanje. Potem ko se je Janez Bratovž s svojo JB restavracijo leta 2010 prvi od Slovencev uvrstil na angleško lestvico World’s 50 Best Restaurants, na 89. mesto, in potem ko je bila Hiša Franko lani,…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!