Okus na mestni plaži

Zadnje urejanje: 19. februarja 2020

Ocenjujemo: 1 srček za koprsko restavracijo Savor – Restavracija, ki z lokacijo in ambientom ne vabi le kopalcev, saj nima le lepega morskega razgleda, temveč imajo tudi vsi, ki so na morju, lep razgled v Savor Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Savor ima lokacijo in ambient, kar je atraktivno za žejne s plaže, ki v lepem ambientu dobijo več kot v navadnem bifeju; za radovedne s plaže, ki jih privabi lepa terasa in se želijo nagraditi s fino ponudbo; za sprehajalce po koprski rivi, ki želijo več od kave in sladic v najbolj znani koprski slaščičarni; za lačne za…

Zvezdice jejo z žlico

Zadnje urejanje: 19. februarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (7) – Pet glavnih kakovostnih omejitev, ki nam lahko preprečijo veselje 18. marca – Od žlice do vina, od omake do nadokusa – Primer 1 mišelinke: Riff, Valencija Piše: Uroš Mencinger   Po naši napovedi – tukaj -, koliko mišelink lahko glede na kakovost vrhunske slovenske kulinarike in s pomočjo primerjave z ocenami vodiča Gault & Millau v Nemčiji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem, pričakujemo v Sloveniji, smo dobili nekaj različno-dobro-obveščenih namigov, da smo bili preveč optimistični. Pa čeprav smo naredili tri ocene, optimistično, realno in pesimistično! Če bo še slabše od pesimističnih pričakovanj – 6…

Riba iz pečice med mišelinkami

Zadnje urejanje: 17. februarja 2020

Zgodba o preprostih jedeh, ki jih je najtežje dobro skuhati, velikih chefih, ki jim prav tako lahko zagori, in domačih chefih, ki niso ribiči, zato se morajo potruditi s prilogami Piše: Uroš Mencinger   Ko se pripravljamo na slovenske mišelinke – tukaj – je prav, da ob omenjanju mišelinskih in svetovnih chefov ne pozabimo tudi na domače chefe. Ta članek je zato zanje! Le kdo nima spiska gostiln/restavracij/jedi, ki bi jih rad še začasa obiskal/pojedel?! Tako kot ima vsak tudi spisek, kje/česa pa zagotovo ne bo (po)jedel … Kar se podpisanega tiče je prvi spisek za en naslov krajši. Na…

Morski okusi v Bričevem vinogradu 

Zadnje urejanje: 17. februarja 2020

Ocenjujemo: 1 srček za restavracijo Brič v Dekanih – Brič, ki je bil včasih Primorka, je morska restavracija kot včasih in kot je še danes v morski Sloveniji zaželeno Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   V Brič greš s točnim pričakovanjem. Veš, kaj si želiš in kaj boš. To hočeš. Zato je glavna odlika Primorkinega Briča, da to tudi res dobiš! Primorka je bila bližje morju, toda Brič ima več prostora. Oboje pa je za takšno restavracijo pomembno. Brič, ki je bil včasih Primorka, je morska restavracija kot včasih in kot je še danes v Sloveniji, ki ljubi morsko hrano…

Koliko stane mišelinka?

Zadnje urejanje: 11. februarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (6) – Michelinovih zvezdic se ne da kupiti, jih je pa potrebno plačati, gostinci z vlaganji in visokimi stroški vrhunske kulinarike, gostje pa z visokimi cenami obiskov v mišelinskih restavracijah Piše: Uroš Mencinger   Bareiss, 3 Michelinove zvezdice. Spoznali ste ga v drugem nadaljevanju teh priprav na (slovenske) mišelinke. Če se boste odločili za obisk, vam priporočamo, da ga obiščete za kosilo in da si naročite meni. Razen, če v restavracijah sploh ne gledate, kaj piše desno ob vsaki posamezni jedi ali spodaj pod spiskom degustacijskih menijev. V nadaljevanju namreč svetujemo le tistim, ki radi dobro jejo,…

Kosilo ob štajerski avtocesti

Zadnje urejanje: 11. februarja 2020

Ocenjujemo: srček za Hotel A iz Arje vasi – Včasih so bile le Trojane, potem je prišel še Grof, zdaj je tudi A – Odlična lokacija, sodoben ambient, dobra postrežba, znane jedi Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Včasih, ker je tako hotela avtocesta, smo pri Arji vasi nezadovoljno zavili z nje. Potem, ko so jo podaljšali do Ljubljane, pa smo dolgo zadovoljni brzeli mimo. Tako dolgo, dokler nas po hitri gradnji na sredi med Ljubljano in Mariborom ni premagala radovednost. Kaj se tukaj dogaja? In zdaj ne brzimo več mimo, zdaj pri Arji vasi spet zavijemo z avtoceste. A…

Vse slovenske mišelinke

Zadnje urejanje: 4. februarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (5) – Vsi slovenski kandidati za Michelinovo zvezdico/zvezdice – Pesimistično: 6; realno: 15; optimistično: 20 – Michelin bo odgovoril 18. marca Piše: Uroš Mencinger   Tomaž Kavčič z dvorca Zemono, ki je v konkurenčnih italijanskih vodičih v družbi dveh in treh zvezdic, priznava: ”Chef, ki pravi, da mu ni mar za Michelinove zvezdice, laže!” Ana Roš, ki je na konkurenčni lestvici uvrščena med 50 najboljših restavracij na svetu, si zvezdice želi zato: ”Ker Michelin definitivno postavi državo na svetovni kulinarični zemljevid! Z njim bomo vsi boljši, ker bomo imeli boljše goste in se bomo zanje morali…

Dva srčka kar pod stopnicami

Zadnje urejanje: 3. februarja 2020

Ocenjujemo: Štorja pod stopnicami – Presenečenje v kletni gostilni in vinoteki v Postojni – Kjer ima pozdrav mladega chefa več hodov kot drugje degustacijski meni Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Postojna je zgodba pod zemljo. V njeni jami živi človeška ribica v večni temi. Štorja je zgodba pod stopnicami. Zaradi njene gostilne in vinoteke v kleti Postojna ne živi več v kulinarični temi!  Štorja je zgodba, ker tako preseneti, da si je ne želiš pripovedovati dalje, saj bi jo raje obdržal zase. Štorja je pod stopnicami, zato si še bolj presenečen.  V takšne gostilne moraš nekam daleč na izlet,…

V Tiffany ne le po srečo

Zadnje urejanje: 29. januarja 2020

Ocenjujemo: 1 srček za restavracijo Tiffany v novogoriškem hotelu Park – Vrhunska postrežba in morski okusi tudi za zunanje goste Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Ko pred vrati oddaš avto hotelskemu pažu, se ti za njimi ni potrebno legitimirati, ker po stopnicah v prvo nadstropje ne potrebuješ sreče, da greš v hotelu Park na večerjo s Tiffany. Tiffany je igralniška restavracija, kar pomeni, da ima stalne goste, ki imajo znani apetit in ustaljene igralno-kulinarične navade. Tem gostom je všeč Tiffanyjevo uglajeno gostoljubje in fina, pretežno morska, ponudba mlade kuharske ekipe, ki jim daje dovolj prostora, da so le lačni…

Večerja treh pomlajenih chefov

Zadnje urejanje: 3. februarja 2020

Trije (bivši) blejski chefi Štefelin, Jagodic in Volčič so kuhalnico na skupni večerji v Vili Podvin prepustili svojim pomočnikov, mentorski večer pa je počastil mentor vseh Andrej Kuhar Piše: Uroš Mencinger   ”Užival sem,” je Andrej Kuhar, starosta slovenske vrhunske kulinarike, ki edini pozna ”breme” Michelinove zvezdice, izrekel največjo pohvalo in nato trem chefom podaril najlepše darilo. A mentor številnim znanim slovenskim chefom, ki je pri 72 letih še vedno aktiven, v gostilni Zorko, dragocenih japonskih nožev iz damastnega jekla z vgraviranimi inicialkami AK ni podaril trem gorenjskim ”tenorjem”, ki so prav pod Kuharjevim vplivom zasloveli najprej na Bledu, potem…

Kako se bere z gum?

Zadnje urejanje: 27. januarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (4) – Deset nasvetov, kako brati ne le zvezdice, temveč tudi druge kulinarične ocene, oznake, vodiče, lestvice, kape in srčke – Dobro ni zato, ker ima zvezdico, temveč zato, ker odobrovólji Piše: Uroš Mencinger   Grem v trgovino po nove zimske gume, pa niso hoteli le denarja, temveč tudi mere. Teža? Višina? Samo od voznika ali od vseh potnikov? Da se bo manj drselo, čim težji bomo? Ne, so se mi smejali, češ, na gumi vse piše. A tam je toliko številk, da ničesar ne razumeš. Katera je prava? Jaz potrebujem gume le za avto, ne…

Srček za kranjski Bistro Sonet

Zadnje urejanje: 23. januarja 2020

Ocenjujemo: 1 srček za rime kranjskega Soneta – Bistro kosila v več hodih in ambiciozne a la carte jedi za večerjo v sproščenem ambientu staro-nove kranjske gostilne Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Če si prišel v bistro, želiš le hitro, preprosto, znano, kot drugod, a ne v Sonetu, saj te na kosilo vabi vsak dan druga, pestra in trihodna rima. Če si prišel na večerjo, pričakuješ pesnika ob kupici za mizo, dobiš pa chefa ob ustvarjanju v kuhinji. Če si prišel peš, ker Sonet je v starem delu Kranja, boš odšel poskakujoč. Skratka, Sonetova rima je takšna, da je…

Ne sveti vsaka zvezdica

Zadnje urejanje: 24. januarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (3) – Tudi v vrhunski kulinariki zvezdice padajo z neba – Zakaj je Schlossberg izgubil drugo mišelinko – Če se jedi ne smejijo, se tudi jedec joče Piše: Uroš Mencinger   Na prvi strani jedilnega lista, pod katerim sta podpisana oče in sin, Jörg in Nico Sackmann, piše: ”Arome se skrivajo za korajžo do odkrivanja.” Tudi sam se takoj podpišem … Saj zato sva tudi šla po najboljšem kosilu leta (2019), ki ga najdete tukaj, na večerjo še v nekaj kilometrov oddaljeni ”romantični hotel” Sackmann in njegovo ”gourmet restavracijo” Schlossberg. No, malo pa je radovednost nadražil…

Dva srčka za Pule s pula

Zadnje urejanje: 15. januarja 2020

Ocenili smo restavracijo Na pul s Posestva Pule – Dva srčka za novo verzijo z mlado ekipo in chefom Urhom Kapelarjem – Samooskrba s polja-pula Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Posestvo Pule je tisti kraj, ki ti najboljše pojasni, zakaj Slovenija ne bo evropska gastronomska regija šele 2021 (in le na papirju), temveč je to že! Zato, ker boš presenečen!   Presenečen zato, ker do tja ne pelje ravna in hitra pot. Tja ”gor” je potrebno na izlet, zaviti, torej, z avtoceste, najti pot (kažipoti so dobri), premagati ovinke in objeti planoto, ki te nagradi izza gozda. Zato, ker…

Zvezdice na češnjevi torti

Zadnje urejanje: 14. januarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (2) – Claus-Peter Lumpp je v Bareissu že 35 let, najboljši chef Dolomitov Norbert Niederkofler pa v St. Hubertusu že 24 let – Akademija v osnovni šoli za 300 zaposlenih in 100 sob Piše: Uroš Mencinger   V Osem je že zmanjkalo kruha, a so nas na srečo všečki obvestili, da imajo kruh z drožmi tudi malo višje, na Gornjem trgu pred svetim Florijanom, v novi jazzovski kavarn(ic)i, pekarni in slaščičarni Menagerie. Črnemu kruhu s semeni se sicer ni izšlo vzhajanje, a saj je vsak kruh z drožmi dober zaradi svojega okusa, ne oblike, in tudi torte…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!