Marko Magajne v finalu GCC

Zadnje urejanje: 25. februarja 2019

Slovenija je dobila prvič predstavnika v velikem finalu Global Chefs Challenge, ki bo naslednje leto v Sankt Peterburgu v Rusiji  Chef Marko Magajne iz celjske Galerije okusov je na kvalifikacijah kuharskega tekmovanja Global Chefs Challenge v Riminiju priboril zmago za regijo južne Evrope in se uvrstil v finale tekmovanja najboljših kuharjev sveta, ki bo v ruskem Sankt Peterburgu. Svetovna kuharska zveza WACS, v katero je včlanjena tudi Slovenija, dvoletno prireja izbor za najboljšega kuharja sveta – Global Chefs Challenge. V velikem finalu se pomerijo zmagovalci kulinaričnega svetovnega prvenstva (Culinary World Cup) in zmagovalci sedmih regijskih kvalifikacij (Worldchefs Regional Semi-Finals). Slovenija…

Srček za Njami sushi

Zadnje urejanje: 22. februarja 2019

Ocenili smo novi mariborski suši bar, v katerem so sušiji njami za 1 srček – Japonci po jajčni omleti ne grejo domov, nejaponci pa po Njamiju hočejo na Japonsko – Vsak mesec cela tuna Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   V Njamiju so sushiji res zushiji, Njami pa je res bar. Njami sushi je, skratka, točno to, kar pravi njegovo ime: suši je njami! Njami je suši bar, v katerem Japonci ostanejo, potem ko z jajčno omleto preizkusijo sushi riž! Njami je najboljša mariborska vstopnica v drugi in novi svet japonskih okusov, tradicije, kulture in zushijev! Zato, ker Njamijevi sušiji…

Drožomanija Anite Šumer

Zadnje urejanje: 20. februarja 2019

Knjiga, ki vas popelje v zdrav svet peke z drožmi na preprost način in vam pričara vonj in okus ”drožastih” dobrot. Piše: Uroš Mencinger   Ko sem prvič srečal Anito Šumer, je imela polni roki kruha. V vsaki majhen, toda visok, okrogel, lep, razcvetel, zlato-rjav hlebec. Da sva se pozdravila, mi je zato enega ”morala” dati. In, to mi je ostalo najbolj v spominu, njen stisk je bil čvrst, toda topel, njen kruh pa tako lahek, da je potreboval oster nož, in tako mehek, da je tako hrustal. Takšen kruh želim speči, sem se zaobljubil. Od takrat vedno znova prebiram…

Višarje: na smuko in friko

Zadnje urejanje: 18. februarja 2019

Čeprav je namesto morja zdaj pizza, je Juretova Locanda še vedno najboljša slovensko govoreča planinsko-smučarska koča Piše: Uroš Mencinger   Za srček na snegu se je potrebno peljati daleč (v Italijo). Ali pa se odpraviti na bližnjo božjo pot. Da Jure je smučarska koča, zaradi katere je z Višarij odlična smuka, tja pa je potrebno tudi poleti in ne le ob polni luni! Odkar sta Višarje in Trbiž tako dobro smučarsko povezana – čez dve leti bo na vrh popeljala še nova gondola iz Ovčje vasi, Trbiž pa družinam gradi nove smučarske proge, ki ne bodo le črne -, je…

Nonino: žlahtno žganje iz ostankov

Zadnje urejanje: 13. februarja 2019

Luksuzna žganjekuha blizu slovenske meje – Vse Noninove ženske – S princesami grappa od pepelke do kraljice Piše: Uroš Mencinger   Gospa Giannola, 80, je dirigirala v takšnem ritmu in tempu, da so ji še mladi slovenski chefi komaj sledili. Hči Elisabetta, 50, je z dolgo pipeto vlekla iz majhnih sodov, na katerih so bila še imena njenih sester Cristine in Antonelle, tako stare žganice, ki so dišale po vaniliji in karameli, pa po picolitu, gleri, muškatu, sovinjonu, merlotu, in po lesu, češnjevem in hrastovem, ter po sadju, jabolkih in hruškah, da so se še ljubitelji konjakov, rumov in viskijev…

Desetkrat pita, a kot tarte

Zadnje urejanje: 11. februarja 2019

Tarte ni kolač, ker je to quiche, zato je pita, ker jo pod tem imenom poznajo po vsem svetu – 10+ tartov in pit Francozi imajo tarte, Italijani pizzo, Slovenci (in še marsikdo) pa pito. Priljubljenost je svetovna in velika, tega pa je kriva raznolikost. Pri tarte/piti domišljija ne pozna meja, sladko ali slano, krhko, listnato ali kvašeno testo, nadevi zelenjavni, mesni, ribji, sadni, kar je pač v hladilniku ali shrambi, Pa še slepo peči se boste naučili. V našem zadnjem nadevu so bili na krhkem testu, ki je hrustljalo, ko se je šele v ustih drobilo, por, kraljevi ostrigarji…

Kitchen Impossible v Gostilni Rajh

Zadnje urejanje: 7. februarja 2019

Avstrijski chef Max Stiegl, rojen v Piranu, je znanega nemškega TV chefa Tima Mälzerja poslal kuhat v najboljšo prekmursko gostilno – V nedeljo ob 20.15 na VOX Začela se je četrta sezona znanega kuharskega TV šova Kitchen Impossible, v katerem nemško govoreči kuharji izzivajo najbolj znanega nemškega TV kuharja Tima Mälzerja, ta pa njih. Za dober okus je potrebno čez mejo in na rezino noža … Obraniti je potrebno kuharsko čast in razrešiti ”nore” kuharske izzive.  Druga oddaja četrte sezone uspešnega nemškega kuharskega šova, ki je zelo popularen tudi v Avstriji in Švici, bo imela tudi slovenski pečat. V nedeljo…

Dobra smuka = dobra hrana

Zadnje urejanje: 6. februarja 2019

O dobri smuki vedno bolj odloča dobra hrana – Tako kot mora imeti smučišče modre, rdeče in črne proge, mora imeti tudi kuharje za zrezke in šmorn ter chefe za zvezdice in srčke Piše: Uroš Mencinger   Nihče se več ne gnete rad v dolgi vrsti pred škripajočo enosedežnico, na vrhu katere te pred amputacijo prstov na rokah in nogah reši le čutara domačega sadjevca v prsnem žepu od dedka podedovanega anoraka, preden se ti na lesenjače zapika dovolj snega, da lahko celo z Vitranca kar smukaš do doline. Vsi raje s toplo zadnjico od grelnih blazin osemsedežnice v topli…

V Fudu lisičkam v čast

Zadnje urejanje: 1. februarja 2019

”Divje” gostovanje v mariborski restavraciji Fudo – Jorg Zupan iz ljubljanskega Ateljeja in vina Zorjan z južnih obronkov Pohorja Piše: Uroš Mencinger   Največji mariborski praznik je, že 55 let, od tega kar 50 na najvišjem svetovnem nivoju, ko Lisičke vijugajo na Zlati lisici! Včasih je bil njim na čast v dvorani Tabor Lisičkin koncert, še pred njim se je plesalo v Slaviji in se na progo zjutraj odhajalo iz Orlove kleti, in takrat, ko še ni bilo denarnih nagrad, so smučarke spoznavale tudi Vinagova vina izpod Trga svobode. Zdaj pa je vse le še na vrhunskem nivoju … Časi…

Smučanje z(a) okusom

Zadnje urejanje: 24. januarja 2019

V Alti Badii je letos za sladico ob desetletnici Sciare con Gusto mineštra iz sadja in zelenjave slovenskega chefa Tomaža Kavčiča Piše: Uroš Mencinger   Alta Badia je tisto najlepše smučišče največjega smučarskega kroga na svetu (Sellaronda), ki ponuja največje užitke, na snegu in izven njega. Kjer zimski dopust pomeni veliko več kot le smučanje, pa čeprav takšnih in toliko prog ni nikjer drugje, ni težko kaj delati, če ne smučaš, temveč – kaj izbrati. Vsak kraj ima, namreč, dobro označene sprehajalne poti (okrog 1 ura hoje, skupno 18 poti), ponujajo vodene pohodniške ture, sprehode in pohode z baklami, snežne…

Benetke: ne turisti, ampak domačini

Zadnje urejanje: 18. januarja 2019

Neturističen izlet v laguno: ker je turistov vedno več, Benečanov pa vedno manj, se v najbolj turističnem mestu na svetu ne smeš obnašati kot turist, temveč kot domačin Potujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Samo za člane Šole okusov: potep po Benetkah z vsemi naslovi in predlogi je tukaj. Sedenje na Markovem trgu je za turiste, ki jih je v Benetkah letno kar 28 milijonov, drago, toda krmljenje golobov, ki jih je kar 130 tisoč, je, ker je kaznivo, lahko še dražje. A sonce je nizko, voda pa visoko, zato se pozimi med kanali bolj kot s turisti prerivaš z…

Ocvrta mocarela iz ozimnice

Zadnje urejanje: 18. januarja 2019

Seveda, kdor je v Šoli okusov, za ocvrti sir pač ne potrebuje recepta. To vendar vsak zna … A morda bo vseeno prišel prav kak nasvet. Ni vsak ”pohani” sir enako ocvrt! V trgovinskih zamrzovalnikih je ocvrtega sira kolikor hočeš. Imajo celo takšne, da jih lahko ”ocvreš” kar v mikrovalovki. Joj! V paketu je še kečapu ali majonezi nekaj podobnega, tako da se tudi s prilogo ne velja zamujati. Kvečjemu bo potrebno solato otrebiti, a tudi te že rastejo kar na trgovskih policah, zato jih ni potrebno niti umivati. Joj, joj! Gre pa tudi pri ocvrtem siru čisto drugače. Najprej…

Hiša Franko med 100 na svetu

Zadnje urejanje: 17. januarja 2019

Najbolj znana nemška kulinarična revija Feinschmecker je v izbor 100 najboljših restavracij na svetu uvrstila tudi slovensko restavracijo Hišo Franko chefinje Ane Roš – Ocena 4,5 F (od 5)! ”Nagrada za njene zasluge, ker je pripeljala Slovenijo na svetovni kulinarični zemljevid,” so zapisali v posebni izdaji nemškega kulinaričnega magazina Feinschmecker. V svoj izbor stotih najboljših restavracij na svetu so uvrstili iz Slovenije Hišo Franko. Feinschmecker restavracij ni razvrstil po vrstnem redu. V njihovem izboru so restavracije, ki ponujajo posebno, enkratno kulinarično doživetje, med najboljše med najboljšimi so se uvrstile zaradi svoje kuhinje, ki je na najvišjem nivoju. ”Kuhinja in koncept…

Gostinski obisk Anine kuhinje

Zadnje urejanje: 14. januarja 2019

”Nekateri sploh še niso bili pri nas,” je ugotovila Ana Roš in lastnoročno popravila to ”napako” Ko je v kuhinji pozvonil zvonček, je bilo potrebno pogledati v kozarec … Gostov je bilo toliko, da so v kuhinjo na lignje, ki so nekaj mesecev fermentirali v paci v Frankovi sušilnici, preden so jih Anine pomočnice in pomočniki, ki so se v Selu zbrali z vseh vetrov in koncev sveta, napolnili z jagnječjim priželjcem, lahko odhajali po vrsti, oziroma po vinskih sortah. Bil je rojstni dan, pa novo leto, pa konec sezone, pa začetek dopusta, predvsem pa odlična ideja. ”Nekateri sploh še…

Novo v New Yorku

Zadnje urejanje: 14. januarja 2019

Predlog za kulinarični izlet 2019 v New York – Od italijanske restavracije v novi in četrti Brooklyna do nove najbolj zaželene restavracije na Manhattnu New York je vedno zaželen potovalni cilj. Kdorkoli ima večino v senatu, vseeno katera podpira tri vogale v Beli hiši in ne glede na to, ali smo z zetom zadovoljni ali pač ne … New York je glavno mesto sveta, vseeno kaj se dogaja v Washingtonu, Moskvi, Pekingu ali Bruslju! Zato, ker je New York najbolj živahno mesto na svetu, ker to mesto nikoli ne spi, ker se v tem mestu rojeva vse tisto, kar se…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!