Slovenski JRE mednarodno aktiven

Zadnje urejanje: 9. januarja 2019

Štirje novi člani slovenskega JRE, skupno jih je že 16 – V svetovnem JRE je združenih 330 restavracij in 160 hotelov, ki jih družijo talent, strast in kakovost Slovenska družina JRE se širi in je tudi vedno bolj aktivna. Nova predsednica Marcela Klofutar (Vila Podvin) je v to (družinsko) smer tudi zastavila svoje delo. ”Oblikovati želimo pravo JRE družino, v katero bodo ob vrhunskih gostincih tudi njihovi dobavitelji, hotelirji, kulinarični mediji, izobraževalne ustanove …” Z novim letom so tako slovenski člani združenja JRE, ki deluje v 15 državah in vključuje 330 restavracij ter 160 hotelov, povečali svojo družino in medse…

Poseben meni za okusen začetek leta

Zadnje urejanje: 9. januarja 2019

Zdravo živeti je potrebno celo življenje! Gibati se je potrebno vse leto. Dobro jesti je zato potrebno vsak dan, tudi januarja! Piše: Uroš Mencinger Recepti: Violeta Mencinger Decembra je toliko predlogov in receptov za božično večerjo, silvestrsko slavje, decembrsko praznovanje, da jih je celo preveč. Januarja pa nič … Tako intenzivno smo se, kajne, poslavljali od starega, da nam je zdaj zmanjkalo moči za otvoritev novega … Kot da je lanski sneg bolj pomemben od letošnjega … Kot da se veselimo tistega, kar je že izza, ne pa tega, kar je še pred nami … Kaj pa tisti, ki imajo…

Ne zavrzite, raje poližite

Zadnje urejanje: 7. januarja 2019

Dobrojedski nasvet za začetek leta: vedno pojejte vse, ker boste tako prej temeljito razmislili, kje, kaj in koliko boste kupili, kaj in kako boste skuhali, ter kje, s kom in koliko boste pojedli Uroš Mencinger   Pojeste tako? Vsak Slovenec letno vrže v smeti 64 kilogramov hrane (vsak Evropejec celo sto kilogramov!). Skupno je to 131.800 ton. In od tega je 40 odstotkov še užitne hrane. To je zelo dosti hrane. To je pet kilogramov kruha na mesec. Nekje na drugem koncu sveta bi bilo s tem kruhom vsaj milijon manj lačnih. Pri nas pa bi bilo brez te zavrženo…

Novo (in dobro staro) v Londonu

Zadnje urejanje: 4. januarja 2019

Predlog za kulinarični izlet 2019 v britansko prestolnico – Od starih, ki vsak dan ustvarjajo novo, do novih, ki skrbijo, da je London tudi kulinarična prestolnica V Londonu je 40 tisoč gostinskih lokalov, kar je celo precej več kot v New Yorku (23.500)! To pomeni, da je vsak teden veliko novega. Zato je London vedno atraktivna kulinarična destinacija. Zbrali smo nekaj predlogov (vir: Feinschmecker, januar 2019), s katerimi si lahko zapolnite podaljšan kulinarični vikend ob Temzi. Kaj je novega in kaj od starega ne smete zamuditi? Od vinskega bara do največje britanske tržnice, vmes pa od repa do rilca in…

Nove slike Janeza Bratovža

Zadnje urejanje: 21. decembra 2018

Kuharska knjiga velikega chefa – če še ne veste, kaj bi skuhali za božič in novo leto, in če že veste, da bi radi v letu 2019 kuhali več in boljše Piše: Uroš Mencinger   Vsaka naslovnica nove JB-jeve debele (290 strani) kuharske bukle je unikatna, z njo pa je veliki slovenski kuharski mojster dokazal, da ni vešč le s kuhalnico, temveč tudi s čopičem. Toda, čeprav gre ponovno (prejšnja knjiga Janeza Bratovža Zemlja – morje okusi iz Slovenije je bila pred enajstimi leti najlepša knjiga leta) za eno najlepših kuharskih knjig, ne le pri nas, temveč tudi v svetu,…

Srček za Hišo kulinarike Manna

Zadnje urejanje: 27. decembra 2018

Ponovno smo ocenili ljubljansko restavracijo Manna – Slovensko-mediteranska kuhinja pod pesniškim nebom – Hiša kulinarike: dnevna gostilna, večerna restavracija, slaščičarna, kavarna, vinoteka Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Manni, ki je ob Gradaščici, se pozna, da ni nižje spodaj ob Ljubljanici. Kdor gre v Krakov, ne gre tja mimojede, temveč z razlogom. Zato je hodov več, vrt je spredaj, zadaj in še vmes, prostora, spodaj in zgoraj, je dovolj za sladkosnede in dobrojede, pa še za avto poskrbijo, a se vse to (ne) pozna na ceni. Mannini gostje v tedenskem ritmu hodijo v gostilne poslovno, v mesečnem pa družinsko. Za…

Domač kruh za novoletno zaobljubo

Zadnje urejanje: 28. decembra 2018

Začnite peči kruh, da boste vedno jedli dober, oziroma najboljši kruh. Ker, ko je kruh dober, je dobro tudi vse drugo. Piše: Uroš Mencinger   Vsak kruh ni dober. Je pa dober vsak kruh, ki ga spečemo sami! To je resnica, ki ji ne smejo lagati ne pravi in ne domači chefi. Kajti kruh, ki je dober, je le iz dobre moke, čiste vode in malo soli, je skrbno zgneten, potrpežljivo vzhajan in sveže spečen. V njem ni praškov in dodatkov, ni iz avtomatov in ni dober le, ko je pravkar iz peči. Dober kruh nima le hrustljave skorje in…

Čufte, boljše kot v vrtcu

Zadnje urejanje: 19. decembra 2018

Čufte s krompirjevim pirejem in čufte s špageti, po čuftah iz pečice Piše: Uroš Mencinger Kaj vam odgovorijo otroci, ko jih vprašate, kaj so imeli danes za kosilo? Vedno rečejo, kajne, enako: ”Čufte s špageti!” Recept za čufte je tukaj. A naredili smo jih toliko, da jih je ostalo dovolj še za jutrišnje čufte s krompirjevim pirejem, in potem jih je tudi jutri še ostalo dovolj, da smo jih zamrznili. Čez mesec dni se je okus v ustih že izgubil, spomin pa je še ostal. Dolgi spomin, pravzaprav, saj je segel vse do vrtca in šolskih kosil. Ste tudi vi imeli…

En srček za Alajmov Amo

Zadnje urejanje: 11. decembra 2018

Ocenili smo bistro-kavarno-restavracijo Amo iz Benetk – Kot v izložbi, kot iz izložbe, kot za izložbo Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Skoraj 30 milijonov turistov obišče letno Benetke in prav vsi se najprej sprehodijo po Markovem trgu! Nič čudnega, da kavarni, Florian in Quadri, ki si s svojimi stoli in golobi delita trg, ponujata najdražjo kavo na svetu. Quadri je tudi restavracija z Michelinovo zvezdico, ki ima ob sebi še bistro Quadrino. Chef Max Alajmo, ki je leta 2002 z 28 leti postal najmlajši chef na svetu s tremi Michelinovimi zvezdicami, v Le Calandre pri Padovi, pa v Benetkah…

Iznajdljivo izboljšana burrata

Zadnje urejanje: 7. decembra 2018

On zanjo iz ostankov in kar brez recepta: burrata s karamelizirano čebulo in špageti s paradižnikom in pestom Piše: Uroš Mencinger   “Pred dvema dnevoma si jo hvalil, kako dobra je, zdaj pa je še vedno v hladilniku …” Tri pike na koncu so bile pomenljive. Ker še nimata futurističnega hladilnika, ki bi javljal, kdaj in kaj je potrebno uporabiti iz njegove notranjosti, in ker nikoli ne bosta imela robota, ki bi kuhal zanju, je pač on zadolžen za ostanke … Le da teh treh pik ni povedal na glas. Pravzaprav ima prav, si je mislil, ko je brskal po…

Decembra nista le božič in silvestrovanje

Zadnje urejanje: 10. decembra 2018

Predbožično in prednovoletno darilo za dobrojedce iz Šole okusov: decembrski meni, ki naj ne čaka do konca leta Piše: Uroš Mencinger   Čeprav se vse leto pripravljamo na december, tako da v kuhinji treniramo in za mizo okušamo, se potem ponavadi zgodi, da zmanjka razlogov za eksperimentiranje. Za božič si vsi želijo isto kot lani, za Silvestrovo pa čim manj stanja ob štedilniku. Za vse, ki se s tem ne strinjajo, oziroma si želijo za božič nekaj novega in na silvestrovanju nekaj posebnega, imamo v Šoli okusov tudi decembra gostijo, ki je tukaj. Meni decembrskega vabila Vsi drugi, ki za…

Rezerviraj!

Zadnje urejanje: 4. decembra 2018

Iz Šole okusov v vašo najljubšo gostilno ali restavracijo – Izberite, preberite in rezervirajte Piše: Uroš Mencinger   ”Ženo bi rad presenetil za njen rojstni dan z obiskom vaše odlične gostilne,” se je glasila prva rezervacija, ko smo novembra v Šoli okusov uvedli elektronsko rezerviranje preko spletne strani za gostilne in restavracije s srčki. Gospod je rezerviral mizo v eni najboljših slovenskih restavracij. Datum: čez 4 mesece! V slabem mesecu dni se je s klikom preko vivi.si v slovenske gostilne in restavracije odpravilo več kot tristo gostov. V času Tedna restavracij jih na tak način rezervira več kot trideset tisoč….

Vipava 1894 in JRE

Zadnje urejanje: 26. novembra 2018

Klet Vipava 1894, ki je v avstrijskih rokah in odkupuje grozdje več kot 300 vipavskih vinogradnikov, sodeluje s chefi slovenskega in hrvaškega združenja JRE Najstarejša slovenska vinska klet po dolgoletni agoniji, ko je izgubila večino kakovostnega trga in ostala brez vinogradov, se pod avstrijskim lastništvom vrača tudi v vrhunske restavracije. Solastnik kleti, znani avstrijsko-štajerski vinar Hannes Sabathi, je na dvorcu Zemono gostil številne slovenske in hrvaške chefe. Ob jedeh Tomaža Kavčiča so točili vina Lanthieri, iz prvega letnika, ki ga je Sabathi na Vipavskem naredil iz grozdja več kot 300 kooperantskih vinogradnikov iz Vipavske doline. ”Kot feniks iz pepela,” je…

Koliko srčkov in kap?

Zadnje urejanje: 23. novembra 2018

Primerjava ocen – srčkov in kap, slovenskih in avstrijskih, – s kulinaričnega portala Šole okusov vivi.si in novega slovenskega kulinaričnega vodnika Gault&Millau 2019 Piše: Uroš Mencinger   Zdaj imamo tudi slovensko izdajo mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau. Na Michelin pa še čakamo … Gault&Millau smo imeli sicer že doslej, vendar le posredno, kot dodatek v avstrijski izdaji GM. Sicer podobno slovenske gostilne in restavracije v svoje vodiče in ocenjevanja dodajajo tudi v drugih državah. Hkrati imamo tudi svoja ocenjevanja. V Šoli okusov in na portalu vivi.si, kjer ocenjujemo slovenske (in tuje) gostilne in restavracije, podeljujemo srčke. Ker smo doslej pri ocenjevanju…

Gault&Millau 2019 Slovenija

Zadnje urejanje: 23. novembra 2018

Šest slovenskih restavracij s štirimi kapami, vendar po znižanih kriterijih – Najboljši restavraciji Hiša Franko in Gostilna pri Lojzetu – Najboljši chef Igor Jagodic Piše: Uroš Mencinger   Tudi Slovenija ima samostojno izdajo svetovno priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau, ki se je v 45 letih iz Francije razširil v 23 držav. Slovenski ocenjevalci so v slabem letu dni ocenili 140 gostiln in restavracij, od katerih so jih v vodnik (cena 19,90 evra) uvrstili 130 in jim podelili vsaj eno kuharsko kapo (avbo). Ob tem je v vodniku še 50 popularnih zbirališč (Pop), 50 vinskih kleti in 15 malih pivovarjev. Mira Šemič,…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!