Cana, nova mineralna voda

Zadnje urejanje: 12. avgusta 2019

Cana Royal Water: premium mineralna voda z Goričkega z edinstveno mineralno zasnovo, veliko kalcija in malo natrija   Izvirska mineralna voda z dodanim ogljikovim dioksidom Cana Royal Water iz arteškega izvira Cana na območju krajinskega parka Goričko je premium slovenska mineralna voda, z edinstveno mineralno sestavo na svetu. Vsaka voda ni samo voda, voda v današnjem času postaja “novo vino” … Vode se med seboj razlikujejo po okusu in vsebnosti mineralov. V vrhunskih restavracijah po svetu že uvajajo menuje z vodo (”water card”) in voda tako postaja alternativa alkoholu. Vode se tudi odlično prepletajo z jedmi, tako da že obstajajo…

Drugi srček za Rivico s Krka

Zadnje urejanje: 5. avgusta 2019

Ponovno smo ocenili najboljšo restavracijo na Krku in eno najboljših ribjih gostiln v Kvarnerju – Drugi srček je presodila glavna jed s tuno Rivica ima novo punto, Njivice pa staro Rivico … To pomeni, da je ”riva” v Njivicah lepša, sodobnejša in predvsem bolj urejena, ne več le polna sladoledov, turističnih menijev in prodajaln z natikači in ležalniki, iz njene Rivice pa lahko še vedno skočiš v ribiški čoln ali na motorno jahto, ker prav takšna je še vedno njena ponudba – iskrenost najboljših (morskih) sestavin, pripravljena z ravno pravo mero lepšega, sodobnejšega in predvsem bolj dodelanega, da ni le…

Dopustniško kuhanje/branje

Zadnje urejanje: 30. julija 2019

Dokler je boljše kuhati (tudi) na dopustu, čeprav mobilno, brez tehtnice in kljub vročini v pečici, imajo turistične gostilne problem Piše: Uroš Mencinger   Takšno rižoto na rdeče s kaneštrelami je možno jesti le na dopustu. Toda ne v gostilni, pa čeprav ima še tako lep in bližnji pogled na morje. To rižoto, je namreč, potrebno dolgo, nežno in ves čas mešati, zanjo so potrebno sveže majhne pokrovače, ki jih je težko in zamudno očistiti, in potem, ko je končno gotova, gostljata in kremasta, živa, ker riž ni bil vnaprej kuhan, in tresoča, ker je popila ravno pravo količino ribje…

Potrjeni trije srčki za prigrizke

Zadnje urejanje: 25. julija 2019

Preverili smo TaBar, v katerem se Jakob Pintar pripravlja na prestižno svetovno tekmovanje mladih chefov San Pellegrino – Tabarsi so predobri, da bi bili tapasi Chef Jakob Pintar je odpiral kartonske škatle in dirigiral svoji 12-članski brigadi, ki je njegove jedi skrbno zlagala na nove TaBarjeve krožnike. Toda, če ne bi med mizami veselo razlagal: ”Pravkar smo jih dobili,” njegovi gostje tega sploh ne bi opazili, saj so bili preveč zatopljeni v tisto, kar je bilo – na (novih) krožnikih! S tem pa so tudi najboljše pohvalili Pintarjeve ”tapase”, ki ustvarjalno in izvedbeno segajo tudi čez pintxose, če omenimo še…

Srček za sovinjsko Toklarijo

Zadnje urejanje: 18. julija 2019

Ocenili smo: v petsto let stari torkli na Sovinjskem polju nad Buzetom je Toklarija Nevia Sirotića še vedno drugačna od drugih hrvaških istrskih konob V Toklariji se je čas ustavil. In to je njena največja odlika! Kar je v njej ”zastarelo”, ima največ okusa; tistega okusa, ki smo ga v hlastanju za časom, že pozabili. Druge istrske konobe so medtem postale svetovno znane, nabito polne in vsako sezono večje. Druge so vedno bolj nove, Toklarija pa je vedno bolj stara. Druge ponujajo preveč, Toklarija pa premalo. Druge so si vedno bolj podobne, Toklarija pa jim je vedno manj podobna. A…

Kislina ni za kremženje

Zadnje urejanje: 15. julija 2019

Kaj manjka ”stari” slovenski kuhinji? Zakaj in s čim jo je potrebno pomladiti? Slovenske jedi so težke, občutek po jedi pa zato še težji. Manjka svežine! Piše: Uroš Mencinger   Ko so slovenski vrhunski chefi, ki so nastopili na pravkar minulem SladoLentu, že deveti promenadi slovenske vrhunske kulinarike na Lentu v Mariboru, v okviru Festivala Lent, dobili za nalogo, da ustvarijo street food jedi na temo nove slovenske kuhinje, so to nekateri vzeli zelo resno. Že prvi večer je bil novo-slovensko zelo zgovoren. Mojmir Šiftar je spekel pečenico iz fazana in ji na rezini rženega kruha dodal suha jabolka, arašide,…

Mauro Colagreco, prvi na listi 50 Best

Zadnje urejanje: 11. julija 2019

Pred štirimi leti je chef Mauro Colagreco iz restavracije Mirazur v Provansi gostoval v Hiši Franko – Danes je Mirazur najboljša restavracija na svetu (pred štiri leti je bila na 11. mestu) – Ponatis reportaže z gostovanja Maura Colagreca v Kobaridu in Ane Roš v Čilu (prvič objavljeno v časniku Večer) Piše: Uroš Mencinger   Avgust 2015. Prileteli, nabrali, skuhali, odleteli … Španec Andoni Aduriz je kuhal v COI v San Franciscu, Albert Adria v La Grenouillere Franciji, Danec René Redzepi v Nahmu v Bangkoku, Italijana Massimo Bottura v Momofoku, Davide Scabin v Mission Chinese, oba v New Yorku, Šved…

Šolanje okusov na promenadi

Zadnje urejanje: 3. julija 2019

Kaj novega, avtorskega, novoslovenskega in uličnega je prinesla pravkar minula sladolentna promenada vrhunske slovenske kulinarike? Piše: Uroš Mencinger   Ko je ognjemet povabil k Dravi, je bil Festival Lent spet v svoji stari podobi – dravska promenada je bila nabito polna ves večer, prav to pa je bil vsa leta tudi glavni prepoznavni znak največjega slovenskega poletnega festivala. Za druge dneve pa je bil ”glavni” oder na Dravi premajhen, tako da je množično čast ob Dravi reševal SladoLent … Vrhunski slovenski chefi znova niso razočarali več kot sedem tisoč obiskovalcev festivala avtorske ulične prehrane! V devetih večerih se je predstavilo…

SladoLent: Rožmarin, Maribor, Harfa, Fudo

Zadnje urejanje: 29. junija 2019

Nocoj na zaključku 9. SladoLenta Ljubljančan Boštjan Pavli (Harfa) v mariborskem primežu – Simona Zdovc (Fudo), Gregor Jager (Gostilna Maribor) in Denis Vrbnjak (Rožmarin) – Vino večera Tementov Sauvignon Reserve Joj, kaj je že konec!? Da ni konca (okusov), bodo ob Dravi poskrbeli ljubljanski chef, ki ima vedno največji naval, mariborska chefa, za katera navija tudi župan, chefica, ki je najbolj zvesta gostja SladoLenta, in jutro desetega dne devetdnevne promenade vrhunskih chefov, vin in dobrojedcev!   Nocoj na SladoLentu, 29. junija, od 19. do 24. ure Boštjan Pavli (Restavracija Harfa, Ljubljana, 2 srčka) Dimljen brancinov tatar, puding iz koromača, avokada…

SladoLent: Pavus, Galerija, Mizaza4

Zadnje urejanje: 28. junija 2019

Nocoj chefovska gneča na SladoLentu – Marko Pavčnik iz Pavusa, Luka Gmajner in Marko Magajne iz Galerije okusov in Jure Brložnik ter Maja Miška iz Mize za 4 – Vino večera Malvazija amfora Uroša Rojaca Najboljša celjska restavracija je na laškem gradu. Najboljša novo-celjska restavracija je v parku veličastnega dvorca. Najboljša koroška restavracija pa je v mariborski garsonjeri. Le nocoj so vse tri na dravski promenadi!   Nocoj na SladoLentu, 28. junija, od 19. do 24. ure Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor, Laško, 3 srčki) Hrustljav konfit teletine, tuna, kruh s kombu algo, vložena zelenjava Pečena koruza z IPA…

SladoLent: Špacapan, Sukič, Kastelic

Zadnje urejanje: 28. junija 2019

Nocoj na SladoLentu Ago Špacapan s Krasa (Hiša Špacapan), Boštjan Lačen iz Prekmurja (Kodila) in Ivan Kastelic iz bara (Pr’ Mrtinet) – Vino večera Marofov zweigelt Trije mesni chefi, ki so doma najboljši s steaki, ob Dravi ponujajo jagnje z najboljše kraške gostilne-kmetije, šunko iz najboljše prekmurske mesnice in krškopoljski BBQ z najbolj vročega slovenskega žara.   Nocoj na SladoLentu, 27. junija, od 19. do 24. ure Ago Špacapan (Hiša Špacapan, Komen, 3 srčki) Domači rezanci, janjčkov ragu, krema belušev, divja zelenjava, drobljenec pancete in sušeni beluši Štruklji po Špacapanovo Boštjan Lačen (Restavracija Kodila, Markišavci, 2 srčka) Kruh, prekmurska šunka,…

SladoLent: Košir, Pintar, Fink

Zadnje urejanje: 26. junija 2019

Nocoj na SladoLentu Luka Košir (Gostišče Grič), Jakob Pintar (TaBar) in Damjan Fink (Hiša Fink) – Vino večera Ščurkova Stara brajda Slovenija je že evropska gastronomska regija! Dokaz je v ”brunarici” nad Horjulom, v ”tapas baru” ob Ljubljanici in v ”grajski podružnici” ob Krki. In nocoj na SladoLentu!   Nocoj na SladoLentu, 26. junija, od 19. do 24. ure Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom, 3 srčki) Krškopoljc katsu sando Prekajena postrv in slanuše Jakob Pintar (TaBar, Ljubljana, 3 srčki) Suho zorjena govedina / krema iz rakov / mlinci TaDog: jagnje / ajda / kislo zelje / čemaž Damjan…

Hiša Franko na 38. mestu

Zadnje urejanje: 26. junija 2019

Spisek The World’s 50 Best Restaurants 2019 – Hiša Franko pred 69., lani 48. in letos 38. Na proglasitvi najboljših restavracij na svetu, s spiska The World’s 50 Best Restaurants, v Singapurju je bila Hiša Franko chefinje Ane Roš iz Starega sela pri Kobaridu proglašena za 38. najboljšo restavracijo na svetu. S tem je še izboljšala svoj lanskoletni rezultat, ko se je kot prva slovenska restavracija uvrstila na najbolj prestižni spisek najboljših 50 restavracij na svetu (48. mesto, leto pred tem 69.). Zmagala je francoska restavracija Mirazur. Njen chef Mauro Colagreco je bil pred tremi leti v Veliki izmenjavi svetovnih chefov Grand…

SladoLent: G. Vračko, Repovž, Dolinar

Zadnje urejanje: 25. junija 2019

Nocoj na SladoLentu – Grega Vračko iz Hiše Denk, Metka in Grega Repovž iz Gostilne Repovž in Miha Dolinar iz Milke – Vino večera Rebula (Klinec) Zaradi Denkovega Grege romajo v Kungoto dobrojedci iz vse Evrope. Zaradi Repovževih je v Šentjanžu najboljša slovenska gostilna-kmetija. Zaradi Mihe Dolinarja je Milka spet prva kranjskogorska gostilniška izbira. Na SladoLentu pa so zaradi Vas!   Nocoj na SladoLentu, 25. junija, od 19. do 24. ure Grega Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota, 4 srčki) Natrgan pujček in kruh Fritule: miške a la SladoLent ’19 Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž, 3 srčki) Štruklji, ocvirki,…

SladoLent: Jagodic, Štefelin, Zupan

Zadnje urejanje: 24. junija 2019

Nocoj na SladoLentu trije gorenjski chefi, Igor Jagodic (Strelec), Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Jorg Zupan (Atelje) – Vino večera rdeči Steyer Mark Trije gorenjski chefi, ki so začeli na Bledu, so na vrhuncu ustvarjalnosti in vsak v svoji ”delavnici”! Igor Jagodic dovršeno ustvarja na Gradu, Uroš Štefelin novo-slovensko v Vili in Jorg Zupan divje v Ateljeju. Nocoj pa na Lentu!   Nocoj na SladoLentu, 24. junija, od 19. do 24. ure Igor Jagodic (Restavracija Strelec, Ljubljana, 3 srčki) Cvetača (pečena, pire, okisana), tartufi, majoneza s tartufi, drobtine in rjavo maslo, rumenjak, zelišča Goveji tatar na popečenem kislem rženem kruhu,…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!