Teden restavracij: dobrodošli!

Zadnje urejanje: 16. marca 2018

Danes začetek spomladanskega Tedna restavracij, ki bo trajal deset dni – Množično dobrojedsko gibanje: več kot 30 tisoč rezerviranih menijev – Prve ne pozabiš nikoli Piše: Uroš Mencinger   Prve ne pozabiš nikoli … Danes je prvi dan spomladanskega Tedna restavracij. Ta najbolj kulinarični teden v letu bo tudi tokrat trajal kar deset dni, torej do nedelje, 25. marca. V najbolj množični slovenski kulinarični akciji sodeluje – prvič – več kot 100 restavracij in gostiln iz vse Slovenije (101). Dobrodošli, dobrojedci, združeni v kulinaričnem gibanju Tedna restavracij! Prve ne pozabiš nikoli … Tokrat v Tednu restavracij prvič sodeluje kar osem…

Slovenski Mochoritsch ob avstrijski A2

Zadnje urejanje: 15. marca 2018

Kmečka gostilna ob avstrijski avtocesti, ki je na dobri poti, da se ustavite za nakup, ob tem pa tudi kaj dobrega za pošteno ceno pojeste Piše: Uroš Mencinger   ”Rezanci ali čebula?” To je prvo vprašanje, ki si ga deležen še preden prav sedeš. Mochoritsch je avtocestna restavracija (avtocestni priključek Grebinj – Griffen, pred Velikovcem v smeri Celovca), zato je hitrost pomembna. A Mochoritsch ni le to! Mochoritsch je slovenska gostilna v Avstriji, ima slovenskega chefa in istrske specialitete, zrasla je s kmetije, ima številne kmetovalce, ki jo oskrbujejo, ponuja pa ”dobro za pošteno ceno”. Če bi jo ocenjevali ”zares”,…

Srček za 20. nadstropje

Zadnje urejanje: 15. marca 2018

Hotelske restavracije v 20. nadstropju so sicer povsod po svetu takšne, toda za Ljubljano je B (Bee) vseeno presežek, dodatna vrednost, posebnost, je hkrati elegantna, a s tem ne pretirava, je glamurozna, a ne prestraši. Piše: Uroš Mencinger   Po potovanju z dvigalom, ki se pogovarja s teboj, te na vrhu pričaka gostitelj restavracije, ki te odpelje do mize. Predstavi ti tvojega natakarja in ti razkaže, navzven in navznoter, najvišji ljubljanski razgled. Skozi okna se sveti Slovenija od Triglava do Jadrana, skozi lonce, zelišča in italijanske jedi se svetijo bele kape pomočnikov mišelinskega chefa Alfreda Russa. Čebela v 20. nadstropju…

Trening za Teden restavracij

Zadnje urejanje: 13. marca 2018

Osnova sodobne kuhinje so dobre in pravočasne priprave, v zadnjem trenutku se zgodi le pika in i, športnikov zadnji atom moči na ciljni črti, zmaga za dolžino prsi, v tem primeru telečjih, račjih ali piščančjih. V petek se, končno, začne! Piše: Uroš Mencinger   Za športnika je najlepše, ko se konča obdobje treninga (naporov, ponavljanja, monotonosti) in se, končno, začnejo tekmovanja (adrenalin, vrhunec, zmaga). Za kuharje (in chefe še bolj) tudi! Točno, tudi za Teden restavracij je potrebno trenirati. In to ne velja le za chefe, temveč tudi za dobrojedce. Ste pripravljeni? Kuharji in chefi so priprave na letošnji spomladanski…

Dobri (in) francoski okusi

Zadnje urejanje: 12. marca 2018

Največja večerja na svetu: enajst slovenskih restavracij med tri tisoč restavraciji iz 150 držav sodeluje v četrtem kulinaričnem projektu Goût de / Good France Enajst slovenskih restavracij bo 21. marca kuhalo slovensko na francoski način. Četrti mednarodni kulinarični dogodek, ki hkrati poteka v 150 državah in tri tisoč restavracijah, bo predstavil visoko francosko kuhinjo (haute cuisine) in jo povezal s slovenskim chefovskim znanjem. Naši kuharski mojstri bodo ta večer svojim gostom pripravili posebno večerjo, pri inovativni pripravi jedi bodo uporabili sveže sezonske in lokalne sestavine ter dali poseben poudarek dobri in zdravi hrani, z manj maščobami, manj sladkorja in manj…

Dobrodošlica iz kuhinje

Zadnje urejanje: 7. marca 2018

Imate radi, če vas chef pozdravi? Seveda, njegova dobrodošlica je v vsaki dobri gostilni zaželena. Piše: Uroš Mencinger Še ni tako daleč nazaj, ko so se gostinci pozdrava iz kuhinje bali bolj kot pozdrava sanitarnega inšpektorja. Raje celo njemu, kot pa gostu kaj – zastonj … Počasi, a vedno hitreje, se časi spreminjajo. Pozdrav iz kuhinje ni več le domena odličnjakov. Glede tega si doslej pri nas gostinci sicer (še) niso (večinsko) upali po italijansko zaračunati coperto (pogrinjka), a prav tako tudi niso gostov spravljali v zadrego, kam položiti prtiček iz blaga. Je, skratka, še vedno dosti več papirnih serviet…

Srček za gostilno v hotelu

Zadnje urejanje: 6. marca 2018

Hotel Triglav iz Dobrne: je hotel, a tudi gostilna, hrana je domača, toda chefinja je novodobna, najboljše jedi so iz starih receptov, vendar zato, ker so tako sodobno spremenjene Ocenjuje: Uroš Mencinger   Jeseni 2015 je bilo v hotelu Triglav iz Dobrne za 2,5 sončka. Pa je bil že takrat stari hotel z letnico 1932 nizkoenergijsko obnovljen in ohranili so se tudi recepti prve Triglavove kuharice Valburge Rožanec. Bilo je vse – od sladoledov do burgerjev (s savinjskim želodcem) in pic (po 35-letni recepturi) – le ”čudeža, da skuhaš vse to in še izpolniš obljubo, na Dobrno z razlogom”, ni…

Trideset let Gostilne AS

Zadnje urejanje: 1. marca 2018

Začelo se je v Dutovljah na Krasu, nadaljuje se v Knafljevem prehodu in širi po Ljubljani As je bil v Ljubljani vedno nekaj posebnega. Nič čudnega, da se na njegovi 30-letnici ni upal nihče manjkati, prišli so predsednik republike, znani politični obrazi, predsedniki uprav, kulturniki in estradniki ter prepoznavni gostinci in vinarji. Gostilna AS je že od svojih začetkov znana po prvovrstnih jedeh, izbranih vinih in osebnem pristopu do vsakega gosta. Vzdušje domačnosti se je venomer prepletalo z izbrano eleganco in nič drugače ni bilo na praznovanju ob okroglem jubileju. Svetozar Raspopović – Pope se ob tem spominja začetkov gostilne na dvorišču…

TR18p: Sto ena restavracija in gostilna

Zadnje urejanje: 28. februarja 2018

Sodelujoče restavracije in gostilne po srčkih in po regijah V pomladnem Tednu restavracij 2018 sodeluje rekordno število restavracij in gostiln – 101. Od najvišje ocenjenih jih sodeluje kar 17 (4 in 3 srčki). Restavracij s srčki je v Tednu restavracij 69. Toda tisti, ki se najbolj trudijo, so na dobri poti in to so predvsem restavracije in gostilne iz tistih delov Slovenije, ki so se prav s pomočjo Tedna restavracij začeli prebujati in kakovostno rasti. 4 srčki (1): JB restavracija, Ljubljana 3 srčki (16): Gostilna Rakar, Trebnje, Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom, Gostilna Repovž, Šentjanž, Domačija Novak, Sadinja vas, Danilo…

TR18p: 2. marca začetek rezervacij

Zadnje urejanje: 28. februarja 2018

Meniji kot jih še ni bilo – Pomlad na krožnikih Tedna restavracij – V petek zjutraj rezervacije na www.tedenrestavracij.si Vse potrebne informacije za rezervacijo sedežev v pomladnem Tednu restavracij 2018 bodo na voljo na spletni strani www.tedenrestavracij.si od 2. marca zjutraj. Spletna stran je okrepljena, poskrbeli smo za večji in hitrejši pretok, odpravili napake, do katerih je prišlo prvi dan sprejemanja rezervacij lani jeseni, in vse skupaj večkrat testirali. Toda, ker je Teden restavracij najbolj množična slovenska kulinarična akcija, ki jo je lani obiskalo več kot 90 tisoč gostov, samo jeseni pa je preko spletne strani steklo več kot 12…

Teden restavracij: 101 pozdrav

Zadnje urejanje: 5. marca 2018

Spomladanski Teden restavracij 2018: rekordno število sodelujočih restavracij (101) iz vse Slovenije vabi dobrojedce in dobrojedke, da med 16. do 25. marcem poskusijo vrhunce kulinarične ponudbe. Najboljši slovenski chefi in chefinje se pospešeno pripravljajo na največjo slovensko kulinarično akcijo. Letošnji pomladni Teden restavracij bo trajal od 16. do 25. marca, v njem bo sodelovalo rekordno število najboljših slovenskih restavracij in gostiln – 101, vse informacije o sodelujočih restavracijah, menijih in načinu rezerviranja pa bomo objavili 2. marca (www.vivi.si in www.tedenrestavracij.si). Cena posebnih menijev Tedna restavracij bo v skladu z letnico 18 evrov. To so najbolj pomembne novice za veliko gibanje…

Jedi in govorice

Zadnje urejanje: 23. februarja 2018

Gerüchteküche v avstrijskem Gradcu. Govorice. Pri nas bi rekli jezikova župa … A to niso jedi, o katerih se govori, temveč je to hrana, ob kateri se kramlja! Nemec Michael Wankerl, ki se je ustalil v avstrijskem Gradcu, da ga domovina ne pozabi, pa skrbi z nastopi v kuharskem showu The Taste na SAT1, je za graško Opero dobil več prostora kot ga je imel prej blizu Casina. Koncept Gerüchteküche pa je ostal enak: vedno regionalno, sezonsko in drugače. Vse to pa dobesedno, saj zanj vse ob svojem času pomeni “le ob svojem času”, s čimer dostavne poti krajša s…

Vino na snegu

Zadnje urejanje: 23. februarja 2018

Smučanje za učiteljem s someljejskim izpitom Piše: Uroš Mencinger Ena od smučarskih koč na enem od slovenskih smučišč. Sonce sije, zunaj so vse mize zasedene, pred linico bifeja, kjer se moraš skloniti, da oddaš svoje naročilo, je dolga vrsta. Dva kuhančka, prosim. Meni pa štiri borovničke. Eno laško in en union, zraven pa dva kratka. Le čaj, a z rumom. Ne, štrudla ne bom, dajte mi bombardino, za otroka pa hot dog … Ko se odpeljejo v dolino, eni vijugajo preveč, drugi premalo, oboje pa kar odbija. A brez skrbi, saj smo uvedli policaje na snegu, z alkotesti v nahrbtniku….

Cikorija in radič

Zadnje urejanje: 12. februarja 2018

Če kje dobite puntarello, kupite zraven še treviški radič Puntarella – kako lepo ime – je kot solata nepozaben spomin na zimski obisk večnega mesta, ki ga potopisno lahko spoznate tudi tukaj. Kot priloga je je škoda, da bi se žrtvovala za zrezek, saj ga lahko nadomesti tako uspešno, da piciji, domača inačica špagetov v sveži obliki iz Toskane, svaljkana na dolgo in z rokami, tega sploh ne opazijo. Recept je tukaj. Brez recepta pa smo puntarelli, ki ji pri nas (pogojno) lahko rečemo belušna cikorija, namenili družbo zimskega korenja s čilijem in spremljavo krompirjevega pireja s parmezanom. Škoda le,…

Kaseta in kašeta

Zadnje urejanje: 6. februarja 2018

Uroš Mencinger o kasetah, s katerimi smo izgubili nedolžnost, in drugi računalniški šari na podstrešjih. Prvič objavljeno v Večeru v nedeljo, 4. februarja 2018 Prva je bila ogromna in kovinska. Vanjo je šlo vse, od ”čizem” do ”šinjela”. Dobro, da je ni več. Potem mi je Mirko priskočil na pomoč, žal, ni ga več, da sva po Večerovih stopnicah v redakcijo prinesla prvi računalnik. Hvala, Birostroj. Ni ga več. In se je začelo. V nekem najbolj norem času, za katerega smo mislili, da je sodoben, a je bil iz današnje perspektive predpotopen, sem imel ob (domači) pisalni mizi dvaindvajset (22)…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!