SladoLent: Tri lučke, Sedem in Pavus

Zadnje urejanje: 28. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Aljaž Novšak, Sebastjan Plevčak, Marko Pavčnik in Batičev Angel belo 2016 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: štajersko, toda s treh različnih koncev in iz treh različnih restavracij, grajske, izletniške ter šolske. 1-2-3 srčki, toda s tremi chefi, ki jih druži, ob različnosti slogov, izkušenj in prepoznavnosti, ambiciozna predanost ustvarjanju. Odkar je SladoLent, ulična hrana niso samo hamburgerji, čevapčiči in palačinke! In to ne velja le za Festival Lent. Hkrati pa tudi visoka kuhinja in fine dining nista več le domena dragih in elitnih restavracij. Vrhunski chefi so s SladoLentom namreč šli na…

SladoLent: Galerija, Repovž in Krasna

Zadnje urejanje: 27. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Luka Gmajner in Marko Magajne, Metka in Grega Repovž, Jurij Daolio in Ducalov Renski rizling 2014 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: degustacijski meni mame in sina na ekološki kmetiji z največ srčki, fajn kulinarično doživetje dveh mladih chefov sredi parka veličastnega dvorca in krasna hiša mladega kulinaričnega presenečenja – prvič na SladoLentu – iz vasi, ki je polna dobrih gostiln. SladoLent izziva! Chefe, da se ne zadovoljujejo s povprečnostjo, temveč stremijo k odličnosti. Le tako se, namreč, uvrstijo na dravsko promenado … Gostilne in restavracije, da kuhajo to in tako ter točijo…

SladoLent: Strelec, Vila Podvin, Milka

Zadnje urejanje: 26. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Igor Jagodic, Uroš Štefelin, Miha Dolinar in Ščurkov Modri pinot 2013 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: trije gorenjski chefi v novi postavi! Dovršena eleganca Igorja Jagodica z Gradu, nova slovenska kuhinja Uroša Štefelina iz Vile in kulinarično presenečenje Mihe Dolinarja, ki je prvič na SladoLentu, izpod Vršiča. Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha, začasna izmišljotina, ki ji grozi obskurnost. Postala je samostojna kulinarična veja, z lastnimi trendi, pravili in tehnikami, oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah. To je užitek, ki ne…

SladoLent: Denk, Mak, Grič

Zadnje urejanje: 25. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Grega Vračko, David Vračko, Luka Košir in Kupljenov Skywalker 2015 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: to je mogoče le na SladoLentu! Trije najbolj ”odštekani” slovenski chefi skupaj, v živo in samo za vas! Dva brata in dve sestri ter brat! Denkov Grega je največji tehnik med slovenskimi chefi, Luka z Griča je največji kreativec, Makov David pa kuha najbolj(še) brez zavor. Za najboljšega mariborskega chefa Davida Vračka (Restavracija MAK) je SladoLent ”rokenrol! Zato, ker pridejo najboljši, ki v te majhne jedi vložijo veliko truda, znanja, spretnosti, domišljije, ustvarjalnosti. In to se dogaja…

SladoLent: JB, Julijana, Oštarija

Zadnje urejanje: 24. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Janez in Tomaž Bratovž, Simon Bertoncelj, Roberto Gregorčič in Bartolov Modri pinot 2011 Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: vabljeni za chefovo mizo, izza katere vam kuhajo kar štirje vrhunski chefi! Najboljše iz Ljubljane, najboljše z Bleda in najboljše iz Dolenjskih Toplic. JB krat dva, oče in sin, Simon krat medalje z mednarodnih tekmovanj, Roberto krat srce in smeh. Eden najboljših slovenskih chefov Janez Bratovž (JB restavracija) je na SladoLentu vsako leto zato: ”Ker je to posebna izkušnja, saj v svoji restavraciji ne morem imeti takšnega kontakta z gosti, tukaj pa kuham in…

SladoLent: Atelje, Hiša Fink, Maxim

Zadnje urejanje: 23. junija 2018

Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Jorg Zupan, Damjan Fink, Peter Kovač in šampanjec Serge Mathieu. Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: trije mladi chefi, toda vsi s chefovsko prepoznavnostjo in uspehom. Zupan je najbolj avantgarden ljubljanski chef s pravim Ateljejem, Finku Grad ni bil dovolj in je zdaj spet tudi v rojstni hiši v Irči vasi pri Novem mestu, Kovač pa je v najbolj elegantni ljubljanski restavraciji Maxi-malen! S takšnimi chefi, vsak večer, devet dni zapored, je SladoLent iz večerje naredil predstavo … Zato je to festival ulične prehrane, ki se bistveno razlikuje od vedno bolj številnih street…

SladoLent: otvoritev chefovske promenade

Zadnje urejanje: 22. junija 2018

Nocoj začetek Festivala Lent in prvi večer chefovskega street fooda ob dravskem nabrežju: Gostilna Rajh, Ošterija Debeluh in Restavracija Lambergh Piše: Uroš Mencinger   Nocoj na SladoLentu: Jure Tomič, Grega Rozman in Leon Pintarič! Jure Tomič je svetovni prvak, Gregor Rozman ima medalje s kuharskih olimpijad, Leon Pintarič pa ima šele 24 let, pa je že chef! Vsak na svojem koncu, dolenjskem, prekmurskem in gorenjskem, s po tremi srčki kreativno posodabljajo slovensko regionalno kuhinjo. Tudi vreme ne more zmotiti SladoLenta! Pod streho prizorišča ob velikem odru na Dravi bo nocoj otvoritev že osme slovenske chefovske promenade. Harmonija vonjav. Ritem udarjanja…

Hiša Franko 48. na 50 Best!

Zadnje urejanje: 20. junija 2018

Na najbolj znani lestvici najboljših restavracij na svetu Slovenija prvič med najboljših 50 – Hiša Franko po lanskem 69. mestu letos 48. V San Sebastianu, najbolj kulinaričnem mestu na svetu, ki ima glede na število prebivalcev največ Michelinovih zvezdic, ki pa na najbolj znani lestvici najboljših na svetu še ni uspelo potrditi tega svojega primata, je Ana Roš iz Hiše Franko prejela novo pomembno svetovno priznanje. Potem ko se je Janez Bratovž s svojo JB restavracijo leta 2010 prvi od Slovencev uvrstil na angleško lestvico World’s 50 Best Restaurants, na 89. mesto, in potem ko je bila Hiša Franko lani,…

Trije srčki za zlato skradinsko rižoto

Zadnje urejanje: 20. junija 2018

Ocenili smo degustacijski meni hrvaške Vinarije Bibich – Najboljša slovenska kuharica na Hrvaškem Piše: Uroš Mencinger   Vse je črno, tudi zobje in okus na jeziku, krema, hrustek, morje in še gospodar, ki suvereno, gostobesedno in duhovito kroži med mizami, malo po angleško za tujce, malo po vipavsko za Slovence. Je Alen Bibić najboljši hrvaški vinar? O tem se mnenja lahko krešejo, ne morejo pa se o tem, kdo je najboljša slovenska kuharica na Hrvaškem. Bibićeva žena, Vipavka, Vesna! Zato te na posestvu med vinogradi nad dalmatinskim Skradinom pričaka iskriva penina, ob njej pa črni mini korneti iz sipe. Škoda,…

Koroški večer sodobne kulinarike

Zadnje urejanje: 18. junija 2018

Miza za 4 na domačih tleh in v gostilni Delalut na Ravnah Piše: Uroš Mencinger   Tako kot Koroški manjka (avto)cesta, ji manjka tudi sodobna kulinarika. A saj to je tako povezano. Zato je mariborska Miza za 4 povabila v svoje domače kraje in v gostilni Delalut na Ravnah sta Jure Brložnik in Maja Miška pokazala v šestih dejanjih, kaj je to sodobna koroška kulinarika. Še več takšnih koroških večerov, prosim, in da bi se prijelo, da bo tudi koroška postala atraktivna in sodobna kulinarična destinacija! Kulinarični večer v polni Delalutovi jedilnici je bil izziv, tako za avtorja, ki sta…

Desetkrat: solata

Zadnje urejanje: 15. junija 2018

Tudi solata je jed, zato zanjo nista dovolj le kis in olje Brez solate v Sloveniji ni kosila! Kaj pa, če je le solata? Je potem to kosilo ali ni? Dilema, ki je vsak dan na jedilniku. Ko hujšamo, ko se nam mudi, ko ne vemo, kaj bi izbrali, solata pa je še najmanj boleča možnost, ko je hladilnik prazen, na sosedovem vrtu pa raste solata … Aktualna tema posebej zdaj, ko je vsak dan bolj vroče, ko se kosilo pomika v večerni termin, opoldne pa vseeno lakota ne prizanaša, in ko so na tržnicah končno ”zrasle” tudi solate z…

Le pet zapovedi domačega ob(r)eda

Zadnje urejanje: 12. junija 2018

Zelo malo je dnevno potrebno, pa že zdravo jemo in še veselo uživamo, tudi doma. Piše: Uroš Mencinger   Družinskih, zakonskih, privatnih in vseh drugih domačih težav sicer ne bomo rešili, ker pa gre ljubezen skozi želodec, jih lahko tudi s temi nekaj nedolžnimi nasveti vsaj začnemo reševati. Začnimo z molitvijo … Ne gre za vero, temveč za obred! Ta nam manjka doma, kjer jemo premalo in hkrati preveč, mimogrede in mimojede, neredno in prevečkrat, redko in še takrat ne, kar bi morali in bi bilo dobro, vsak ob svojem času, za svojo mizo, ob radiu, telefonu in televiziji hkrati,…

Deset začetni(šk)h gostinskih napak

Zadnje urejanje: 12. junija 2018

Še preden vstopimo v gostilno, že začnemo ”jesti” – Kaj vse nam lahko že na začetku pokvari apetit? Piše: Uroš Mencinger   Več o tem vam ponuja tudi tečaj Šole okusov Chef doma – tukaj.   1 Prvi pozdrav Za vstop v gostilno niso pomembna vrata – čeprav je tudi ta včasih težko najti -, temveč, kdo je za vrati! Gostilničar, ki svojih gostov ne pričakuje, nima pojma o gostoljubju. Boste dobro jedli tam, kjer se obnašajo kot v tovarniški menzi? Pa še v njej glavna kuharica ve, da bo pasulj bolj teknil, če bo najprej s prazno zajemalko rekla:…

Peti 181 z Dvornega trga

Zadnje urejanje: 11. junija 2018

Ocenili smo novo ljubljansko restavracijo Peti 181, s katero je Ljubljanski dvor razširil svojo ponudbo na fine dining. Piše: Uroš Mencinger   Znotraj je krušna peč, zunaj pa je vrt na ljubljanskem gostinskem dvoru. Sirove lizike so takoj na mizi in mlada chefinja je v kuharski belini ves čas med gosti. Številni bi radi tukaj za mizo, toda tukaj nimajo pizz. Tukaj je center prestolnice, tudi kulinarične! Peti ima lokacijo, mlado chefinjo, samozavestnega natakarja, skrito jedilnico, opazen vrt in znana imena na obeh listih, jedilnem in vinskem. Ima, torej, že veliko, a nima še vsega. Odvisno, kako gledaš. Peti je…

Prt (in) na mizi

Zadnje urejanje: 11. junija 2018

Noben prt ne more nadomestiti kuharja, vseeno pa pogrinjek veliko pove tako o njem kot o jedcu Piše: Uroš Mencinger   Najboljša je hrana še vedno, če je pod njo prt, in sicer bel, ki naj ne sega do tal, ker potem nimajo noge kam, temveč je dovolj do kolen, ker potem je še prtiček lahko tam, kamor spada. Da je to v naročju, vedo še vedno le redki. Brez prta pa je boljše le tam, kjer imajo sicer tista debela in lovsko-zelena pregrinjala, čeznje pa še bordo tekače in na njih papirne serviete z rožnatim vzorcem. Belina vzbuja apetit,…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!