Brez skrbi, ne bomo vas učili, kako se skuha džuveč. V plasteh, zmešano, iz svinjskega, govejega, ovčjega mesa, celo ribjega, z jajci, smetano, mlekom, sicer skoraj vedno z rižem, toda zato vseeno na nič koliko načinov, vedno orientalsko, a carigrajsko, balkansko, bosansko, hajduško, makedonsko, bolgarsko, samostansko, romunsko, grško, celo angleško. Kaj pa slovensko? Odvisno od poletja. Če je veliko paradižnika in paprike, je brez mesa, saj zelenjavnega nastane toliko, da je še za ozimnico, kar je priročno, ko se mudi. Lahko je z jajci, torej že zjutraj, kot priloga, osnova za zelenjavno juho, le s solato in kruhom, ali pa kot rižota, toda iz pečice.

V litoželezni ponvi smo na olivnem olju malce opražili narezani por, dodali riž, dolili 50 ml belega vina, ga malce pokuhali in vmešali džuveč iz ozimnice, malo zelenjavne juhe, dimljeno papriko, kajenski poper, sol in 1/2 žličke mešanih provansalskih zelišč ter postavili v pečico za 25 do 30 minut na 180 stopinj. Ker smo vmes nekajkrat premešali, se je riž lepo odebelil. Na vrh še malo staranega sira in sveže bazilike, v skledo pa dovolj solate.

Tags: , , , , ,