Andrej Kuhar

Kuhar pač rad kuha! In ta energija se čuti v vsaki njegovi jedi Ne sprošča je z vtisom, ki bi ga napihoval ali penil, ne izraža je z eksperimentiranjem, ki bi vedno znova presenečalo; njegova moč je pač v tem, da veste, da bo vrhunsko! Edini slovenski chef z Michelinovo zvezdico po “upokojitvi” v Nemčiji doživlja doma drugo kuharsko mladost.

Datum rojstva: 20. 2. 1948

Izobrazba: kuharski mojster

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali: Jörg Müller Sylt, Hotel Waitz Laemmerspiel, Haeberlin Ilhausen, Hotel Adlon Berlin …

Kuharska filozofija: sveža, zdrava živila in njihova kvalificirana priprava je osnova za pripravo vrhunskih jedil in zdrave hrane; kuhanje s srcem, kreativnost, izobraževanje mladih

Največji kuharski/gostinski uspehi: mojstrski izpit, in 7 let zapovrstjo ena Michelinova zvezdica

Najljubša sestavina: žafran

Najljubša jed: enolončnice

Najljubši kuharski pripomoček: Noilly Prat

Najljubša kuharska tehnika: sous vide

Najboljši chef: Joan Roca

Najboljša restavracija na svetu: El Celler de Can Roca

Kratek življenjepis:

Kraj rojstva: Petanjci, Slovenija

Šolanje:
1965 – 1968: gostinska šola v Radencih
1979: mojstrski izpit na Industrijski in gospodarski zbornici v Frankfurtu

Karierna pot:
1968 – 1974: vodja kuhinje v različnih nemških restavracijah
1974 – 1994: samostojni najemnik restavracije Fäth v Steinbachu, Nemčija
1994 – 1996: samostojni najemnik uglednega hotela in restavracije Ölmühle v Mömbrisu, Nemčija
1996 – 2000: samostojni najemnik hotela in restavracij Die Weyberhöfe, Nemčija
2000 – 2001: vodja kuhinje v hotelu Waitz, Nemčija
2001 – 2006: samostojni najemnik, nato lastnik hotela in restavracije Kuhar¨s Hotel Rodensteiner, Nemčija
2006 – 2011: Sava Hoteli Bled (do 2010 vodja kuhinje v Vili Bled, svetovanje kulinarike in izobraževanje kuhinjskega kadra Sava Hoteli Resort)
2011 do 2015: Maxim Ljubljana (vodja kuhinje, svetovanje kulinarike in izobraževanje kuhinjskega kadra)
2015 marec: Gorenje Group, Vila Herberstein Velenje (vodja kuhinje, svetovanje kulinarike in izobraževanje kuhinjskega kadra); sodelovanje z Gorenjem na področju kuhinjskih inovacij

Priznanja:
1980: zlata medalja na mednarodni kuharski razstavi v Frankfurtu
1990 – 1994: 4 x objava v vodniku Michelin Guide, odlikovanje z zvezdico; 4 x objava v vodniku Gault Millau, ocena 17 točk
1994 – 1996: 3 x objava v vodniku Michelin Guide, odlikovanje z zvezdico; 3 x objava v vodniku Gault Millau, ocena 17 točk

Publikacije:
1998: sodelovanje pri pripravi kuharske knjige Casanovas Lustmahle, Georg A. Weth, Mary Hahn Verlag
1999: Kuharjeva knjiga, Andrej Kuhar v sodelovanju z Edvino Novak, Vale Novak, Ljubljana