NEDELJA

Kmalu v Nedelu, že drugo leto zapored najboljša hrvaška restavracija, pa je le konoba … Pelegrini, Šibenik, chef Rudolf Štefan. Čips vampov polenovke; goveji tatarec dunajsko ocvrt; hrustljavi piščanec na solati; sipa in sipin njok; jajce, sir, črni tartuf in vinogradniški polži; vampi morske žabe; pikantna jagnjetina; čokoladna krema, kavni sorbet in mascarpone. Lokalna vinska zgodba na čelu z Bibichem. Primerjava s Slovenijo, v nedeljo, 12. junija.


SOBOTA

liga prvakov, sukošan 2016

Liga prvakov, ne sicer v Milanu, temveč v Sukošanu … Velike kozice na žaru za ogrevanje, brbavice (ladinke, dondole) z mlado čebulo v lastnem soku in olivnem olju v polčasu. Pred, med in po tekmi pa vinska liga prvakov: Rebula Selekcija, Marjan Simčič, 2012; Oslavje, Radikon, 2004; Oslavje, Radikon, 2001; Bianco Breg, Gravner, 2007.


PETEK

Alhambra master class BrdaVelika vina iz Goriških Brd v Alhambri. Vinski master class, Aleš Kristančič (Movia), Marjan Simčič, Aleks Simčič (Edi Simčič). Devet vin, ki jih sicer ”skrivajo” v kleti …

Movia: Veliko belo, 2001; Lunar rebula, 2007; Veliko rdeče, 2002.
Marjan Simčič: Sauvignon Blanc Opoka, 2012; Chardonnay Opoka, 2009, dvojni magnum; Merlot Opoka, 2009, magnum.
Edi Simčič: Sauvignon Blanc, 2010; Rebula, 2006; Kolos, 2005.

Večerja z velikimi briškimi vini:
topla jadranska hobotnica z listnatimi solatami, začinjenimi z emulzijo limete v prahu olivnega olja, sauvignon blanc opoka, Marjan Simčič, 2013;
file brancina na lističih koromača in rukole, z limonovim želejem in pirejem buče ter ingverja, Lunar rebula, Movia, 2008;
telečji pire na grahovem prahu s tremi vrstami okisanega korenja in redukcije belega vina, Kozana chardonnay, Edi Simčič, 2012;
račja prsa glazirana s pomarančo, sotirane redkvice, Pinot Noir Selekcija, Marjan Simčič, 2013;
jagnječji kotlet z lošinjskimi divjimi zelišči na aromatiziranem pireju z glazirano čebulo in jagnječjim jusom, Kolos, Edi Simčič, 2009;
urugvajski ribeye steak z omako bearnaise, divjimi šparglji in duchess krompirjem, Veliko rdeče, Movia, 2003;
mousse iz mascarpone sira s flambiranimi breskvami, Leonardo, Marjan Simčič, 2009.


ČETRTEK

Restavracija Alfred Keller, hotel Alhambra, Čikat na Lošinju. Brancinov karpačo z emulzijo agrumov; jastog s črnimi tankimi rezanci in slanušo; file švata z bučinim pirejem in sotirano mlado špinačo; cheesecake s svežim sezonskim sadjem; malvazija Sv. Jakov, Clai, 2012.


SREDA

špageti enostavni

Najbolj preprosti najboljši špageti. Emulzija s staranim tolmincem. Špageti, česen, olivno olje, maslo, veliko vode, v kateri so se špageti kuhali, piment d’Espelette in drobnjak.


TOREK

Čunte pri Rajhu. Niso za vsak dan, pa tudi ne za vsakogar … Ko pa je priložnost in kdor jo zagrabi, so mu največja specialiteta. Pečene svinjske tačke in v omaki, malo pikantne, po babičino.


PONEDELJEK

artičoke peteršiljev pesto z orehi

Spet doma. Artičoke, paradižniki in peteršiljev pesto z orehi. Penina Bagueri, zero dossage.


NEDELJA

hotel hyatt beograd

Na sendvičih. Hotel Hyatt, Beograd.


SOBOTA

Lepe pozdrave iz zahodne Srbije, etno vas Sunača reka, Banja Koviljača.


PETEK

Iz Kvarnerja hitro v Maribor, škampi čim bolj naravno in kovač(i) iz pečice, s krompirjem in mlado čebulo. V spremljevalni tekmi Montrachet in Lunar je najprej zmanjkalo slednjega, Lunar, chardonnay, 2008, Movia.


ČETRTEK

brancin iz pečice šparglji krompir

Doma: divji brancin iz pečice, z zelenimi šparglji in krompirjem.


SREDA

Gostilnica Izložba, Ljubljana, porova pita s skuto, grahom in kozjim sirom s panceto, ajdova kaša s šparglji, rdečo peso, slanino, koruzo in mladim sirom.


TOREK

ragu iz artičok in špargljev

Doma, ragu iz artičok, zelenih špargljev in mladega česna, pire krompir, olje krebuljice.


PONEDELJEK

Binkoštni piknik. Ocvirki in mehurčki; brioš, črni tartuf in olivno olje; zeleni šparglji na žaru; porterhouse in ribeye na žaru; limonov tarte; čokoladna krema s karamelo. Movia, Veliko rdeče, 2003, magnum; Marjan Simčič, modri pinot, 2009; Bertani, Amarone della Valpolicella Classico 1968


NEDELJA

Nedeljsko kosilo pri Šikerju, klasika, goveja juha z jetrnimi zvitki, polnjena telečja prsa, šarlota.
Zvečer še ena klasika, toda za jutri, odpiranje steklenice: Bertani Amarone della Valpolicella Classico 1968.


SOBOTA

bučkini cvetovi artičoke iz pečice

Cvetovi bučk, polnjeni z rikoto, baziliko in pinjolami; artičoke iz Sečovelj (Gospodar sonca) in mladi krompir iz pečice, s pasto koriandra in mlete paprike.


PETEK

monterosso fink žar

Posestvo Monterosso, slovensko posestvo (Davor Dubokovič) na hrvaški strani, 65 hektarjev trte, oljk, smokev, mandljev in češenj, s pogledom na Piranski zaliv, Rdeči vrh, Savudrija, Hrvaška – žar Damjana Finka (Gostilna na gradu, Ljubljana): tatarski na žaru, panceta mangalice s skuto, špargljeva espuma, tatar Fondinega brancina, brioš


ČETRTEK

rizi bizi

Rizi bizi kot risi e bisi, z majhnimi piščančjimi dunajci.


SREDA

polnjena polenta

Polenta polnjena z lososom, gratinirana z zbrincem.


TOREK

pizza, šparglji, skuta, lardo

Pizza s šparglji, albuminsko skuto in lardom. Testo čez noč.


PONEDELJEK

goveji vrat

Goveji vrat v miso omaki je bil že včeraj. In danes spet. Ni boljšega kot takšni ”ostanki”!


NEDELJA

Spomladanska nedelja: zeliščna panakota z mariniranimi šparglji; čajna juha iz mlade čebule z ocvrtimi zdrobovimi cmoki; goveji rep 24 ur sous vide z mlado zelenjavo; rabarbarin tarte s kremo pistacij.


SOBOTA

Francoz doma

Doma. Sveži francoz iz domače pečice, maslo, kava. Potem pa na trg, da bo kaj še za kosilo.


PETEK

Doma: rižota s cvetovi akacije, praženimi lešniki in limonovo lupino; jagode z marsala-sabajonom.


ČETRTEK

burger iz ostrigarjev

Burger iz bukovih ostrigarjev, limonov aioli in polnozrnata štručka.


SREDA

Losos, šparglji, pehtranov sabajon

Doma: losos sous vide, sabajon s pehtranom, zeleni šparglji in krompirjev pire. Marofov rose, 2014.


TOREK

Doma, orrechiette, ušeska, s pestom indijskih oreščkov in vijoličnimi beluši.


PONEDELJEK

Cafeteria Torinese v Palmanovi, ob 16. uri pri sosedih ostaneš lačen, razen v enem najboljših vinskih barov Italije.


NEDELJA

Kmalu v Nedelu, domačija Kabaj Morel, Šlovrenc, Goriška Brda.

Tags: , , ,