6. May 2024

Moj recept: Galerija okusov

Janca in topinambur

chef Marko Magajne

Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Temperiran rumenjak

Sestavine

  • 4 jajca L velikosti
  • solni cvet

Postopek

Sous vide kuhalnik nastavimo na 63°C, vanj damo jajca in jih kuhamo 1 uro. Ko so kuhana, jih vzamemo iz vode, oluščimo in odstranimo beljak. Uporabimo samo rumenjak, ki ga položimo na topinamburjevo peno. Začinimo ga s solnim cvetom.

Pena topinamburja s piščancem

  • 300 g kuhanega topinamburja
  • 50 g šalotke
  • 50 g pora (beli del)
  • 80 g dimljenih piščančjih prsi z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • 100 g piščančje maščobe
  • 250 g mleka
  • 100 g sladke smetane
  • 50 g parmezana
  • 6 g soli
  • 2 bombici za sifon

Postopek

Topinambur olupimo in ga v vodi skuhamo do mehkega.

V Big Green Eggu na 120°C z jabolčnimi sekanci rahlo zadimimo piščančja prsa IKS.

Na maslu posteklenimo narezano šalotko in por, dodamo narezana dimljena piščančja prsa IKS in še kratek čas pražimo. Ko je topinambur kuhan, ga odcedimo, odmerimo 300 g in to opražimo.

Vlijemo mleko in smetano in zavremo.

Maso prestavimo v thermomix, dodamo sol in parmezan ter miksamo na najvišji hitrosti 2 minuti. Maso spustimo čez fino cedilo in jo vlijemo v litrski sifon, dodamo dve bombici in dobro pretresemo.

Piščančji ocvirki

Sestavine

  • 400 g piščančje kože

Postopek

Piščančjo kožo očistimo maščobe in nato zmeljemo na velike luknje v mesoreznici. Damo jo v lonec in na nizki temperaturi pražimo do hrustljavega. Precedimo in osušimo na papirnati brisači. Maščobo uporabimo v topinamburjevi peni.

Fermentiran topinambur

Sestavine

  • 200 g topinamburja
  • Sol

Postopek

Topinambur očistimo, damo v kozarec in prelijemo s čisto vodo, da je topinambur pod vodo. V kozarec damo 3 % soli teže topinamburja in vode. Kozarec zapremo in dobro premešamo, da se sol raztopi. Postavimo ga na polico, kjer ni direktne svetlobe, in pustimo fermentirati 3 tedne. Fermentiran topinambur narežemo na majhne kocke (brunoise).

Dodatki

Drobnjak

Oljčno olje s tartufi

Drobnjak narežemo na drobno.