Altrokè

 • Poslovnež in kmet

  Matjaž Čok, magister MBA v globalnem podjetju za informacijske tehnologije, je tudi kmet, vinar, oljkar in gostilničar. Kaj pa drugega, seveda, logično oziroma altrokè, kot pravijo Istrani! Zato je Altrokè istrska konoba, ki pa ni ob morju, temveč ob Ljubljanici, ne na deželi sredi ničesar, temveč v Ljubljani, sredi njenega bermudskega, ne trikotnika, temveč pravokotnika, kjer je konkurenca največja. In zato je Altrokè tudi bistro, vinski bar, hitro kosilo, degustacijska večerja, popoldanski burger in še celodnevna trgovina. Zakaj pa ne!

  Matjaž Čok
  od
  Avtor slike: UME
 • Iz Istre

  Narezek za dve osebi predstavi štiri kmetije, tri države, dva pršuta in po eno klobaso, salamo, slanino, ovčji in kozji sir. Na sredini je poširano jajce, med ”beljakom” hrenove smetane in pikantnostjo japonskega hrena. Kruh pečejo vsak dan sproti. Malo preveč se skorja drobi in sredica lepi, toda to je eden najbolj pristnih narezkov, kar jih ponuja gostinsko okupirana Ljubljanica, na obeh bregovih in v vseh stranskih ulicah. Slanina je beli lardo z zeliščno začimbnostjo, pršut je italijanski iz San Daniela in hrvaški iz Tinjana, s prepoznavno sušeno različnostjo in skupno topljivostjo, klobasa je istrsko sušena in salama je Trčekov šalam iz Hrastovelj, ki je debelo narezan, olive so Čokove in Zadelove, kozji sir je iz Krkavč in ovčji je z Vremščice, oba pa sta dovolj starana, da je sredica dišeča, skorja pa sladka. In vse to vam postrežejo pod opečnatimi oboki. Vseeno pa dvomim, da ste v Altrokè, ki je sicer na Gornjem trgu začel s tapasi, a se jih je hitro naveličal, prišli (le) zaradi tega.

  altroke narezek
  od
  Avtor slike: UME
 • Tatarec boškarina

  Tatarec boškarina je, pravilno, nezačinjen, saj je nabavna cena njegove pljučne zasoljenih 30 evrov. A meso ima svojo moč in okus, ki ga loči od množične konfekcije, na kamniti ploščici pa so gorčica, paprika in preveč blagi feferoni. Ker zraven lahko popiješ kozarec velikega vina – ob drugem obisku smo naleteli celo na Gravnerjev beli Breg, 2007, na kozarec, kar je kar evropska redkost, ki pa ima seveda svojo ceno, a ta je še vedno sedemkrat cenejša od steklenice -, Altrokè s takšno ponudbo uspešno konkurira vinskim barom.

  altroke tatar
  od
  Avtor slike: UME
 • Bakalar

  Zato imajo zraven, v hrustljavih večbarvnih kornetih, med kosmi poletnih tartufov, tudi bakalar, za katerega je vnuku recept zaupala nona Lidija. Zanj je potrebna posebna trska (ragno) in prav nič smetane, kuhane ribe ali kupljenega ribjega namaza.

  altroke bakalar
  od
  Avtor slike: UME
 • Pašte

  Ker Čokova nona, ki je imela nekoč v Semedeli pri Kopru gostilno, mesečno zvalja, napolni in zvije tudi do sto kilogramov tortelinov – vzorčno smo jih poskusili z bučnim nadevom in premočno so zmagali v konkurenci pašt in ”zakuh iz dnevne ponudbe lokalne tržnice” -, je Altrokè tudi (staro)mestni bistro z istrskim poreklom, ki pri mizi sicer ne riba tartufov, ker jih raje spremeni v prah, a žal brez učinka, ki fregolo premalo začini, da je s parmezanovim čipsom in lisičkami prav dolgočasna, in kjer enemu kuharju bolj ležijo fuži, drugemu pa žar, a spisek jedi je dovolj kratek, da se je težko odločiti, in dovolj pester, da se lahko loči od ponudbe levo in desno na najdaljši slovenski, turistom pogrnjeni, ulični mizi.

  altroke ravioli lidija
  od
  Avtor slike: UME
 • Brodet

  Da pri Altrokè še ni tako polno kot levo in desno, je potrebno iskati razlog prav v njegovi nedoločljivosti. Čeprav je za Istr(ij)ane vse ”altrokè”, se tukaj res težko odločiš. Morsko? Brodet je v simpatičnem emajliranem loncu, pod pokrovom katerega z žlico dovolj globoko zajemaš dovolj prepoznavno paradižnikovo omako iz lignjev in sip, a da bi bil boljši od popečenega hlebca bele polente s kremno sredico in zapečeno skorjo, mu zmanjka še kaj ribjega in še kaj obljubljenih vongol (lepotk).

  altroke brodet
  od
  Avtor slike: UME
 • Jadranski tun

  Ker je bilo kovača le še za en file, smo izbrali file jadranskega tuna, ki je imel pod seboj popečeno zelenjavo z baziliko, na sebi lep vzorec žara, po robu pa okusno ujemajoč posip črnega sezama. File je bil velik kot največji steak, a za 22 evrov bi potreboval več kuharske domišljije (kakšne omake in bolj domiselne priloge). Toda, da v Altrokèju ne cvrejo lignjev in ne odmrzujejo brancinov, jim pa štejemo v čast!

  altroke tuna
  od
  Avtor slike: UME
 • Boškarin

  Mesno? Altrokè! Pa čeprav se s tem najbrž ne bodo strinjali sosedje, ki imajo boškarina izvorno zaščitenega. V burgerju je bil polpet avtohtonega istrskega goveda deležen le pohval in kot pljučni file se je izkazal s sočnostjo ter polnim okusom, a ne z družbo, saj je premalo ločiti zgolj opisno, ”črno” in ajdovo kašo, porisati krožnik in ponuditi mesu svežo jagodno alternativo. Ajdova kaša z mehkimi lisičkami je preveč spustila ceno ponosnemu bifteku, ki je bil tudi v meniju štirih jedi dovolj velik, da bi potreboval manj in bolj domiselne spremljave. Velja pa poudariti redukcijo refoška in peno malvazije, saj hkrati poživi krožnik (črna kaša, temno rjavo meso) in ponudi obe gospodarjevi vini.

  altroke pljučna boškarin
  od
 • Istrski štrudelj

  Čeprav na tako prometni ulici in v tako turistično obleganem mestu nikoli ne veš, kako se bodo gostje odločili, pa si vseeno upamo prerokovati, da bo mladi Altrokè doživel prihodnost predvsem kot urbana istrska konoba. Tudi zaradi jabolčnega štrudlja (z rabarbaro in figami v nadevu ter kremo črnega ribeza), ki je po narezku in noninih raviolih sklenil pristno-izvorni tris Altrokèjevih specialitet, zaradi katerih vam ne bo žal niti, če boste pri sosedi poskusili topljivo čokoladno kroglo (s tonkinim sladoledom in vročo vanilijevo omako), pri sosedu pa trojček domačih sladoledov (zeleni čaj, figa, spet tonka).

  altroke štrudelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Na dobri poti

  Kar v gostilni z iskrenimi lokalnimi sestavinami in noninim pedigrejem s polnih polic olj, kisov, marmelad, namazov, vložene zelenjave in gospodarjevih vin, ponujajo še za domov, je res s kmetij in, predvsem, kuhar v Altrokèju vse to tudi zares uporablja! Narezek za dva predstavi štiri kmetije, tri države, dva pršuta in po eno klobaso, salamo, slanino, ovčji in kozji sir. Kruh pečejo vsak dan sproti in lastnik, ki je menedžer v globalnem podjetju, je tudi kmet, vinar in oljkar. Zato je Altrokè predvsem urbana istrska konoba, a tudi bistro, vinski bar, hitro kosilo, degustacijska večerja, popoldanski burger in še celodnevna trgovina. Zakaj pa ne, oziroma altrokè, kaj pa drugega! V stari Ljubljani je stari, pridni in avtohtoni istrski vol boškarin, od tatarca do burgerja, od rostbifa do pljučne, sredi modnosti uvoženih krav, skratka, prava popestritev.

  altroke matjaž čok chef marko ručman
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!