Gaube 2019

  • Prigrizki

    To ni gostilna, to je kmetija in domačija! Zato obvezno rezervirajte (od četrtka do nedelje), če želite doživeti eno največjih kulinaričnih presenečenj med slovenskimi vinogradi. Čeprav je Gaube, ko je ob vinu za visokimi mizami ”le” hladno, tudi kot vinotoč nekaj posebnega. Avstrijski ”brettl” se lahko skrije pred Gaubejevo desko! Pozor predvsem ob različnem krušnem pecivu, hrustljavcih, krekerjih, z orehi, lešniki, bučnimi semeni, ki so kot nalašč, da se družijo z vinom, še posebej, če ni mirno. Gaube ima dve suhi penini, rose je ”blanc de noirs” iz modrega pinota, bela pa ”blanc de blanc” iz chardonnaya. Obe zorita dve leti na drožeh. 

    gaube 2019 prigrizki amuse
    od
    Avtor slike: UME
  • Kruh

    Ko je bilo za ”malico” iz pečice ob kruhu pod klobasami, salamami, slanino in šunko, šest različnih slanih biskvitov, so za večerjo v petih hodih še štiri vrste svežega domačega kruha. Ne bo vam lahko.

    gaube 2019 kruh
    od
    Avtor slike: UME
  • Zeliščna strjenka

    Pomladno-mlade solate z bučkinim karpačom bi okusili le kot osvežilni začetek, če ne bi bila med njimi še zeliščna strjenka, ki je vsebino tako poglobila, da je bila takšna solatna panakota domiselno-spreten izgovor za predstavitev – hišne salame. Zeleni silvanec, 2018, je tisti, ki najboljše opiše Gaubejevo vinsko filozofijo: sveža in sadna vina.

    gaube 2019 solata z zeliščno strjenko bučkin karpačo salama
    od
    Avtor slike: UME
  • Tlačenka

    Da ti na domačiji na štajerskem podeželju za začetek ponudijo tlačenko s čebulo in bučnim oljem, je tako obvezno, kot te na koncu posladkajo z ledenim vinom. A Gaubejeva chefinja Klavdija se le s tradicijo ne zadovolji, temveč jo kreativno spreminja: tlačenka je bila v zloženki s svežim sirom, ocvirki so bili v cmočkih, v bučnem olju je bil motovilec, ob čebuli je zadnjo dodal črni oreh. Kaj še ostaja ”finim”, če je že na ”kmetih” tako?!

    gaube 2019 zloženka tlačenke s svežim sirom
    od
    Avtor slike: UME
  • Hrenova juha

    Kremna grahova juha z meto, ki ji je strukturo dal še por, je bila odgovor dolgočasnosti pomladnih juh, ki mislijo, da so lahko le dveh ”sort”, čemaževe ali špargljeve. Saj sta tudi pri Gaubejevih dve juhi, le da je ob grahovi, ki je takšna kot je zrasla, še hrenova, ki pa jo kuharica tudi podimi, a šele ko jo zgosti s krompirjem in porom ter okrepi s šunko, seveda prekajeno.

    Če je že vino k juhi, potem naj bo začimbno. Dim je odišavil rumeni muškat, 2018, a seveda suh.

    gaube 2019 hrenova dimljena juha
    od
    Avtor slike: UME
  • Ravioli

    Potem je prišel gospodar, s svežim priznanjem za prvaka (na Salonu sauvignon, za Gaubejev sauvignon 2018). Diploma je šla na zid, v kozarce pa, torej, prvak. Kaj bi mu ocenjevalci šele prisodili, če bi ob njem poskusili tudi ženine domače raviole, polnjene s skuto in čemažem, nališpane z zeliščno peno?!

    gaube 2019 ravioli čemaž skuta
    od
    Avtor slike: UME
  • Potrebušina

    Potrebušina je bila 17 ur v sous vidu na 71 stopinjah, da se ji je mastno spremenilo v maslo. Toda to znajo že tudi pravi chefi … Klavdija Gaube pa na svoji domačiji pod svečinskim srčkom tako zmehčanemu pujsu doda še pirine zvitke iz palačink, polnjene s svežim mladim sirom in šparglji, ki so aprila že iz domačega vrta pod vinogradom, zato so prvi letošnji še za zraven in na hitro popečeni. 

    In kdo je bil tukaj prvak, sosedov pujs ali domači šparglji? Da se nismo skregali, smo s kremno-špargljevo omako družili prav takšnega Kasparja, chardonnay iz lesenega soda, ki je glavni krivec, da Gaube vseeno ni le za sveža in sadna (ter mlada) vina; z naravno-mesno omako, ki je ne da vodna kopel, temveč le dobra nedeljska pečenka, pa modri pinot 2017.

    gaube 2019 potrebušina domači šparglji pirini zvitki
    od
    Avtor slike: UME
  • Šest za štiri

    Ko je čas za sladice, se pri Gaubeju začne višja matematika … Kako naj štirje poskusijo vse Klavdijine torte? Tako, da jejo za šest!

    gaube 2019 šest sladic za štiri
    od
    Avtor slike: UME
  • Panakota

    Panna cotta z breskvami.

    gaube 2019 panakota z breskvami
    od
    Avtor slike: UME
  • Jagode

    Jagodna torta z mascarpone sirom in belo čokolado.

    gaube 2019 jagodna torta mascarpone bela čokolada
    od
    Avtor slike: UME
  • Orehi

    Orehova rezina s čokolado.

    gaube 2019 orehova rezina s čokolado
    od
    Avtor slike: UME
  • Izabela

    Presna jogurtova torta s kokosom in izabelo.

    gaube 2019 presna jogurtova torta s kokosom in izabelo
    od
  • Jabolka

    Jabolčna pita z lešnikovim drobljencem.

    gaube 2019 jabolčna pita z lešnikovim drobljencem
    od
    Avtor slike: UME
  • Štruklji

    Skutini štruklji s popečenimi slivami.

    gaube 2019 skutni štruklji s popečenimi slivami
    od
    Avtor slike: UME
  • Domači prijatelj

    Pravzaprav jih ni (bilo) le šest. Ko je gospodarica narezala še orehovo rulado, je gospodar v starem sodu ”našel” Gaubejev vinjak. Vanj smo nadrobili domačega prijatelja.

    gaube 2019 rulada sadni kruh
    od
    Avtor slike: UME
  • Dva srčka

    Tam naokrog so same vinogradniške kmetije. Saj se takoj za hišo vinska cesta začne vzpenjati proti Avstriji in spletati najlepše ovinke, v obliki srca, med slovenskimi vinogradi. Zato smo se dolgo čudili, zakaj je na severni strani istega hriba tako živahno, od vinotočev, gostiln, hotelov, ponudbe, gostov, turistov, izletnikov, na južni strani pa je živahno le vino, ko vre. A potem se je pred leti vendarle začelo dogajati tudi na pri nas. Zdaj promet ni več enosmeren. Zdaj hodijo (tudi) Avstrijci čez mejo.

    Vinogradniška kmetija Gaube je obnovljena, klet je nova, kuža hitro raste, Lojz je za vina, Patrik za goste, Klavdija pa je najboljša kuharica med slovenskimi vinogradi!

    Če bi bilo tako kot je na Gaubejevi domačiji v vsaj desetini slovenskih domačih gostiln, bi nas za evropsko gastronomsko regijo že zdavnaj proglasili gostje iz vsega sveta, ne pa šele politiki iz Bruslja leta 2021. Dva srčka zato, ker so nam Avstrijci končno zavistni!

    gaube 2019 majhna jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!