Gostilna Repovž

 • Domača gostilna sredi vasi

  Nehajmo se učeno pogovarjati o dobrih slovenskih gostilnah in raje konkretno opišemo, kakšna je odlična, pristna in domača slovenska gostilna! Ne, to ni tista, ki je že sto let enaka, na stenah in na krožnikih! Pač pa tista, v kateri je še vedno tako prijetno kot je bilo v prejšnjem tisočletju, in tako okusno, kot se spodobi za to stoletje. To pomeni, da recepti niso babičini, temveč mamini, da ideje niso zgodovinske, temveč sinove, da vino ni belo in rdeče, temveč očetovo in da je v enem prostoru ali poroka ali sedmima, v drugem pa pet ali sedem-hodni meni.

  repovz15 vhod
  od
  Avtor slike: UME
 • Tako lačni kot dobrojedci

  Že na pragu je razstava domačih pridelkov in izdelkov, na steni pa slikanica ”naši dobavitelji”. V hiši in ob dolgem šanku te pozdravijo znani obrazi, v jedilnici ob peči pa neznane jedi. Repovž ni le ena najboljših slovenskih gostiln, temveč tudi osrednja vaška gostilna majhnega dolenjskega Šentjanža. To je pomemben podatek, ki pove obe glavni značilnosti prave in dobre slovenske gostilne. V njej so radi tako lokalci kot svetovljani, tako lačni kot dobrojedci. Ker tradicija, če hoče živeti, ne more le ohranjati, temveč se ves čas razvijati, nadgrajevati, spreminjati.

  repovž15 krožnik
  od
  Avtor slike: UME
 • Družina

  Ker je mama glavna v kuhinji, oče na kmetiji, sin pri gostih in v kleti, hči, s pomočjo bodoče snahe, pri sladicah, je jedilni list le na eni strani, toda tako lokalno bogat, sezonsko pester in s takšnim razmerjem med kakovostjo in ceno, da mu na Slovenskem ni para.

  Repovževi
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocvrta postrv

  Ocvrta kroglica iz postrvi je provokativna in jedrnata, s koriandrom, ingverjem, limono, zelišči, domačo majonezo iz oljčnega olja in s sporočilom, da je toliko kulinaričnih srečanj dalo gospodinji samozavest in chefovsko znanje.

  repovž ocvrta postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Kumara

  Kravja albuminska skuta s kumaro in medom. Tako kumara dobi zvezdniški status, jed pa nadokus – iz sušenega olupka so drobtine, sredica je marinirana, meso je sušeno, vse skupaj pa povezuje zeliščna omaka.

  repovž skuta kumara
  od
  Avtor slike: UME
 • Narezek

  Narezek … Pri Repovžu so to okusi lastne ekološke kmetije in sosedov, z Dolenjske, Štajerske, Zasavja in Posavja, v desetih grižljajih: sevniška salama (vedno le zmagovalka) z marmelado rdeče čebule, špeh krškopoljca, dimljena sevniška klobasa, strjenka šunke krškopoljca, zajčja pašteta z marmelado frankinje, hladne rezine mlade govedine na kapucinkinih listih s staranim kravjim sirom. Od ”zelenjave” plodovi kapucinke v olju oljne ogrščice, vložen koromač in domača šalotka. Od sirov pa Kukenbergerjev kravji z zelišči in poprom ter kozja od Goriška iz Mokronoga, mlad in dve leti staran. K temu res ni treba še kaj dodati.

  repovž narezek
  od
  Avtor slike: UME
 • Kozja skuta

  Kozji albuminski skuti dodajo drobnjak in olje oljne ogrščice (kmetija Berce) ter jo naložijo v plasti med marinirano rdečo peso in koromač. Da je pesin zapik popoln, je zraven še sušena in pečena.

  repovž pesa kozja skuta
  od
  Avtor slike: UME
 • Rdeča postrv

  Ker je ostalo še nekaj postrvi, je na ”plehnatem” krožniku marinirana v domačem jabolčnem kisu, vinu, šalotki in česnu, s kolerabo in pečenimi jajčevci.

  repovž postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveja juha

  Ker imajo drugi govejo juho, jo ima tudi Repovž, gosto, mesnato in korenjevo, a brez luštreka, ker ta je za samostojno (jed).

  repovž goveja juha
  od
 • Srna

  Ker ima slovenska kuhinja rada divjačino, so pri Repovžu iz nje nekaj ustvarili, a tako, da so jo ocvrli, srnino stegno s krompirjem in zelišči v cmoku, na kremi zelene in hruške, s čatnijem ”naših jabolčnih krhljev”, zažganim timijanom in majhnimi kockami sočne domače hruške. Dva majhna cmočka na preprostem (Ikea) krožniku, a toliko odličnosti, v oblikah, barvah, teksturah, okusih in ideji. Ne moreš kaj, da se ne bi ponovil: nova slovenska kuhinja na ekološki kmetiji!

  repovž ocvrta srna
  od
  Avtor slike: UME
 • Telečji rep

  Telečji rep je kuhan (12 ur na 80 stopinjah) in objet (karamelizirana zelenjava, grahov pire, sladek sušeni brioš).

  repovž telečji rep
  od
  Avtor slike: UME
 • Zajec

  Zajčkov file je z zajčjim ragujem in zajčjimi jetri, na korenčkovem pireju, z vijolično cvetačo in krompirjem, predvsem pa s takšnim korenčkovim kipnikom, da se naj hitro poskrijejo vsi štruklji slovenskih nedeljskih kosil!

  repovž zajec
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagenjček

  Ajdovi njoki z jagenjčkovim ragujem so jed s podpisom vzorčne slovenske eko kmetije! Zraven so borovničeva marmelada, sladka skuta, pa še ocvrt jagenjček v svinjski koži, ki se je poprej kar 14 ur kuhal na 72 stopinjah.

  repovž ajdovi njoki jagenjček
  od
  Avtor slike: UME
 • Bezgova krema

  Bezgova krema in metin žele, preprosto, toda nadvse učinkovito, predvsem pa nadgrajeno, kot vse že pred tem, s čokoladno-orehovimi drobtinami – ker vsi drugi ponujajo ”zemljo” – in granito domačega zeliščnega čaja.

  repovž bezgova krema
  od
 • Čokolada in marelice

  Čokoladna sladica je iz biskvitnih drobtin, španskega vetrca z marelico, mareličnega želeja, čokoladnih testenin, domačih borovnic, metinega sladoleda ter praline z marelično peno.

  repovž sladica rezanci
  od
  Avtor slike: UME
 • Novo-slovensko

  Tja lahko greste v gostilno, trgovino, na njivo ali v klet. Tam lahko prespite, se poveselite ali poročite. A predvsem pojdite k Repovžu zato, da se naučite! Kaj je to eko kmetija, kaj je to gostilniška družina in kaj je to nova slovenska kuhinja!

  Repovž - družina
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!