Hiša Fink

 • Hiša

  Krka se zeleno preteguje takoj pod cesto, mesto pa se začenja takoj za velikim zelenjavnim vrtom. Tukaj je naenkrat vse novo, a vseeno je ostalo tudi vse staro. Ker se (Irča) vas drži (Novega) mesta, je ob rojstni hiši zrasel moderen stekleni paviljon s teraso nad Krko,

  hisa fink zunaj 1
  od
  Avtor slike: UME
 • Bistro

  v katerem je levo in desno,

  hiša fink bistro
  od
  Avtor slike: UME
 • Restavracija

  spodaj in zgoraj, lokalno in globalno, sede in stoje, za različne priložnosti, namene, lakoto in želje. Ker so najboljše gostilne Hiše, smo ob Frankovi, Denkovi in Raduhini zdaj dobili še Finkovo.

  hiša fink
  od
  Avtor slike: UME
 • Klet

  Ker je tako novo, je najprej sprehod po stopnicah, kjer je na dnu klet s toliko vini in s tako veliko slanino, da je lahko zraven v posebni sobi tudi družba takšna. Zgoraj se gre na dve strani, levo je bolj bistro, desno je moderna restavracija, kar razodene tudi jedilni list. Ko ga ob dvanajstih odprejo, je le na dveh straneh za celi dan, pa še za drugič ostane. Le dva menija sta njen in njegov, še nekaj je rezano na roko (salama, slanina in šunka, siri, marinirana postrv), za v roko (burger, hot dog, frika), in kar je tisti dan sveže (zorjena govedina iz dima, dnevni ulov, enolončnica, solate).

  hiša fink klet damjan
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv

  Ker je spodaj Krka, je zgoraj najprej dimljena postrv. A ni le za samoumeven pozdrav, saj postrv lišpa okus pehtrana, lepotiči pa krema oreščkov. Prav to, staro in novo, vas in mesto, lokalno in razgledano, nasprotje in sloga, se nato pri Finku ves čas druži, dopolnjuje, nadgrajuje. Tudi drugi kos, ki je kruh, čeprav je kot sladka potica, na njem pa še tista Krhinova slanina iz kleti, da je ob njej Šturmova Ana žametna kot črnina, modra kot pinot in peneča kot šardone, je takšen.

  hiša fink pozdrav postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Slanina

  Tanjin meni je sprehod, čez vrt popelje do reke, potem zavije še v gozd. V lonec romajo preproste sestavine, iz kuhinje prihajajo obogatene. Njen jedilnik ima že veliko zelenjave, nima pa še vseh rib. ”Za Krko so ob postrvi značilni še sulci in smuči, ki pa jih bomo uvajali postopno. Želimo, da se gostje privadijo.” Zato tudi še ni bilo (velike) otvoritve, Hiša Fink je nastajala počasi, tako pa njena lastnika, ki (še) ostajata na ljubljanskem gradu, načrtujeta tudi njeno rast. Ne s prevelikimi pričakovanji, zato pa toliko bolj premišljeno.

  hiša fink pozdrav slanina
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrt

  V vsaki jedi je zato tudi poduk. Celo v solati … Iz solatnih krožnikov so v današnjih gostilnah nastale sklede diskontne zelenjave, ki razen s količino nimajo sorodstva z okusom, zato je v Hiši, kjer za vitamine družno skrbita mama in tašča, solate na kvadrate … Torej, 1 m2 vrta, sveže solate in raznolika zelišča, spodaj kremi, iz jajčevcev in indijskih oreščkov, zgoraj radič, berivka, motovilec, kapucinka, pehtran, regrat, posušeni korenček, na njih še drobno narezana surova cvetača in brokoli. Je to kuharska umetnost? Zakaj pa je potemtakem to tako redko doživetje?!

  hiša fink solata
  od
  Avtor slike: UME
 • Bučke

  Juho iz mladih bučk dopolnjuje še brhkost bučkinih cvetov, toda za nagrado moraš v njej uloviti še majhne raviole, ki so polnjeni z bučo, zato je potrebno doliti le še vzorčno bučno olje, da ”medhod” postane predmet pogovora. Ste vedeli, da imajo tudi Belokranjci bučno olje, ki je boljše celo od avstrijskega (Kapušin), in da vinarji stiskajo tudi buče (Kupljen)?

  hiša fink bučkina juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Šparglji

  Sicer pa ima tudi (Ivan) Sirk iz Višnjevika ob olivnem olju (iz belice) še šparglje, ki jih Fink potopi v tempuro in ocvrte ponudi z oblanci črnega tartufa. Škoda le, da se je bešamel preveč močnato vlekel in da je bila tudi druga omaka pregosta; res pa je pehtran znal pomagati.

  hiša fink šparglji
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv in kruh

  Postrv in kos kruha so navdahnili otroci, ki imajo majhne postrvi iz Krke v celem ocvrte tako radi, da jih pospravijo od glave do repa. V Hišini ”inačici 2018” je postrv poširana, kruh pa ocvrt; tudi tukaj teksture dopolnjuje krema, krompirjeva, barve pa vijolični cvet, drobnjakov, toda okus si še bolj zapomni olive in (postrvji) kaviar. Ne le, da Tanjin meni zmore brez povsod preveč prisotnega mesa, tudi riba zmore brez klasičnega menija.

  hiša fink postrv in kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Trojka

  Damjanov meni je, po ženino, ”tipično po moško, že na začetku in takoj hoče vse povedati in pokazati, nato pa tako močno, z lešniki, gorgonzolo in jagenjčkom, tudi nadaljuje …” Ni pa bilo videti, da bi se zaradi tega v majhni restavraciji, ki je v Novo mesto pripeljala Finkovo ”grajsko” kreativnost, kdo pritoževal. Saj je bilo v troje vse tisto, kar drugje zavzema celo prvo stran jedilnega lista, tukaj pa je dobilo še chefovske prijeme. Telečji jezik je imel kar dva čopa, iz repe, ki je bila zaobljena s pivsko peno, in surovih zelenih špargljev, ki so bili zviti začinjeni z gorčičnimi semeni. Jelenov tatar je bil rezan na roko in položen na kremo iz rdeče kandirane paprike. Tretja je bila pašteta, piščančja in jetrna, s kremo iz pistacij. Ne moreš kaj, da po moško ne pomažeš s preveč kruha.

  hiša fink tris predjedi
  od
  Avtor slike: UME
 • Cvet

  Najbrž zato, bolj nežno in ne le moško, sledijo bučni cvetovi, polnjeni so s skuto in odišavljeni z divjimi zelišči. A si tudi oni ne morejo kaj, da ne bi bili oviti s tisto veliko slanino.

  hiša fink bučkin cvet
  od
  Avtor slike: UME
 • Tortelini

  Ko se pri Finku tega novega na vasi privadiš, tortelinom kar zmanjka izrazitosti v nadevu iz kopriv, da se morajo lešniki in gorgonzola v omaki pošteno potruditi. Finkovi kuharski izdelki so oblikovno dovršeni, teksture so premišljene, kombinacije razgledane, čeprav vsi rezultati niso enako uspešni. A v tem je tudi čar, ker, ko je tako premišljeno domišljeno, tudi pušča prostor za rast in nadaljevanje. Stalnice so odprte, ker so odvisne od dnevnih sestavin, meniji so prilagodljivi, ker jih spreminjajo tako kuhar kot gostje.

  hiša fink tortelini
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnje

  Katera jed je bila najboljša, je zanimalo tudi avtorja, zato je po moško potrebno priznati, da je belokranjski jagenjček pravi. Zato, ker je čisto drugačen kot z ražnja ob cesti. Krema – sodobni kuharji ne morejo brez njih – pastinaka in mladi grah ga tako posladkata, da je meta dobra rešitev, saj tako struktura mesa poudari ”moški” okus.

  hiša fink jagnje
  od
  Avtor slike: UME
 • Pavlova

  Zato je sladko spet bolj po žensko. ”Pavlova” je spomin na dedka, ko je na sprehodu v gozdu našel gozdne jagode, a meringi dobro dene tudi drugačnost, enkrat je to limetina krema,

  hiša fink pavlova z gozdnimi jagodami
  od
  Avtor slike: UME
 • Hrustek

  drugič pa rabarbarin sladoled s pirinim hrustljavcem.

  hiša fink pistacija krema sneg
  od
  Avtor slike: UME
 • Tiramisu

  Toda, kot rečeno, Fink prinaša novo, a ohranja tudi staro, zato tiramisu ni nič drugačen, temveč ”le” prvinsko iskren, z mascarpone-sladkostjo, piškotno sočnostjo in kavno prepoznavnostjo. Zaradi Hiše Fink boste spoznali Irčo vas.

  hiša fink tiramisu
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 2 srčka

  Fink je zato Hiša, ker ima tisto, česar mnoge nove gostilne nimajo. Koncept! Rep in glavo! Razlog za obisk! Takoj se vidi – lokacija, ambient, detajli -, nato se tudi okusi, da je dobro premišljeno, nič zaletavo, ni preveliko, vseeno pa je novo, drugače, sodobno. Pozna se, da je Damjan z Gradu, Tanja pa iz stare novomeške gostilniške družine. Takšna Hiša je popestritev za mesto in posodobitev vasi.

  hiša fink zunaj tanja damjan
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!