Hotel Planinka

  • Presenečenje ob Savinji

    Ne sklada se s pričakovanji in ne s penzionskimi gosti. Tudi ni v slogu druge strani kamnitega mostu, ki pripelje na majhen trg s slaščičarno v izložbi in leseno tablo Nudimo pred vrati. A kdor zna prebrati, vstopi, in doživi presenečenje, pa ne prvi. Na levi strani je, namreč, ”selection menu” in ”zaradi njega hodijo k nam”, pove gospodar, ki mu je bilo pred leti dovolj pogleda na propadajočo zgradbo bivšega hotela. Zdaj je Planinka razlog, da Ljubno živi, tudi ko ni smučarskih skokov in flosarskega bala!

    Hotel Planinka - ambient
    od
    Avtor slike: Andraž Kobe
  • Chefov pozdrav

    Ker z ženo nista (bila) gostinca, je naključje v Bruslju pomagalo, da imajo tam radi slovenska vina in se je začela izmenjava med Planinko ter restavracijo La Truffe Noir Luigija Ciciriella (chef Erik Lindelauf). Zato tako presenetljiv pozdrav iz kuhinje: tunov tatar z mangom, koriandrom in pehtranom v parmezanovem tulcu, špinačna krema z espumo mocarele, cvetačna juha s cvetačno kremo v epruveti. Kar malo bahavo, zelo fensi, a predvsem tunov del, zaradi kot pajčolan tankega in kot glasba hrustajočega tulca, dodanega manga, četudi s premalo vpliva koriandra, zelo chefovski in s tem prijetno presenetljiv. Do Ljubnega je z avtoceste le 30 kilometrov.

    planinka amuse
    od
    Avtor slike: UME
  • Karpačo

    Zato je lahko carpaccio srnin in nanj lahko gospodar, ki se je pravkar vrnil z obiska v porodnišnici (čestitke!), čez starani parmezan in po gorčični omaki nariba črne tartufe ”od Luigija, ki jih letno proda pol tone”. Gre za pravi izdelek, ker je naučen do potankosti in nima zgolj podobe, temveč tudi skladnost tekstur in okusov.

    planinka srnin carpaccio
    od
    Avtor slike: UME
  • Želodec

    Na drugem krožniku je lokalnemu mohovtu sicer zmanjkalo nekaj zgodbe (fermentirane pikantnosti) in zgornjesavinjski želodec (Kmetija Rihter, Gornji grad) je dobil le srebrno medaljo, toda Planinka je tudi tako pokazala, da ni le francoska na belgijski način, temveč ima tudi dimljeno postrv, a po svoje, na zeljni solati s pomarančo in hrenovo omako,

    planinka savinjski želodec
    od
    Avtor slike: UME
  • Žlinkrofi

    po njej pa domače žlinkrofe, polnjene s prekajenim mesom in prelite z ocvirki, ki bi si jih kar same namazal na kruh.

    planinka žlikrofi
    od
    Avtor slike: UME
  • Ravioli

    Odkar je jedilnica nova, se nihče več ne čudi črnim tartufom, tokrat na raviolih, polnjenih z zeleno. Ker to pač gre skupaj! Ker je bila zelena na tanko zrezana, ne pa le kremasta, ker so se šampinjoni v nadevu ujeli s kostanji v kapučinasti kostanjevi peni, in ker je bila jajčna testenina tanka, a vseeno na zob. Seveda je bilo vse s smetano še bolj všečno in če bi takšno chefovsko dodelavo dobili tudi žlinkrofi, bi bilo še za več (sončkov), toda Planinka nima le podjetne mlade družine Žerovnik, temveč tudi chefa Zdravka Robiča, zaradi katerih vsak naslednji obisk v Ljubnem ne bo več presenečenje, temveč pričakovanje.

    planinka ravioli
    od
  • Račja prsa

    Goveji file je s suhimi slivami, telečji hrbet s koruzno skorjo in jurčkovo peno, svinjski file z zdrobovim cmokom iz rikote, jagnječja zarebrnica z rožmarinovo skorjo, brancin z bučnim pirejem in koprovo omako … Planinka ne dela bližnjic in kuhinja si da opravka z vsakim krožnikom. Jedi so domišljene, priloge se ne ponavljajo, oblike so namenjene tudi očem. Še kako to velja za račja prsa, ki na pogled delujejo kot iz starih (dobrih) časov, ko sodobna kuhinja še ni imela nouvelle (novega) pridevnika, vendar na okusu niso bila prav nič težka in zgubana. Belgijski radič je bil sezonski in glazirano popečen, ratatouille iz miniaturno in enakomerno zrezane gomoljaste zelenjave, omaka je bila le šalotkina, ne mesno-reducirana, polenta pa kot tortica, tako da je imel le parmezanov zvitek na vrhu kak gram preveč. Malo nostalgično in malo moderno, skratka.

    planinka račja prsa
    od
    Avtor slike: UME
  • Postrv

    Iz a la carte dela prav nič hotelsko-dolgočasnega jedilnega lista smo preizkusili hrustljavo postrv, z upanjem, da bo imela Planinka spomladi še kaj več sladkovodne ponudbe. File postrvi je bil ocvrt s tanko rezino kruha, a le na vrhu, tako da je riba ostala sočna, skorja pa atraktivna. Melisini omaki je dobro del sok pomaranče, bučni pire je bil sicer le za okras in tudi krompir je bil ocvrt, toda čeprav že vsega vajeni, je Planinka ponovno prijetno presenetila, za kar je bil zaslužen tudi motovilec, saj je bil z mandlji.

    planinka postrv
    od
    Avtor slike: UME
  • Tete de Moine

    Ker je Planinka tudi slaščičarna, smo komaj čakali sladice, a bili vseeno veseli v chefovem meniju še sirovega hoda. Tete de Moine je švicarski pikantni sir, ki se struga s tistim vrtljivim rezilom, ki ga imamo vsi pozabljenega nekje v shrambi. Ni čudno, saj nam ne manjka, kajne, le sir, temveč tudi akacijev med, ki je v Planinki odišavljen s kubanskim (Cohiba) tobakom.

    planinka tete moine
    od
    Avtor slike: UME
  • Meringa

    Italijanski vetrc, ki ni tako navaden kot španski, saj je iz sladkornega sirupa, je bil v popku polnjen s sadjem in obdan z zapečenim beljakovim cvetom. S prelivom pasijonke in sladolednim okusom kokosa ter manga je bilo lepo in dobro!

    planinka meringa
    od
    Avtor slike: UME
  • Pečeno jabolko

    Tudi listnata roža, polnjena s pečenim jabolkom, z vanilijevim sladoledom in karamelno omako, je bila iz šopka, ki bo ostal v spominu.

    planinka jabolko
    od
    Avtor slike: UME
  • Drobno pecivo

    Na koncu so pozdravili kot na najboljši domači gostiji, a na tistem že znanem chefovem podstavku, da je imelo drobno pecivo le en problem – kako si ga pravično razdeliti.

    planinka pecivo
    od
    Avtor slike: UME
  • Ocena: 2 srčka

    Doslej smo šli tja na Savinjo, smučarske skoke in flosarski bal ter mimo v Logarsko dolino. Poslej pa še na Planinkin ”selection menu”, ker za to ni potrebno v Bruselj, pa čeprav ni za dve mišelinki. Je pa, da popestri muharjenje, proslavi podpis pogodbe, ustvari družbo-konkurenco Raduhi, odkrije dobrojedstvo domačinom in smučarskim skakalkam ter povabi na presenečenje še vas.

    planinka ekipa
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!