Jamek

  • Mogočno

    V Wachauu sicer nimajo chateaujev, vseeno pa so zgradbe najbolj znanih vinarjev pravi dvorci. Posestvo Jamek je v kraju Joching.

    jamek zgradba
    od
    Avtor slike: UME
  • Vino

    Pri Jameku, kjer je sedaj gospodar zet, ki je najprej postal zdravnik, nato pa se izučil za kletarja in prevzel ženin priimek, je dr. Herwig Jamek pojasnil razlog vinskega uspeha Wachaua. ”Tast ni hotel sladkati vin, zato je razmišljal o kakovostnem sistemu, ki bi odpravil takšno početje. Povezal se je s sosedi in skupaj so postavili preprosto klasifikacijo, ki je proslavila celotno vinsko regijo.”

    jamek vino
    od
    Avtor slike: UME
  • Steinfeder, federspiel, smaragd

    S kolesi v stojalih in na vrtu tradicionalne Jamekove gostilne, ki jo imajo že desetletja tako radi Dunajčani, da se za njene ščukine žličnike in okisani golaž iz pljučk (beuscherl) vsak vikend pražnje oblečejo ter z vlakom odpeljejo na izlet med vinograde, smo nato poskusili celotni lanski letnik. To so vina, ki ne presenečajo, a zato tudi ne razočarajo. Zato so vina, ki se pijejo, toda ne z vodo, temveč z jedmi. Dr. Jamek jih tako predpiše: ”Steinfeder se pije od zajtrka do večerje, federspiel ob dobrih jedeh, smaragdi pa so le iz najboljših letnikov in le najboljše med njimi tudi staramo.”

    jamek vino
    od
    Avtor slike: UME
  • Stara gostilna

    Jamekova gostilna je stara in častitljiva.

    jamek gostilna
    od
    Avtor slike: UME
  • Zimski vrt

    Ob stari gostilni je moderno-eleganten zimski vrt, pred njim pa star gostilniški vrt, ki se cvetoče zajeda v vinograd.

    jamek gostilna
    od
    Avtor slike: UME
  • Pogrinjek

    V pogrinjku so domače maslo, sirni namaz, zelišča in dimljena šunka,

    jamek pogrinjek
    od
    Avtor slike: UME
  • Postrv

    hladna postrv je pacana z bezgovimi cvetovi, spremljajo jo marinirani zeleni paradižniki in briošev drobljenec.

    jamek postrv zeleni paradižnik
    od
    Avtor slike: UME
  • Ščuka

    Ščukini žličniki so specialiteta, ki se topi z močnim, polnim, dolgim okusom, zato jo spremlja le nežna peteršiljeva omaka z rižem.

    jamek ščukini žličniki
    od
    Avtor slike: UME
  • Drobovina

    Golaž iz okisanih pljučk je še vedno takšen, kot ga je ustvarila mama Edeltraud Jamek.

    jamek beuscherl
    od
    Avtor slike: UME
  • Bezeg

    Bila je pomlad in bezeg je cvetel – variacija, od sladoleda do ocvrtka.

    jamek bezeg variacija
    od
    Avtor slike: UME
  • Marelice

    V Wachauu ne gre brez marelic. Pri Jameku so zato palačinke namazali z marmelado.

    jamek palačinka
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!