Kamin

 • Kaj potrebuje turizem na obali? Pogled na širno slovensko morje! Še kaj? Hotel, seveda. Čim lepši in čim bolj nov, toda na stari in znani lokaciji, na vrhu hriba, sredi oljčnika, skrit pogledom in cesti. Je to vse? Sploh ne! Vse to ti nič ne pomaga, če nimaš prave vsebine, a ne le v bazenu, savni, fitnesu, na plaži, temveč tudi, in vse bolj, na krožniku. Ne le čaj za zajtrk, črn ali zelen, juha za kosilo, vroča in goveja, bife za večerjo, hladen in topel, vsak dober hotel mora imeti tudi chefa. Belvedere je pripravljen na turiste! Sicer ne boste videli kamina, a zato terasa vidi največ morja v Sloveniji, chef pa ponuja pokušino.

  kamin chef podpečan
  od
  Avtor slike: UME
 • Na terasi in pod njo bo (za prihodnjo sezono) potrebno še kaj postoriti, da ne bosta le daljni razgled in število miz, a za letošnjo bo dovolj, da ima ekipa lepe kravate, bele bluze, polno vinsko vitrino ter someljeja in chefa. Prvi natoči štajersko penino, drugi, ki je s Štajerskega za štiri sončke kuhal že v hotelu Piran, pa z refoškom zameša pozdravni kruh. Zraven je v sveži košarici še krompirjev in za namazat sta domača jetrna pašteta in tapenada iz črnih oliv. Točno takšen pa je tudi Kamin, v katerem greje sonce, ni vse le ribje in ni le za penzionske goste.

  kamin pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Oljke

  Mize v jedilnici so polno opremljene, z vsemi kozarci, krožniki, stekleničkami in – oljčnimi vejami. Oljka, saj ima Belvedere tudi oljčnik s 1300 drevesi, je rdeča nit Kamina, ki zaenkrat sicer še ni dovolj izrazita, a marmelade se že vkuhavajo, olje na mizi pregrešno diši, večerja pa se konča z olivnim trojčkom.

  kamin 3oljke
  od
  Avtor slike: UME
 • Morski meni uvede že (v Piranu) ”videni” cipelj na šavor, zato je še boljši sardelni rilletes, grob v teksturi in zapečen v okusu, ki zato dovoljuje česen in je vesel gorčičnih semen. Paradižnikov grisin deluje preveč hotelsko (množično).

  kamin šavor cipelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Raviola, bel in črn, z ikrami in pinjolami, v gosti škampovi juhi, iz dovolj lupin, da so naredile pravi bisque in so ostali repi za plavanje, naredita razliko. To ni več le hotelsko, zato je potreben kar razmislek, ali se že na vrhu hriba ni dobro odcepiti iz kolone, ki cinca proti Strunjanu. Še posebej, ko bo chef testo še malo tanjše razvaljal in bo vroči krožnik še hitreje na mizi.

  kamin ravioli bisque
  od
  Avtor slike: UME
 • Za glavno ribjo jed je chefova pokušina predvidela ”le” škrnicelj in v njem ”le” rep morske žabe, z (belvedersko) zelenjavo in krompirjem. Toda narekovaji so nastali šele, ko smo škrnicelj razprli! Klasična jed, ki naredi vtis spodaj v vrsti (in) na rivi, je bila tukaj, namreč, drugačna, riba ni bila spotena in utrujena, zelenjava ni bila postana in dolgočasna, iz škrniclja je ob odpiranju res zadišalo. Zakaj bi potemtakem dodajal kremice in penice, saj je že rožmarin dovolj opravil, se je jedec ”moral” strinjati s kuharjem.

  kamin grdobina škartoc
  od
  Avtor slike: UME
 • Tudi mesna pokušina se začne klasično, a vseeno z malo več. Domača salama je s tartufi, bela slanina lardo je od mangalice, sir je ovčji in z zelišči, omembe vredne so še olive, ker niso iz Grčije.

  kamin salama lardo
  od
  Avtor slike: UME
 • O njokih iz sladkega krompirja v fazanovem sautéju pa je mnenje deljeno. Mesojedcu je takšna konkretnost, ki je bolj zdušena kot popečena, všeč, dobrojedec pa meni, da v mesnem meniju ni kaznivo, če kakšen hod nima mesa v glavni in dominantni vlogi. Če bi bili, na primer, ravioli, ne morski, a tudi ne mesni, bi bilo dovolj že nekaj sotiranih rezin fazana, ki se tudi ne bi tako osušil.

  kamin fazan
  od
  Avtor slike: UME
 • Ta dobronamerna pripomba pa ni (le) zaradi fazana, temveč zaradi goveda, slovenskega in (45 dni) zorjenega, s hrbta (rostbifa), v refoškovi omaki, s čompami (krompirjem) in kraško skuto. O takšnem mesu, ki ne prestraši z velikostjo, temveč razveseli s kakovostjo vzreje, prehrane in priprave, pove veliko že delitev, ki tokrat ni bila bratska, ker je ona več mesa in je njemu ostalo več ribe.

  kamin goveji hrbet3
  od
  Avtor slike: UME
 • Tudi sladka delitev ni bila enostavna. Ob lešnikovem biskvitu, ovitem z belo čokolado, je bil trojček z belvederskih oljk, prah in kaviar iz olivnega olja ter marmelada iz oliv. A bila je še trikrat tudi čokolada, kot panakota, ganache in zemlja. Potem je bil razgled še lepši.

  kamin 3čokolada
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Za hotel je pravi nivo! Zato, ker ni le penzionsko, da nasiti, ko lep razgled, spust do plaže in welness & spa utrudijo, temveč je tudi dovolj chefovsko, da je na terasi svetlobno igranje morja, Kopra in Tržaškega zaliva daljše ter lepše. Hotelska kuhinja tudi za nehotelske goste.

  kamin chef podpečan vodja ambrož
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!