Le Petit Restaurant

 • Majhna restavracija

  Že zavetje vrbe je dobro obiskano, za vrati pa ima majhna francoska kavarna veliko (in) polnih stolov. Gostom je všeč, da je tesno kot bi bili vsi za eno mizo, da so vonjave lačne kot bi bili sami v ponvi, in da popisane table z imeni jedi obetajo več na krožniku kot v marsikateri drugi (ljubljanski) gostilni. Zgoraj pa ima jedilni list le dve strani in vsako poglavje le po tri jedi, restavracija ima le šest miz za dva in le dve za štiri, večino vin pa vam natočijo, četudi bi le kozarec. Res gre za Le Petit restavracijo, pa čeprav je vsega, še najbolj na krožnikih, toliko.

  le petit jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnje

  Jagnječja zarebrnica je nastopala z dvakrat po tremi rebri in z zeliščno skorjico, njen zbor pa so sestavljali bela polenta z zbrincem, bučni pire, gratinirana krompirjeva rezina, maslena zelenjava in šalotka v portu, toda vseeno je dirigent na odru našel prostor še za pečen telečji priželjc, ki si ga je sicer sposodil s prav tako pestro-obilno-zapolnjenega koncerta počasi kuhane telečje krače, ki jo v Majhni restavraciji velikodušno spremljajo še opečen telečji rep, kruhov kipnik, bučni pire, maslena zelenjava in portska omaka. Ne, nismo začeli tako direktno in z glavnim nastopom le zato, ker ni bilo za uverturo nasproti Križank nobenega pozdrava, razen dobrega olivnega olja in toplo pogretih polnozrnatih štručk. Res je velikost bistvo ”majhnosti” na Trgu francoske evolucije, kjer je spodaj kavarna za mestno gnečo, zgoraj pa restavracija za prve zmenke.

  le petit jagnječje zarebrnice
  od
  Avtor slike: UME
 • Bistro

  Tudi ne bi omenjali gneče, če ne bi potrjevala pravila, da je manj več. Res je to poslovni model Le Petit Cafe, ki se trudi, da na majhnem prostoru daje veliko. Že navsezgodaj predrami s sveže pečenimi rogljički, nadaljuje s ”croque” opečenci za Madame & Monsieur, nato brunch raztegne vse do popoldneva, pestri ponudbi bistroja, ki ni priljubljen le med spremljevalci učencev iz Glasbene in obiskovalci iz Križank, pa čez dan dodaja ”nove” italijanske testenine in rižote ter, seveda, le petit burgerje, ob tem da iz francoske klasike nič ne izpusti, od gratiniranih polžev s česnom in quichev na štiri načine, do čisto vseh ostrivcev, krativcev in strešic pri crème brûlée.

  le petit jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Gosja jetra

  Toda v restavraciji ploščo obrne … Tudi nas so vanjo privabili napisi nad vrati okrepčevalnice, ki so obljubljali toliko. Pa je bilo zato – več je manj? Priznam, da smo se že po terini gosjih jeter s hruško v želeju, ki je postregla še z opečenimi gosjimi jetri, domačim hruškovim sladoledom, hruškovim drobljencem in krožnikom, posutim s prahom rdeče pese, pozanimali, kako velika je v Majhni restavraciji kuharska brigada. Kajti terini ni bilo kaj očitati, razen tega, da jo je bilo potrebno namazati na preveč kosov kruha. Jetra so bila dovolj dobro očiščena in spretno opečena, pa tudi dobavitelj je bil očitno pravi. In sladoled ni bil le mrzel, temveč je hruška res odigrala povezovalno vlogo. Kratko: ”Dva,” se je zato slišalo tako presenetljivo, da je natakar, ki se je ves večer spretno-obloženo vzpenjal po zavitih in strmih stopnicah, moral še dodati: ”A saj spodaj bolj pijejo kot jejo.” Vseeno, Majhni kavarni&restavraciji je potrebno priznati, da ima dobro uigran kuharski ”vod”, njenemu chefu Mirzi Bektaševiću pa, da se je pri Igorju Jagodicu veliko naučil. Ni mala stvar na vsak krožnik postaviti toliko!

  le petit gosja jetra terina
  od
  Avtor slike: UME
 • Carpaccio

  Zato je odvisno le od vas, kako boste razumeli to oceno. Če berete vsako jed posebej, potem ne dobite v Le Petit le veliko, temveč ribji carpaccio z mladim sirom z rdečo peso in zelišči, ribjimi ikrami in solatnim šopkom ni zgolj kompleksen, temveč tudi celovit. Bela riba in losos sta v ruladi imela pravo temperaturo in strukturo, da je pravzaprav terina, zrezana na karpačo, ohranila dovolj ribjega okusa, ko se je topila med hrustanjem le najbolj nežnih listov kodraste endivije, ki so ji pomagale še lososove ikre. Velik žličnik z rdečo peso obarvanega sira je bil tako bonus za tistega, ki v Petit pravilno naroči – raje manj kot več, pa boš zadovoljen.

  le petit ribji capaccio
  od
  Avtor slike: UME
 • Francosko

  Stene s francoščino popisanimi tapetami krasijo postarani okvirji, velika ogledala in nostalgične fotografije, ki segajo od polj provansalske sivke do plaž Azurne obale. V tem cuveeju ležerne domačnosti ter sodobne recikliranosti pa so pogrinjki elegantni, stoli udobni, svetloba pridušeno-intimna in strop lesen, zato ne moti, če je sosedov komolec preblizu. Je, torej, bolj za prvi zmenek kot za poslovno kosilo, čeprav imajo tudi za slednje okrogle stopnice svoj draž; od spodaj se vse sliši, od zgoraj pa nič. Ni ravno z Elizejskih poljan, je bolj z Montmartra. Ki, saj vemo, ni (več) le bohemski, temveč tudi turistični, zato je tudi Le Petit hkrati kot mama, ki jo je strah, da se otroci ne bodo dovolj najedli, in kot poslovnež, ki se ves čas bori, da gostje ne bodo šli h konkurenci.

  le petit jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Ravioli s kranjsko

  Domači ravioli so polnjeni s kranjsko klobaso, kar jim ob spretno zviti in prijetno ”zobati” testenini daje zaželeno prepoznavnost, toda obenem so na kremi rdeče pese, ki je sicer primerno jesensko-zimska, a z njo že pretiravajo …, zraven je odojkova ličnica, ki je bila potrpežljivo zmehčana, a ravno zato bi bila še boljša v samostojno-glavni vlogi, na že melirano pisanem krožniku pa so še črne borovnice v portu in zeliščno zelena parmezanova pena.

  le petit ravioli kranjska
  od
  Avtor slike: UME
 • Sipini rezanci

  Sipini (črni) rezanci so prepredeni z brancinom, zviti visoko, obliti obilno, z bučo in bučnimi semeni, na vrhu pa sta še velika, žličnik ”namaza” bele ribe in reženj opečenih gosjih jeter. V eni jedi dobiš hladno in toplo predjed ter ribjo in glavno jed … Če prideš le na eno jed, si vesel, ker poješ vse to (in) za ”le” dvanajst evrov, če bi rad v Majhni restavraciji več, pa se po drugem krožniku tretjega že bojiš.

  le petit sipini rezanci
  od
  Avtor slike: UME
 • Kovač

  Pa čeprav je na njem file kovača ovit v hrustljavo slanino, zraven je lahek zeliščni pire in je zelenjava, brokoli, brstičnik, korenje, koruza, le sotirana. Toda vsega je krat dva in vmes je ”le” pena bele ribje omake.

  le petit file kovača
  od
  Avtor slike: UME
 • Tarte

  Torej so sladice tudi le tri, čeprav je spodaj še polna slaščičarska vitrina. Domači tart je iz buče in limone, zraven pa sta vanilijev sladoled z bučnimi semeni in bučnim oljem ter bučna marmelada.

  le petit limonov tarte
  od
  Avtor slike: UME
 • Brownie

  Čokoladni brownie je s kostanji, zraven so kostanjev mousse, karamelizirani kostanji in kostanjev sladoled. Za ene je več, za druge pa manj, toda vsi boste priznali, da ste se – najedli.

  le petit brownie
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!