NašRaj

 • Njihov raj

  Če bi Valerija kuhala chefovsko, ne bi bilo tako dobro. Tako pa kuha po mamino. Če bi bilo v Našem raju kot je v nedeljo ob cesti, kjer stojijo v vrsti na juho, meso in solato neznanega izvora, ne bi bilo tako pristno. Zato pa je potrebno do zadnje kmetije v Gorenji Trebuši in do tja se vse navigacije izgubijo. Če bi bil hlev zraven hiše, če bi bile krave privezane, če bi se koze pasle v majhni ogradi, če bi …, namreč ne bi bil Raj. Tako pa ima kmetija od 40 hektarjev večino pašnikov, medtem ko imajo sosedje tam naokrog še enkrat toliko, a gozda, in zato imajo osli, krave, koze in druge rajske živali toliko kačjih pastirjev, da je NašRaj pravzaprav Njihov raj!

  naš raj kmetija
  od
  Avtor slike: UME
 • Za kažipoti

  ”Danes bo vse iz zajčka,” je kuharica razložila, kaj je skuhala za svojo družino. Velik Lars se je skril v senco, majhen Niki se je motal med nogami, tuji turisti so ob svojem šotoru sončili sadje, gospodar je paradižnikom popravljal rastlinjak, ki ga je zmaličilo zadnje neurje, nama pa je bilo lepo pri srcu. Ker je bilo toplo zaradi šilca dobrodošlice iz aronije, ki je pod hišo rdeče nabrekla najavljala, da bo letos ob vloženi zelenjavi (rdeča pesa, česen, šparglji, feferoni), pestih, sirupih in marmeladah tudi soka dovolj za prodajo, in olajšano že tam ob kažipotih, ki so pri tabli za NašRaj kazali, da sva sicer zašla, a vseeno našla. Do Gorenje Trebuše se zato ne zanašajte na tehnologijo, temveč le na Valerijo, ko vam sporoči: ”Iz Idrije peljite v Vojsko, nato pod cerkvijo, mimo gostišča Grošelj, na razpotju levo in še tri kilometre.” Če se izgubite, pa iščite kažipote za slap Gačnik.

  nas raj kažipoti
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh

  Na dolgi mizi je bilo za cel hlebec domačega in svežega, kmečko temnega kruha, z dovolj ostrim nožem za hrustljavo skorjo vred,

  naš raj kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Narezano

  na deski oziroma dili pa od koze panceta in salama, od zajčka pašteta, od pujsa zaseka, s kmetije z drugega hriba (Kenda) pa sir. ”Kaj tudi kupimo, od okoliških, kmetov, a le ekoloških.” Panceta, dejansko sušeno in zvito kozje meso, je bila krepkega okusa, ki ni za mestne, salama pa je bila všeč tudi njej. Pašteto je bilo najboljše kar debelo namazati, za zaseko pa je bilo sonce še preveč poletno. Iz rajske jedilnice, ki ima takšno peč, da bi bilo na njej tudi ob mucah še dovolj prostora za oba, se je videlo zajčnik, sadovnjak, polja, kozolec, ki pa je inšpektorjem preblizu vode, gozdove in planinski mir.

  naš raj salame
  od
  Avtor slike: UME
 • Zajčja juha

  Namesto goveje je bila, torej, zajčkova juha, v kateri niso bili ne vlivanci in ne ribanci, temveč koroški knoli. Potrebno se je bilo nazaj držati, ker je iz jutranjega kuharičinega sprehoda po zelenjavnem vrtu nastala še ena polna skleda.

  naš raj zajčja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Zelenjavna juha

  Zelenjavna juha je bila gosta in pretlačena, toda ne kremna, ker to bi jo vrečkasto žalilo, in tudi s posebno zakuho, cvetovi stoletne čebule.

  naš raj zelenjavna juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Solata

  Kot se za pravo domače in kmečko kosilo, ki se v velikih skledah razporedi na sredino mize, spodobi, je solata prišla še pred glavnimi dejanji. Na paradižnikih različnih barv in oblik so bili sladki feferoni in Cigotovo bučno olje. Skleda je bila iz babičine dote, od tam ko je tudi kuharičin (koroški) naglas. Kaj več vam tudi kulinarični kritik ne more povedati. Na takšni kmetiji tudi on le je.

  naš raj paradižnikova solata
  od
  Avtor slike: UME
 • Osli

  Ekološka kmetija Naš raj, ki je tudi naravni spomenik in kulturna dediščina, je zadnja hiša v Gorenji Trebuši, ki je sicer razmetana po celi Vojskarski planoti, njeni značilnosti pa sta nadmorska višina (920 metrov) in (še vedno) burja. Ob Valerijini majhni družini je na njej še 27 oslov – so njihovi največji rejci -,

  nas raj osli
  od
  Avtor slike: UME
 • Koze

  20 koz,

  naš raj koze
  od
  Avtor slike: UME
 • Krave

  10 glav govedi, 60 zajcev, tri ovce in trije, štirje pujsi, a ti vsako leto šele po turistični sezoni.

  naš raj krave
  od
  Avtor slike: UME
 • Celoletna paša

  Krave so celo leto zunaj, jejo le s pašnikov, zato so suhice proti pitancem in nimajo teže za prodajo mesa, a imajo pravo mešanico krvi, galloway, charolais in limousine skupaj, ter planinske mišice, zato je za pravi kos potrebno v Raj, tam pa potrpežljivo počakati.

  naš raj krave
  od
  Avtor slike: UME
 • Kosilo

  ”Pri nas gre vse počasi …” Tako kot jo je mama naučila; teletina najmanj tri, svinjska rebrca pa vsaj pet ur. ”Če bi imela mikrovalovko in skrinjo bi lahko čez vikende veliko prodala, a se tega ne gremo. Vse je le sveže in kolikor zmoreva, ker sva na kmetiji sama, mož skrbi za živali, jaz pa za družino in goste. Po domače in to je to,” postavi sklede na svoje mesto Valerija.

  Tukaj sta, namreč, še vedno krušna peč in šporget. Svinjska rebrca tako dišijo in njihovo meso tako pada s kosti, da pribora ni potrebno pomivati. Mastni smo okrog širokega nasmeha, zato pivnamo kar s krompirjem, ki je, seveda, tenstan.

  naš raj kosilo
  od
  Avtor slike: UME
 • Fižolov crumble

  Zelenjava ni priloga, ker pri hiši ni porcijskega pekača, zato je stročjega fižola za celo hišo. Zabeljen z drobtinami pa ni po mamino, temveč po hčerino, zato se mu reče moderno – crumble.

  naš raj fižol smetana drobtine
  od
  Avtor slike: UME
 • Zajčji ragu

  Kaj pa zajček? Brez skrbi, saj že prihaja še en velik pladenj, na katerem so skutini njoki v zajčkovem raguju, ”s čisto malo pehtrana”. Se danes še ne bomo vrnili v dolino? Saj se okrog hiše čez dan na kmetiji vedno najde tudi za goste kakšno koristno opravilo, ponoči pa je v štirih sobah tudi štirinajst ležišč … A je na srečo novofundlandski Lars skočil na kripo poltovornjaka in še nama pustil malo prostora. Pred sladkim smo se odpeljali strmo čez drn in strn ob kačjih pastirjih pozdravit osle v senci, s starim kruhom priklicat koze in občudovat krave v raju.

  naš raj njoki zajec
  od
  Avtor slike: UME
 • Emilija

  Pod kostanjevo krošnjo je bila na kamniti mizi skutina torta z gozdnimi sadeži, presna pa s kakavom, mandlji, orehi, datlji in kremo iz hrušk ter indijskih oreščkov. Zato, ker rajska kuharica čez dan sicer kuha in vlaga, toda zvečer peče. Po Napoleonovi ljubici, ki se je ostrigla, da ga je v vojaka preoblečena lahko spremljala v bitkah, on pa ji je iz hvaležnosti zapustil dovolj za graščino na Dunaju, v kateri pa je s tropom psov obubožana in ogoljufana umrla kot pasja grofica, je svojo slaščičarno in kavarno, ker na tako veliki kmetiji, s toliko živalmi, tako visoko in tako ekološko, še nima preveč dela, v Idriji poimenovala Emilija.

  naš raj torti
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Na ekološko planinsko kmetijo izza najvišje primorske vasi najde največ Belgijcev in Nizozemcev, ki od tam raziskujejo celo Slovenijo, in slovenskih veselih družb, ki imajo najraje golaž. A priporočamo, da tudi vi ne poslušate navigacije, temveč Valerijo, in najdete na pristni in ekološki kmetiji, polni živali, dobre volje in okusnih jedi, svoj raj. Jedli boste kot domači in bili svobodni kot osli, krave in koze.

  naš raj valerija
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!