Cejkotova domačija

 • Kuhinja
  kraško-vipavska domača srčna kuhinja
 • Kdo
  Davorin in Jelka Mesesnel, chefinja Jelka Mesesnel
 • Odpiralni Čas
  vsak dan
  po dogovoru (obvezna rezervacija)
 • Naslov
  Goče 60, Vipava, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)31 398 496
 • Splet
  cejkotova.domacija@siol.net
 • Posebnosti
  Goče
 • Prostor
  vzorčna prenova stoletne domačije sredi vzorčne vasice, ki se drenja okrog cerkve

V vasi vinskih kleti

Goče so vas, ki bi jo pozabili, če v Cejkotovi domačiji gospodar, ki je bil rojen le tri strehe stran, ne bi za pozdrav odčepil peneče pinele, ki jo je upenil prvi na svetu, za namaz, lahek in penast (”olupiti jih je treba”), ponudil melancanov, ki jih je žena zmešala s skuto in zelišči, ter za sladico zaigral Mlakarja na kitaro. A najprej je za dobrodošlico kratka zgodovina vasi, za sorbet pred glavno jedjo je potem sprehod po njej in za digestiv še ogled ene od 75 kamnito-obokanih vaških vinskih kleti.

Sicer pa je pri Cejkotu vse, kar raste, v mineštri, ki je tako pravilno, kockasto in drobno zrezana, da še žlica ve, kako je dobra, vse, kar je na okenski polici, je za pojest, in vse, kar je na mizi, je le s Cejkotove domačije. Oziroma, le olivno olje je z Gažona, ”toda od strica”.

Zato je potrebno tja gor, da se naužiješ! Narave, tradicije, zgodovine, pogledov, lepot, vonjav, kamnov, sodov, obokov, pesmi, pripadnosti, avtohtonosti, pristnosti, iskrenosti, ljubezni in posebnosti. Zato, da pobegneš pred vsem drugim! Cejkotova domačija je odklop!

Rad Dobrojem priporoča

Z glavne ceste zavijte navzgor, v vas. Če imate večji avto, parkirajte na trgu, če imate manjšega, zložite stranska ogledala in pokličite, da vam Davorin kaže po ozki gasi do cerkve. Tam vam bo odprl vrata do Jelkine obložene mize in pogleda do Vipavske rodovitne doline. O tem, kar boste doživeli potem, pa ne povejte nikomur. Preveč vam bodo zavistni. Cejkotova domačija je tisto, kar manjka velikim. Tega ni več ne v Toskani ne v Provansi. Oni so, namreč, povedali naprej.